RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk . PER ANTARSIM NE FBKSH-AKSH JU LUTEM JEPNI TE DHENAT NE E-mail : fronti-web@hotmail.com

identifikimi

Harrova fjalkalimin

Tema Fundit

» PER SHQIPEN
Wed 30 Mar 2011, 23:21 nga erald nuhaj

» KU JANE POETET
Wed 12 Jan 2011, 20:37 nga shaban cakolli

» NJE GJAKE, NJI GJUHE
Sat 11 Dec 2010, 14:57 nga biligoa

» Alarm Ne IJRM gjendja kaotike
Wed 17 Feb 2010, 23:10 nga refik

» emblema e UKSH-se
Thu 17 Dec 2009, 02:12 nga UKA

» Faton Osmani dënohet tre vjet burgim si pjestar i AKSH-së !!
Thu 26 Nov 2009, 00:21 nga UKA

» REAGIM I AKSH-SË
Wed 28 Oct 2009, 23:52 nga AKSH

» A na duhet aleanc shqiptaro-kroate.
Tue 27 Oct 2009, 02:49 nga urani29

» MOSKOORDINIMI I FORCAVE VEPRIMTARE
Mon 26 Oct 2009, 02:06 nga AGU

RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk   Free counter and web stats

                                                               Free counter and web stats

  Nezir Myrta / SKIPE ILLIRE

  Share
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Nezir Myrta / SKIPE ILLIRE

  Mesazh nga AGU prej Sat 21 Feb 2009, 20:44

  Nezir Myrta / SKIPJA ILLIRE


  STUDIME ETHYMOLOGJIKE


  EMRAT: ILLIR, SKUPI, SKARDI, SKODRA - ILLIR, SHKUPI, SKARDI
  (SHARRI), SHKODRA (ILLYR, SCUP, SCARD, SCODRA)


  DYTINGULLORI - SK (SC) SKIPE, SKUPI, SKARDI, SKORDI, SKUTI, SKODRA, SKOTI, SKOCI

  (SCIP-E, SCUP, SCARD, SCORD, SCUT, SCODRA, SCOC, SCOT)
  HILLYRIUS  – Si e lidhin disa theoricient, fjalën – illir, me fjalën gjarpër.

  Studjuesit e kohëve të shkuara, po edhe sipas theorisë së illirologut ballkanas Aleksandër Stipçeviqit,
  illirolog kroat - dhanë disa theori shkencore lidhur me
  përcaktimin e emrit illir, nga fjala – Hillyrius (illyrios), që do të
  thotë – i lakueshëm, gjarpëror – S, duke e lidhur me fjalën greke të
  lashtë – illyo, ashtu sikurse e nxierr edhe illirologu Aleksandër
  Stipçeviqi, duke u munduar ta spjegojë origjinën linguistike të emit –
  illir, në prothezë të theksuar se prejardhja e illirëve lidhet me
  gjarpërin, me emrin – illyriana, si besim që ka luajtë rol në
  religjionin illirian. Që, sipas studjuesit gjërman Otto Gruppe, në
  veprën "Mythologie..." Mynchen, 1906, fq.358, i pari që vuri në dukje
  një theori të tillë ku ethymologjia e emrit – illir, lidhet me
  gjallesën gjarpëri - "kjo fjalë greke – illyo=lakohet, kthehet".
  Stipçeviqi vazhdon rreth emrit – illir: "filologu slloven, Karel
  Oshtir, gjithashtu erdhi deri tek konkluzioni, ku në këtë emër –
  illir(illyr) fshehet gjarpëri. Vërtetimin për këtë e gjeti në
  argumentin që është edhe mythi i madh mbi gjarpërin tek Hititët
  indo-europian, e mbajti emrin e kuptimit të njajtë." Sipas K. Oshtirit,
  "ai gjarpër është quajtë – illyriana dhe gjithashtu është vështirë, që
  në përbërjen e atij emrit, nuk shihet ngjashmëria me emrin - illir".

  Kështuqë, theoritë e theoricientët heshten për një kohë, kur, iu shkoi
  përshtati duke mos e njohur brëndësinë ethymologjike të emrit – illir,
  sepse gjarpëri në besimin fetar illirian, kulti totemik mbi gjarpërin,
  ishte vetëm një cilësi a veti e karakterit të idhtë, të sertë, të
  ashpër, guximtar, të rrebtë të njeriut, si rr’feja n’beteja – guximi si
  një element psikik illirian. – Ndërsa, ethymologjia e vërtetë qëndron
  në përcaktimin e emrit – illir, nga fjala e hershme PIE – hill-i
  (hyll-i), ill-yll, (me shëmangien e tokzanores – H,
  indo-europiane-hindoeuropiane) - që do ta përkufizojsha me shprehjen –
  Llama e illit, drita e yllit.  Sot në shqipen ballkanike, disa fjalë lidhur me këtë rrënje hyj, hyji,
  hyjni, hyjnia, hyjneshë, hyjnesha-t, hyjnitë, hyjnore, hyjnike, Hyjnor,
  Hyjnori, Hyjnorët, i,e,të hyjnueshme, hyjnueshëm - janë si emërtime të
  shënjta, hyjnore, ku edhe i përgjigjet fjala tjetër shqipe poashtu –
  shënjt, Shënjti, shënjtënit, shënjtëri-a, shënjtëritë, i,e,të shënjta,
  shënjtërore, shënjtëror, shënjtërore, (shëjt, shëjti, shëjnim-i, shëji,
  me shëj, i shëjuem, gege-shqipe).
  Sipas, studjuesit Niko Zhupaniqit, në veprën e tij ‘Etnologu’ 5-6/1933,
  fq.100-101, thotë lidhur me prejardhjen e emrit illir: "një paraqitje
  është gati si naive (naivisht), por që shpesh citohet, - arkeologu Qiro
  Truhellka, sipas theorisë së tij, thotë se emri ilir, mund të spjegohet
  përmes fjalës shqipe – ‘i lirë’.Përveç kësaj kemi edhe mendime, që emri
  illir nuk është indo-europian, por paraindo-europian, i rrjedhes
  mediterane ("pellgazgjike")- pellazgjike". Ky mendim na jep të kuptojmë
  se emri illir, shtrihet në përmasa botërore trekontinentale të kohës së
  tij, duke rrjedhur nga rrënja pellgazgjike dhe vet prejardhja shihet
  kjartë – illiro-pellgazgjike, apo pellgazo-illire, sipas theorisë,
  sepse, bota përjetoi disa përmbytje e fatkeqësi natyrore, sëmundje
  gjenerale shfarosëse - ku u shua gati tërësisht, por që në secilën
  fatkeqësi, u ruajt fara e njeriut dhe filloi e rifilloi përsëri nga e
  para, nga fillesa – si filli i jetës (që na duket neve), apo – rifillim
  jete!

  SKUP - SKOP - SHKUP - SKOPJE


  KUN - SKUN - SKUP - SKOP


  vijon -
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: Nezir Myrta / SKIPE ILLIRE

  Mesazh nga AGU prej Sat 21 Feb 2009, 20:46

  ETHYMOLOGJIA E EMRIT - SHKUP


  Të dy fjalët – skup – skop, lidhen me gjuhën kuniforme
  illiro-pellgazgjike dhe kanë kuptimin e kunit e skopit (kuni e shkopi)
  si fjalë të para skipe (shqipe), nga Skipja e Parë me origjinë
  linguistike kuniforme, të cilat lidhen me kuptimin e drunit, një copë
  dru, një copë shkop, që është vet – kuni, nga i cili edhe u lind guha
  kuniforme, si gjuhë e parë e folur skune-skipe, nga kuptimi
  gjenealogjik linguistik, skun – që do të thotë, kuni i rrebtë, kuni
  shkreptimë, si garpëri i dritës së rrufesë, në përcaktim të
  shpejtësisë, ku lidhet me guximin e njeriut, si veti e karakter
  specifik i veçantë psiko-fizik.
  Tingulli – S, ka kuptimin e lëvizjes, skun - spejt (shpejtësia), në
  formë lakore na jep hieroglifin rrufetar, gjarpëror, me shkrim si
  shkrollë – kun – skun – e nga kjo formë shprehëse me konstitucionalitet
  ilinguistik, na del në shprehjen e fjalës - skrun – kuni shkrun – kuni
  shkruan, shkrimi i shkrollës (shkronjes). Nga vetia e karakterit
  shpërthyes të njeriut, në aspekte të ndryshme mënçurie, diturie,
  trimërie, në log a provë studimi edhe shkencor, rrodhi emërtimi – skun,
  i cili nga kuptimi i emrit – skop (shkop-i), me ndryshimin e tingullit
  fundor – n=p, u formua emri – skup, skop, ku sot në shqipen është –
  Shkup, kurse në sllavishtet – Skop (Skopje, Skoplje). Fjalët rrënje:
  kun – kup – kip – kyp – kop, kur duhet të vëhen në lëvizje, në
  gjallëri, në jetë, jetësohen, gjallohen, zhvillohen - përmes fillesës,
  tingullit – S – skun – skup – skip – skyp - skop – nga të cilat rrënje
  fjalësh rrodhën emërtimet: Skuni – Skipe (shqipe-Shqipja), edhe si
  emërtim përcaktimi i zogut të qiellit, që karakterizohen prej atij zogu
  të rrufeshëm, këto vetitë e cilësitë dhe karakteret e njeriut në tokë,
  me të cilin emër edhe u përcaktuan shqiptarët, etnonomi shqiptar – skip
  – skiptar, skiptari, Skipnia – Skipëria (Shqip – shqiptar – shqiptari –
  Shqipnia, Shqipëria). Vlen të theksojmë se me lindjen e grupit të
  tingujve shqip – pt, si përcaktim i shpejtësisë, imunitetit, qëndresës
  së njeriut, përballimit kundër çfarëdo vështirësie në jetë, si njeri që
  nuk mund të zhduket në asnjë mënyrë, sado të egër e barbare të veprohet
  mbi të, kundër tij – ky grup tingujsh – pt – dha disa fjalë e kompozita
  i.e. sikurse janë: Ptolemeu, skipter, skiptar, kapter, monopter, të
  cilët lidhen me kuptimin e pathyeshmërisë, nga ato fjalët kompozitat
  PIE, me koncept të përballimit, ekzistencës heroike, pamposhtëshmërisë
  etj., që janë veti e shqiptarit – skuptarit – skiptarit – shqiptarit.

  Tash, fjala – skun, me formimin e grupit fillestar të dy tingujve – sk,
  si formë skallimi, kapërcimi, shkallë e ngritjes së diturisë dhe
  veprimit të njeriut, si spikatje graduale psiko-fizike, zhvillim i
  vetëdijes, për ta kapërcyer primitivizmin, për tu ngritur përmes të të
  menduarit dhe për tu bërë zotërues i tokës, mbijetues mbi të gjitha
  gjallesat tjera në natyrë – ky skun, duhet të vëhet edhe në lëvizje
  tjetër, në lëvizje shkrimi, sepse vetëm lëvizja gjallon, jetëson jep
  vitalitet. Për tu arrjitur kjo formë e ngritjes së vetëdijes, duhet
  veprim konkret, e të formohet pas gjuhës së folur ajo gjuha e shkruar –
  abeceja e parë. Për tu shkruar tingulli (përmes hieroglifit), duhet një
  forcë tjetër tingullore e fjalës – skun – skup – skip – duke u lidhur
  me atë fuqi që bjen, bie, ajo që Ra, në kuptimin e rënies – ra, (sipas
  të cilës edhe u formua besimi në zotin Ra – u^ra – e cila është vet ura
  lidhëse në mes të të folurit dhe të shkruarit të gjuhës së njeriut. E
  pikërisht kjo – ra, duhet të krijojë vend në fjalën – skun-skup-skip,
  menjëherë pas grupit dy tingujsh fillestarë – sk – të krijohet një – R
  dhe të formohet fjala tjetër – sk(r)un – sk(r)up – sk(r)ip = skrun –
  skrup – skrip, ku fjala – skrun, formoi fjalën shqipe – shkrun,
  shkruen-shkruan, ai që shkruan, kuni që shkrunë (shkruan), shkrim,
  shkrimi, e deri tek formimi i fjalëformimeve tjera -
  shkrimtar-i-e-ja-ët, shkrime-t, shkrues-e-t, shkrimtore etj. Kurse,
  duke u bazuar në pjesëmarrjen e grupit të dy tingujve – pt, rrodhi nga
  – skrip = skript-i-e-et, skriptor-e-ja-et - skripti, shkrimi i
  shkrollës në abecenë e gjuhës dhe prej saj në shkrimin e gjuhës në
  forma të ndryshme të shkrimit.

  Mbase në formimin e disa gjuhëve të Lindjes, na formohet si gjuhë
  e lashtë, ku u përdor në vend të grupit – pt, vetëm tingulli – t,
  skrit, skriti, që formoi gjuhën e shkruar – sanskrit, san+skrit me
  kuptimin shqip – sanskriti, san=sony = son=zon-i – që do të thotë –
  shkrim i zanit (sanit-sonit-zonit)- san skrit – son skrit – zon shkrim
  – zonshkrimi – zanshkrim-sanskrit.
  Fjalët: skun-shkrun, skroll (shkrollë), skoll (shkollë), skencë
  (shkencë), spik (spika, spikatje, spikamë, i,e,të spikatur), skall
  (shkallë, gradë), skept (skeptik, skepticizëm), skard (skardi, Sharri),
  skot (skoti, skotët), skien (sciense-shkenca), skamp (shkamb-i), skab
  (shkabë, shkaba-shqiponja), skan (skandi, skandët), skulp (skulpturë)
  etj., janë të gjitha këto fjalë të një gjuhe paraardhëse i.e. kuniforme
  – skipe-illire pellgazgjike.

  Vet fjala – kun, nga gjuha kuniforme u ngjallë me ngritje
  audio-vizuale, përmes shkrimit të shkrollës dhe në gjuhën e folur
  kuniforme, merret si formë e hershme – kun – kunu^, që sipas grupit të
  shqipes së folur të sotme, gjindet grupi – nd, si formë bashkëdyzimi dy
  tingujsh në një tingull specifik, të veçantë, që nuk është në shqipen e
  shkruar – ku e forcon tingullin – n, në fjalën – kun(d), kun(d)u, dhe
  na rrodhi fjala – kundu, e me shëmangien orale të njerës zanore, të
  parës në fjalë – u, - k’ndu, u formua fjala – k’ndu, dhe po ai tingull
  – u, i shëmangur gjatë të folurit, u ndryshua nga – u=ë, këndu (e),
  këndim-i, këndohet, gjuha që këndohet (flitet), gjuha që lexohet,
  leximi-këndimi i gjuhës, ku kemi disa shprehje shqipe të sotme – a din
  me k’ndu librat,/ a din me ma k’ndu qet letër, / k’ndimi asht punë e
  madhe, / njeri i k’ndushëm (i dijtur), / a shkon ti me k’ndu n’shkollë,
  / në kuptimin e leximit të librit, letrës, mësimit në shkollë etj.

  Vlen të theksohet se vetëm tingulli – k, vertikal, si hieroglifi i
  ngritjes mbi botë e jetë me vizion ardhmërie – k, horizontal – kalë,
  kali, kurse – k – vertikal – njeriu, ecja, kalimi, kalueshmëria,
  tejkalimi i vështirësive në jetë, e kaluar, e kalueshme – vetëm ky
  tingull, nga fjala – kun-i, mbeti në formimin e emrit – kënga, nga
  fjala – k’ndim – këndim-i-e-et, nga kuptimi i të diturit të leximit,
  apo shkrim-leximit të gjuhës – në kuptimin oral zanor, tingullor,
  këndimi i asaj që është mësuar – kënga – që kemi tash, ndryshimin e
  grupit bashkëformues morfologjik – nd, në – ng, poashtu me një tingull
  theksimi në shqipen e vjetër – kon(g)a (skipe-illire) – ka^n(g)a
  (gege-skipe)– kënga (toske-skipe) – konga k’ndohet për dy fjalë –
  shprehje e lashtë shqipe.
  Toponomi – skup (skop) u formua në bazë të gjuhës shqipe, si
  skipe-illire pellgazgjike – Shkup-i, (Skopje), i cili lidhet
  territorialisht e kulturalisht si një fjalë – emërtim shqip, që i takon
  një populli shqiptar edhe historikisht, si kryeqyteti i Dardhanisë
  (shek.VI e.r.).  SKUPI - SKARDI - SKUTI - SKODRA (SCUP - SKARD - SCUTI - SCODRA


  Në këtë kontekst linguistik, socio-linguistik e historiko-linguistik,
  bëjnë pjesë tre toponome të një gjuhe, kulture dhe historiografie –
  skupi – skardi – skodra, të cilat sot janë të ndame në tri shtete
  politike padrejtësisht dhe që përbëjnë një etnitet – shqiptar,
  historikisht.
  Toponomi – skardi që sot është ruajtë historikisht, vetëm si një
  emërtim më shumë malor, se sa si etnonom, me emrin – sharr-i, i cili
  shtrihet në mes Kosovës së sotme e Maqedonisë (Makedhonisë illire),
  është mbetur si substrat i emrit të fisit të lavdishëm illiro-dardhan –
  skordian (skordistët) që përbënin gjithë territorin e sotëm të Sërbisë
  qendore.
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: Nezir Myrta / SKIPE ILLIRE

  Mesazh nga AGU prej Sat 21 Feb 2009, 20:46

  vijon nga siper -

  Nezir Myrta / ETHYMOLOGJIA E EMRIT - SHKODËR, SHKODRA  Me ardhjen e sllavëve në Ballkan (shek.VI ER), filloi shtyemja etnologjike
  e skordistëve kah deti Adriatik, me zhbimje të spastrimeve etnike nga
  sllavët. Kështuqë, pas kryeqendres mbretërore të Dardhanisë – Shkupit,
  e me rrudhjen demografike skordiste, nga Shkupi erdhi toponomi tjetër i
  shtyer dhunëshëm deri buzë Adriatikut – Skodra (Skutari), Shkodra. Se
  sa kemi një dallim linguistik fono-morfologjik në mes të këtyre dy
  emrave, toponome: Skardi e Skodra, kur kemi parasyshë, emërtimin,
  toponomin – skord (skordistët), ndoshta edhe u bë ndonjë ndryshim
  fonetik të ndërrimit të vendit të tingujve – rd, në – dr,
  respektivisht, nga skord, në skodr, për tu larguar nga kuptimi i emrit
  si etnonom – skordian, në skodrian (shkodran).


  Me te gjitha gjurmimet e
  deritashme për ethymologjinë e emrit, toponomit – Shkodra (Shkodër) ku
  në sllavishtet e kemi – Skadar, dhe ital. Skutari, duke filluar nga ato
  theori, se fjala vjen me ethymologji shqipe të fjalës – folje – shko,
  poashtu edhe me theorinë se vie nga kuptimi i bashkimit të dy degëve të
  Drinit, me domethënien – shko n’Dri, nuk me duken si theori të thella e
  bindëse, por sikur janë ende kontestuese. I kemi dy toponome shumë të
  afërta – skord – skodr (skodër-Shkodër), ku fjala – Shkodër sipas një
  theorie lidhet edhe me fjalën – kodër, ku na jep një të vërtetë
  historiografike, respektivisht gjeo-linguistike, e cila lidhet me
  kodrën e Rozafatit, por, që kuptimi i dyanshëm ndërlidhet me fillesën –
  sko, e cila është vetëm një alternom i fjalës rrënje – ski (skip) – sko
  (skop-je) – sku (skup-i, shkupi) – ska (Skard-i, Sharr-i) - dhe të
  gjitha lidhen kryekëput me fjalën – skip – skipe – shqipe, si tokë e
  vende të Shqipes, toponome të bijve të shqipes – nga rrënja e fjalës –
  ski – skipe, në rrënjet tjera me disa ndryshime fonetike e sufiksale:
  sko – skord, ska – skard, sko – skodr (skodër). Tash a është fjala për
  toponomin – Skodra apo Skorda (Shkodra, a Shkorda), që është bërë me
  qëllim dallimi nga rrënja – skord, tek skordistët illirian. Pra na
  mbetët si çështje linguistike e hapur, pasiqë disa theori shkencore
  janë në dispozicion linguistik dhe asnjera nuk e shpreh apo, spjegon
  përcaktimin e saktë, si ethymologji e konstatuar definitivisht në
  mënyrë shkencore.


  Sipas theorisë sime, emri - shkodër, Shkodra, përbëhet prej dy fjalëve
  - skut(ë) dhe kodër, të cilat fshehen në emrin - shkodër, si fjalë
  shumë të hershme illire, skutë, skuta, ngushticë breg ujit (liqenit), e
  si skutë adriatike, nga deti, vend i fshehur, citet, qytet antik në
  skutë, që u quajt SCUTARI, si emërtim i hershëm, që u njoft edhe nga
  antika greke e latine (romane), në hartat e vjetra, pra në hartografinë
  e lashtë. Brënda emrit - shkodër, fshehet emri - skutë, skuta,
  vendbanim me një përshkrim timin SKUTA NËN KODËR edhe si emërtim
  SKUTARI (SKUTARI) vendbanim i fshehur, poashtu edhe lidhet me kodrën e
  Rozafatit të sotëm legjendar, kështjella e Rozafatit, qëunë e lidhi me
  shprehjen - FATI I ROZËS, flijimi i gruas në themelet
  e kështjelles (kastelles, kashtelles, ku edhe kjo fjalëlidhet me fjalën
  - kastë-kashtë, si kështjella të hershme prej kashtes së kallamit, para
  përdorimit të gurit), pra FATI I ROZËS SË FLIJUAR - ROZAFATI.

  Lindet pyetja: si rrodhi, që nga emërtimi SKUTARI (SCUTARI), të dali emërtimi - SHKODRA
  (SCODRA) dhe a kanë ndonjë lidhje ethymologjike tëpërbashkët, apo të
  ndryshme, këta dy emra, si kompozitë apo fjalëformim, në emrat -
  scutari e scodra?

  Shprehja ime - skuta nën kodër, e cila kodër
  u bë kështjellë, fortesë, fortifikatë e hershme, poashtu edhe si
  shtetqytet i hershëm, përballë rrymave historike: greke, latine
  (romake), bizantine, sllave et., si qendresë heroike kundër armiqëve -
  nga strategjitë pushtuese të kohërave, duke iu përballuar rrebesheve
  armike, deri tek shpallja e vilajetit turk (krahinë e pushtuar, e ndarë
  sikurse: Shkupi,Manastiri e Janina); kjo si shprehje SKUTA NËN KODËR, iu mishrua fonomorfologjikisht,
  me kuptimin historik, e historiografik, që ia dha kështjella dhe rrodhi SKUTARI
  NË KODËR - si ngritje heroike, që shprehë qendresen stoike, deri edhe
  kundër malazezëve, e deri kur iu nda, iu coptua Malcia e Mbishkodres,
  që sot ende është nën pushtim, nga ai pushtimi mbretëror, poashtu edhe
  ish-jugosllav, e derisot ende nën pushtimin malazias.

  Emri -
  Skutari i lidhur me emrin shqip - kodër, formoi emërtimin, SKODËR, si
  fjalëformim, kompozitë e ngjeshur, kompozitë morfemash, ku vërehen
  thellë brënda dy morfema të ngjitura aq dendur, sa krijuan edhe eufori
  studjuesish të derisotëm, që shkruan për ethymologjinëe këtij emri, si
  toponom, duke i dhënë kahje të ndryshme ethymologjike. Emri - skutë,
  skuta, u ngjesh me emrin - kodër, kodra dhe rrodhi - SKODRA (SCODRA),
  nga rrjedha kronologjike e emrit, a të emrave - skuta-kodër-scodër-skodra-Shkodra
  - SKUTARI - SKODRA - SHKODRA. Unë nuk jam absolut, ngase kemi disa
  variante studimesh, për prejardhjen ethymologjike tëemrit - Shkodër dhe
  po ka, apo pati dikush tjetër spjegim shkencor, më të fortë - ia japi
  dorën!
  Toponomet shqipe: skupi, skardi, skordi e skodra, reflektojnë
  njëkuptimshmëri gjeneaogjike të një populli të lashtë në vete, me një
  historiografi, që nënkuptohen sot territore kompakte të një populli
  shqiptar.
  Nga fjala shqipe – skop – shkop-i, u formua emërtimi sllav për Shkupin
  – Skopje, që nuk ka kurrfarë mundësie ethymologjike sllave, as si
  emërtim i tillë, skopje. Fjala skipe-illire – skop (skop) formoi shumë
  fjalë e kompozita i.e. skopik-e, teleskop (dylbi në shkop), mikroskop,
  makrroskop, episkop etj., të cilat lishen me fjalën – skop-shkop edhe
  si formë vizuale figurative e shikimit përmes një shkopi të zhbiruar,
  si gyp, tytë, shkop cilindrik i zbrastë me thjerëza kristali zmadhuese,
  që në realitet ishte me vetëm një shkop – skop ( e tëvona u bë me dy
  shkopa shikimi) – edhe si instrumente të vendosura në shkop-skop apo,
  shkopinj, si mbajtëse.

  Etnonomi – shkuptar (shkupjan) i sotëm, është realisht emërtimi i
  banorit të Shkupit shqiptar, të cilat lidhen me kuptimin e etnonomit –
  shqiptar ( shkupjan, shkuptar, shkiptar-shqiptar), si i vetmi etnonom,
  për një citet skiptar (qytet shqiptar), ku vet fjala qytet në shqipen e
  vjetër ishte – citet (qitet-qytet- citet-city, ang.), skuptar nga
  citeti skiptar, qyteti buzë lumit Vardar – Vardarit illirian. Kurse në
  gjuhën turke u thirr – Uskup, gjatë invazionit turk, Shkupi si
  kryeqytet i Vilajetit të Kosovës, tok me vilejetin e Shkodrës,
  Manastirit e Janinës deri më 1912, kur mbeti gjoja si pavarësi e
  Shqipërisë me vetëm një trung illirian buzë Adriatikut, nga sipërfaqja
  e territoreve shqipare prej 110 mijë km katrorë, iu aneksuan pa asnjë
  të drejtë njerëzore, shteteve fqinje joshqiptare mbi 81 mijë
  km.katrore, toka shqiptare illire (Enciklopedia) dhe që më 1913,
  kongresi londinez ia dha Sërbisë e tëvona më 1945, Maqedonisë, irjm, si
  tregëti europiane me toka e territore shqiptare derisot më 2001, gjoja
  në shekullin e milleniusin e ri.


  studimet u botuan në revisten elektronike rruzull.com, 2000-2002

  Sponsored content

  Re: Nezir Myrta / SKIPE ILLIRE

  Mesazh nga Sponsored content


   Ora është Sat 19 Jan 2019, 18:38