RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk . PER ANTARSIM NE FBKSH-AKSH JU LUTEM JEPNI TE DHENAT NE E-mail : fronti-web@hotmail.com

identifikimi

Harrova fjalkalimin

Tema Fundit

» PER SHQIPEN
Wed 30 Mar 2011, 23:21 nga erald nuhaj

» KU JANE POETET
Wed 12 Jan 2011, 20:37 nga shaban cakolli

» NJE GJAKE, NJI GJUHE
Sat 11 Dec 2010, 14:57 nga biligoa

» Alarm Ne IJRM gjendja kaotike
Wed 17 Feb 2010, 23:10 nga refik

» emblema e UKSH-se
Thu 17 Dec 2009, 02:12 nga UKA

» Faton Osmani dënohet tre vjet burgim si pjestar i AKSH-së !!
Thu 26 Nov 2009, 00:21 nga UKA

» REAGIM I AKSH-SË
Wed 28 Oct 2009, 23:52 nga AKSH

» A na duhet aleanc shqiptaro-kroate.
Tue 27 Oct 2009, 02:49 nga urani29

» MOSKOORDINIMI I FORCAVE VEPRIMTARE
Mon 26 Oct 2009, 02:06 nga AGU

RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk   Free counter and web stats

                                                               Free counter and web stats

  Revista "KUVENDI"

  Share
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 19:58

  E D I T O R I A L

  PSE DEL “KUVENDI”…

  Në sytë e lexuesit padyshim kjo është një pyetje,
  brenda të cilës kërkohet të shpjegohet se pse
  del një organ i ri i medias së shkruar, ndërsa brenda
  nesh është një “betejë” e ndershme, për të arritur
  komunikimin më të duhur me të gjithë ato që do
  të mund ta kenë në dorë “Kuvendin”.
  Duke gjykuar se një media e tillë për më shumë se
  sa një lajmës i ditëve të mira dhe ditëve jo të mira,
  është një odë, një sofër apo dhe një ngjarje tjetër,
  që në gjuhën e sotme ju thuhet konferenca apo
  mediume, ishte e natyrshme të gjenim një emër që
  të kishte peshën e duhur për atë që do të bëjë, po
  ashtu t’i afrohej sa të ishte e mundur konceptit të
  shqiptarëve për të bërë dialogë të ndershëm dhe të
  mençur me njëri-tjetrin.
  E për të ardhur deri në këtë mendim, të pjekur
  sipas konceptit tonë, nuk ishte asak e lehtë dhe
  aspak momentale. Pra, duhet kohë. Na është
  dashur të komunikojmë me njëri-tjetrin, të
  gjykojmë me vlerat e sotme të komunikimit të
  njerëzve sot, me të gjithë mjetet që janë të njohura,
  na është dashur të dialogojmë me njerëz të nivelit
  të ndryshëm kulturorë, aq më tepër me realitetin
  tradicional, ku shqiptarët i kanë përcjellë kumtet
  e tyre dhe ku kanë marrë vendime të rëndësishme.
  Kemi konstatuar dhe jemi dijësuar se koha ecën
  me një ngut të çuditshëm deri në mister. Njerëzit
  kërkojnë të mbeten, d.m.th të lënë veten e tyre.
  Kështu “vrapon” dhe historia e një kombi:- të lëjë
  veten e vet në rrjedhën e kohës, e cila në vetvete
  është një “krijesë” ku ngjarjet për të marrë
  kryeradhën i “bëjnë bërryla” njëra-tjetrës.


  Në të gjithë hapsirën historike, të ngarkuar me
  konfliktin e njohur ndër-ballkanik, ku ai shqiptari
  ka qenë më i ngarkuari, më vrastari dhe më i egër,
  ne voja e parë për sqiptarët ka qenë marrdhënia
  dhe marveshja mes njëri-tjetrin dhe me njëri-tjetrin.
  Atyure iu është dashur të gjejnë një mjet, një formë
  dhe një organizëm për të biseduar, për t’u marrë
  vesht me njëri-tjetrin, për të mbetur në trojet e veta,
  për të mbi-ekzistuar përballë perandorive vrasëse
  dhe të keqes, të cilat ishin organizuar dhe
  praktikonin mjetet, ushtri të sofistikuara,
  shpenzonin të holla dhe pasuri të pafundme për t’i
  zhdukur shqiptarët nga faqja e dheut.
  Dhe mjeti më efikas, më i ndershëm, më real, ku
  burëria dhe besa, sinqeriteti dhe aftësia,
  largpamësia dhe fuqia dilnin në sheshin e burrave
  ishin kuvendet shqiptare, të njohura që në kohën
  e Skanderbëgut. Kuvendet kanë qenë ashtu si loget
  e luftërave sepse ato janë mbledhur për luftërat.
  Nuk ka patur dhe as mund të gjendet një debat më
  i emancipuar, më i hapur dhe më i ndershëm se sa
  kuvendi i burrave, në të cilën gjenin vetën fise të
  fuqishme, krahina dhe bajraktarë të njohur, të cilët
  kishin vënë në shërbim të trojeve pasurinë, ushtrinë
  e tyre dhe aftësinë mendore.
  Historia shqiptare në bën me dijë se të gjithë
  luftërave shqiptare, jo vetëm në veri por dhe në
  jugun e vendit ju ka prirë një kuvenmd, në të cilin
  ëhstë menduar mirë për të luftuar, janë mbledhurr
  të holla dhe armë, janë kërkuar aletaë, por është
  tjerrë hollë dhe me menje të zgjuar diplomacia dhe
  politika e kohës.
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 19:59

  KUVENDI
  Revista Kuvendi në këtë realitet kërkon të
  absorbojë mendimet e vyera të të gjithë atyre që
  duan t’i kontribuojnë realietit të Çështjes sonë
  Kombëtare, për t’i bërë pjesë të dijes për të gjithë
  shqiptarët. Ajo ka në marrdhënien e saj më të parë
  sinqeritetin dhe atë që shpalosnin burrërisht
  kuvendet e njohura shqiptare në të gjithë atë që ne
  njohim. Mendojmë se ky është një qëndrim në kohë
  dhe një mardhënie e duhur. Shqiptarët e kanë të
  nevojshme për të marrë në konsideratë mendimin
  e të gjithëve. “Kuvendi” synon ta realizojë këtë
  llojë marrdhënie, të cilën ne konsiderojmë se është
  e sinqertë dhe të tillë do ta bëjmë përmes kësaj
  reviste.
  “Kuvendi” del në kushtet e një kushtëzimi ekstrem
  të kundërshtarëve historik dhe gjenetik të
  shiptarëve, kur në tavolinat diplomatike është
  hedhur një zgjidhje e cunguar dhe ndoshta e
  pasinqertë, për të vendosur statuin e Kosovës, prej
  nga do të marrë rrugë e gjithë çështja kombëtare
  shqiptare.
  “Kuvendi” del kur ne të gjithë kemi nevojë për
  mendje të afta të kuptojnë se çdo të ndodhë pas
  pesë vjetësh apo dekadash të tjera.
  “Kuvendi” është reviste e Këshillit Organizativ të
  Kuvendit Mbarëshqiptar, i krijuar për të organizuar
  Kuvendin Mbarëshqiptar, nga i cili do të dalë edhe
  Asmableja Kombëtare Shqiptare.
  Pra, revista “Kuvendi” do të rrugëtojë deri në
  Kuvendin Mbarëshqiptar, të cilin do të mbahet në
  Lezhë, në Vlore, ose në Prizren. Për këtë do të
  vendosim ne shqiptarët dhe askush tjetër. Ajo do
  të ketë fatin dhe misionin e një luftëtari, nëpër
  rrugët e vështira para të cilave ndodhemi.
  Rrugë të mbarë deri në Kuvendin Mbarëshqiptar!
  Mars-Prill 2007.
  REDAKSIA.

  NJOFTIM PËR
  SHTYP I KËSHILLIT
  ORGANIZATOR TË
  KUVENDIT
  MBARËSHQIPTAR
  Sot, më 25 NËNTOR 2006, te Hotel TIRANA
  INTERNATIONAL në Tiranë, u zhvillua dhe me sukses
  të plotë përfundoi punimet Mbledhja Themeluese e Këshillit
  Organizator të Kuvendit Mbarëshqiptar.
  Fillimisht u konstitua Këshilli Organizator i Kuvendit
  Mbarëshqiptar, në të cilin morrën pjesë 74 anëtarë,
  përfaqësuesë të disa forcave politike dhe të tri konfesioneve
  kryesore fetare shqiptare, si dhe të organizatave, shoqatave,
  intelektualëve atdhetarë dhe veteranë të cështjes kombëtare
  nga të gjitha hapsirat e Shqipërisë Natyrale dhe diaspora.
  Këshilli Organizator zgjodhi edhe Kryesinë, 15 anetareshe,
  te Këshillit Organizator të Kuvendit Mbarëshqiptar, me
  kete perberje:
  1. Kryetar, General KUDUSI LAMA nga Tirana,
  2. Zv. Kryetar, Kolonel SEJDI VESELI nga Prishtina,
  3. Zv. Kryetar, Prof. dr. HULUSI HAKO nga Tirana,
  4. Zv. Kryetar, Kolonele SHYHRETE GOSALCI nga
  Prishtina,
  5. Sekretar i Pergjithshem, Magjister GAFURR ADILI
  nga Lugina e Vardarit,
  6. Anetar , MULLA AHMET BERISHA nga Besjana,
  7. Anetar, AT NIKOLLA MARKU nga Elbasani,
  8. Anetar, PER KLERIN KATOLIK :
  9. Anetar, PER KLERIN BEKTASHIAN :
  10. Anetar , Ing. IZET IBRAHIMI nga Drenica,
  11. Anetar, Ing. RAMIS SHABANI nga Cameria,
  12. Anetar, Jur. LEONORA GREICEVCI – Diaspora,
  13. Anetar, Ing. GANI SMAKAJ nga Mitrovica,
  14. Anetar, OSMAN MUSLIU nga Toplica,
  15. Anetar AVDYL KRASNIQI – Veteran i Ceshtjes
  Kombetare.
  Si dhe, gjithashtu, më pas formoi edhe 3 (tre) komisionet
  përkatëse të tij, si më poshtë vijon:
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:02

  Nga Mr. Gafurr ADILI
  INTEGRIMI NDËRSHQIPT NDËRSHQIPTAR,- AR,-
  PARAKUSHT ARAKUSHT PËR INTEGRIME INTEGRIMET T E T TJERA

  Paketa me emrin Marti Ahtisari, paraqet
  vullnetin e disa qarqeve serbofile
  ndërkombëtare për anashkalimin e të drejtës së
  vetëvendosjes, që nënkupton të drejtën e
  dekolonizimit e më tepër se gjysmës së trojeve dhe
  të popullit shqiptar, që vazhdon të mbahet i
  pushtuar e i kolonizuar nga pushtuesit e
  kolonizatorët sllavo-grekë.
  Kjo “pako” synon nënshtrimin e shqiptarëve sipas
  skenarit antishqiptar për zëvëndësimin e një
  Protektorati të OKB-së me një Protektorat të BEsë.
  Ky sistem parasheh imponimin e ligjeve
  robëruese e të favorizimit të serbëve në të gjitha
  lëmitë e jetës politike, ekonomike, sociale,
  shoqërore, gjuhësore, arsimore, etj…
  Fronti për Bashkim Kombëtar Shqiptar (FBKSH),
  propozimin e Marti Ahtisarit, e konsideron shumë
  të dëmshëm për lirinë e shqiptarëve, sepse nëse
  do të hynte në fuqi, do të ishte një diktat i padrejtë,
  me premisa shumë të dëmshme, destruktive dhe
  destabilizuese për gjithë rajonin e Gadishullit
  Ballkanik.
  FBKSH dënon mekanizmat detyruese të “të
  drëjtës së kompromisit” brenda kësaj farë
  “Marrëveshjeje”, që qartazi dëshmon karakterin e
  vazhdimit të gjendjes së Protektoratit mbi
  Kosovën, si më poshtë vijon:
  - Kushtetuta e Kosovës “do të jetë në të gjitha
  dispozitat e saj në pajtim me këtë Marreveshje dhe
  INTEGRIMI NDËRSHQIPT NDËRSHQIPTAR,- AR,-
  PARAKUSHT ARAKUSHT PËR INTEGRIME INTEGRIMET T E T TJERA JERA
  Nga Mr. Gafurr ADILI
  do të interpretohet në pajtim me këtë Marrëveshje,
  në rast të mospërputhjeve mes dispozitave të
  Kushtetutës dhe dispozitave të kësaj
  Marrëveshjeje, do të mbizotërojnë këta të
  fundit”(Aneksi I, Neni 1.1). Pra, “harrohet” se
  Kushtetuta, si një ligj themeltar i një shteti të
  vërtetë, kurrë nuk mund të paraqet vullnetin e një
  etniteti të jashtëm. Në qoftë së ajo është e tillë
  dhe e injoron votën plebishitare të popullit, ajo
  është edhe e padrejtë dhe antiligjore nga ana
  juridike. Një “Kushtetutë” e tillë edhe njëherë do
  të ridëshmonte shkeljen të drejtpërdrejtë mbi
  referendumin e popullit shqiptar të Kosovës, të
  popullit shqiptar të Kosovës Lindore (Preshevës,
  Medvegjës dhe Bujanocit), dhe të popullit shqiptar
  të Iliridës (Shkupit, Kumanovës, Tetovës,
  Gostivarit, Kërcovës, Dibrës, Strugës, Prespës,
  Manastirit dhe Velesit), si dhe të popullit të
  Sanxhakut, i cili këtë krahinë shqiptare, po përmes
  referendumit të vitit 1992, Sanxhakun e shpalli
  Krahinë të Republikës së Kosovës. Nuk ka vënd
  për dy kushtetuta shqiptare. E vetmja Kushtetutë
  e ligjshme është ajo e miratuar nga sovrani popull
  i Republikës së Shqipërisë, në vitin 1998, në
  Preambulën e së cilës decidivisht thuhet: “… me
  aspiratën shekullorë për idenititet dhe
  bashkim kombëtar”, ajo është dhe duhet të jetë
  si një themel i parrëzueshëm i shtetit të ardhshëm
  e të vetëm kombëtar shqiptar.
  -Në “pako” thuhet se “ Përfaqësuesi Civil
  Ndërkombëtar do të ndërmarrë masa korrigjuese
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:02

  KUVENDI
  për të përmirësuar, nëse ka nevojë, çdo veprim që
  ndërmerret nga autoritetet e Kosovës, që PCN-ja
  konsideron se përbën shkelje të kësaj Marrëveshje,
  se e rrezikon seriozisht sundimin e ligjit apo se, në
  ndonjë mënyrë tjetër, bie ndesh me kushtet dhe
  frymën e kësaj Marrëveshje” (Aneksi IX, Neni 2c).
  Dhe, cila është fryma e marrëveshjes? Është fryma
  e despotizmit, është fryma e “demokracisë serbe”
  për të cilën filozofi politik kanadez Ëill Kymlicka
  flet jo kot se ajo “në Kosovë do të duhej të
  konsiderohej një shëmbull i hegjemonisë etnike, e
  shprehur në mënyrë të hapur”.
  Me preteksin e trajtimit të “shqetësimeve legjitime
  të komunitetit serb” (Aneksi III), “inxhineria
  gjenetike” e decentralizimit, e transformon zonën
  Veri-Lindore, zonën Lindore dhe ate Jug-Lindore
  të Kosovës, me qëllim të ndryshimit të balancës
  etnike në favor të tyre qartësisht për legalizimin e
  një etniteti serb në Kosovë. Rëndësia strategjike e
  këtij veprimi del në planin serb për Kosovën, si
  “shprehje e autonomisë institucionale serbe në
  kuadër të Kosovës dhe Metohisë, në të cilën serbet
  kanë jo më pak të drejta se shqiptarët e Kosovës
  në kuadër të Sërbisë”. Po në të njëjtin dokument
  po vazhdohet: “Më këtë do të sigurohet autonomia
  substanciale e krahinës në kuadër të Serbisë, me çka
  do të kënaqej interesi legjitim i bashkësisë shqiptare,
  ndërsa ekzistenca e etnitetit serb me asgjë nuk do
  t`i rrëzikojë këto interesa, as që do të vinte në pyetje
  uniteti dhe tërësia territoriale e Kosovës dhë
  Metohisë” (!!!)
  -Meqë RSFJ nuk ekziston, nostalgjiku i saj, Marti
  Ahtisari, së bashku me serbomëdhenjtë dhe
  kolaboracionistët e “Grupit të Unitetit” ëndërrojnë,
  nga njëra anë të krijojnë një mini Jugosllavi
  “shumëetnikë” (Neni 1.1), “kosovare”, me simbolet
  e vetme të dallueshme: flamurin, stemën, hymnin,
  të cilat do të reflektojnë karakterin shumëkombësh
  të Kosovës” (Neni 1.7), “me gjuhë zyrtare shqipja
  dhë serbishtja” (Neni 1.6), që mohon faktin së serbët
  në Kosovë janë më pak së 5%, të drejta këta që nuk
  iu njihen shqiptarëve nën FYROM, të cilët edhe
  sipas statistikave të falsifikuara sllavo-maqedonase
  janë mbi 25%, apo shqiptarëve nën Mal të Zi, të
  cilët gjithashtu janë mbi 10%, të cilët, gjithashtu,
  nuk i gëzojnë as të drejtat më elementare kombëtare,
  siç ua njeh “pakoja” e Ahtisarit serbëve në Kosovën
  Protektorat.
  Paradoksi më i madh është parashikimi i ndarjes mbi
  baza etnike, me komuna të “decentralizuara”, të
  lidhura midis tyre dhe, edhe me Beogradin, si dhe
  në “zona të veçanta”, ku Kisha e politizuar
  Ortodoksë Serbe (KOS) do të jetë “padron” i
  papenguar në rikolonizimin e tokave shqiptare, që
  kurrë nuk kanë qenë të populluara nga serbët.
  Na duhet t‘ua shtrojmë disa pyetje: Cilit komb-shteti
  i ka borxh, tokë e pjesë të kombit, komb-shteti
  shqiptar?
  Në sa shtete ka pjesë të Atdheut dhe të Kombit
  Shqiptar?
  Kombi Shqiptar, i ndarë e i copëtuar më dhunë
  ballkanike e ndërkombëtare, a duhet ta gëzojë të
  drejtën natyrore e politike, të drejtën e
  vetëvendosjes, siç e kanë gëzuar popujt e tjerë, apo
  edhe në këto kohëra, kur është deklaruar se nuk ka
  kolonizues e të kolonizuar, më tepër se gjysma e
  popullit shqiptar dhe e trojeve të tij duhet të vazhdojë
  të mbahet i pushtuar e i kolonizuar?!
  Të vazhdosh të mbash një popull të ndarë në 5-6
  shtete, duke ua mohuar të drejtën elementare për të
  vetëvendosur dhe vetëpërcaktuar lirshëm për të
  ardhmen e tyre, do të thotë të dhunosh të gjitha
  konventat e miratuara nga organizmat me peshë
  ndërkombëtare.
  Të lejosh që Republika e Shqipërisë, nga të gjitha
  anët e saj, të kufizohet me popullin dhe trojet
  e veta etnike, si dhe të tolerosh që vetëm shqiptarët
  të mbeten të pushtuar e të kolonizuar dhe të
  diskriminuar egërsisht nga pushtuesit e
  kolonizatorët e trojeve të tyre etnike, si në aspektin
  njerëzor, ashtu edhe në ate kombëtar, do të thotë
  të pajtohesh me praninë e politikave koloniale dhe
  aneksioniste brenda Kontinentit të Evropës.
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:04

  Politikat zyrtare të fqinjëve tanë, i konsideruan dhe
  vazhdojnë t‘i konsiderojnë të drejta aktet e
  pushtimeve barbare të trojeve etnike shqiptare dhe
  aneksimin e kolonizimin e tyre me pëlqimin e
  forcave ndërkombëtare, andaj edhe duan t‘i mbajnë
  ato si hapësira të tyre jetike, mundësisht të
  spastruara nga popullsia autoktone, zotët e vërtetë
  të tyre. Në sjelljet e tyre nuk vërehet ndonjë
  ndryshim rrënjësor nga e kaluara e tyre e
  përgjakshme, nuk duan të bëjnë kthesën rrënjësore
  drejt atyre normave të mendësisë dhe të veprimit,
  që do të mishëronin humanizmin dhe demokracinë,
  norma të tilla që i kanë sendërtuar shqiptarët, krejt
  natyrshëm, me cilindo minoritet a pakicë në atë
  mikro-shtet që krijuan, dashur e padashur nga
  gjeopolitikat e së kaluarës. Policia e shtetit të ri
  malazez torturon dhe arreston padrejtësisht
  shqiptarët. Shqiptarët autokton në Manastir
  (Bitolë), aty ku u mbajt Kongresi i Alfabetit të
  Gjuhës Shqipe (1908), nën FYROM, druhen të
  flasin gjuhën e tyre amtare. Shqiptarët e dëbuar
  forcërisht dhe me gjenocid nga Çamëria nën Greqi,
  nuk mund të shkojnë as te varrezat e të parëve të
  tyre, së paku për të vëndosur lule !
  Përsëri na duhet të pyesim:
  “Përse pranojnë të jetojnë kështu, me dinjitet të
  nëpërkëmbur?
  Të rrimë me shpresën e shpërblimit, për vuajtjet
  që po përjetojmë për një shekull të tërë?
  Jo ! Duhet ta ndërtojmë ate me dinjitetin e duhur!?”.
  Shqetësimi merr përmasa të tjera kur nëpërkëmbet
  dinjiteti i një kombi të tërë!
  Me sa vështirësi e peripeci po përcillen përpjekjet
  për realizimin e statusit, për një kishë a manastir
  dhe mitet e tyre për “Kosovën si djep i Serbisë” (!?).
  Në pakon Ahtisari, çuditërisht me sa delikatesë
  u kërkohet serbëve që të pajtohen me të
  drejtat legjitime të shqiptarëve, në një kohë kur
  nuk është vetëm historiani francez Georgës
  Gastellan që pohon se më të vjetrit në Ballkan janë
  grekët e iliro-shqiptarët, se këta të dytët janë bërë
  viktima e pare dhe gati e vazhdueshme e
  invazioneve të ndryshme, kur aty nga shekulli i VItë
  i erës së re “sllavët kaluan Danubin, duke bërë
  inkursione shkatërrimtare deri në Adriatik”
  (Historia e Ballkanit/shekulli XIV-XX”, botimi
  shqip, faqe 35), pra del qartë, si drita e Diellit, kush
  janë autoktonët e këtyre trojeve, të pushtuarit e
  viktimat apo agresori e pushtuesi!
  Po i njëjti shkencëtar (G.Gastellan), që qorton më
  tej, së “trajtimi historik i trojeve shqiptare është
  padiskutim ndërgjegja e vrarë e Evropës”. Po ky
  autor, në Parathënien e librit, sigmatizon frymën
  imperialiste të ish Fuqive të Mëdha, kur thotë:
  “Rusia, Anglia, Franca, Austro-Hungaria, Italia, po
  luanin një lojë shahu dhe lëviznin gurët e tyre që
  quheshin Serbi, Greqi, Bullgari, Shqipëri, gurë këta
  që inkurajoheshin me disa kredi që iu lejonin atyre
  të blinin topa ose të mbushnin arkat mbretërore”.
  Mallkim prej llojit të “mëkatit të parë” u ka mbetur
  shqiptarëve konvertimi i një shumice në fenë
  islame, i diktuar dhe i bërë për oportunitet e
  mbijetesë, por që është trajtuar kaq egërsisht nga
  fundamentalizmi politiko-ortodoks i fqinjëve tanë,
  që është manipuluar, shpifur dhe amplifikuar me
  një “gogol fundamentalist e terrorist”, në një
  zhurmë kot së koti, të pabazuar në fakte e
  argumente, që përbën një fyerje tjetër tepër të rëndë
  të dinjitetit, karakterit dhe të identitetit të vërtetë
  kombëtar të shqiptarëve, të cilët në vetëvete kanë
  katër konfesione dhe toleranca ndërfetare midis
  tyre është e mrekullueshme.
  Për solidaritetin e krishterë dhe
  instrumentalizimin politik të fesë krishtere po
  citojmë edhe një pjesë nga kapitulli i 13 “Afirmimi
  dhe rivaliteti i shteteve të krishtera (1878-1912),
  të autorit G. Gastellan: “Fuqitë e Mëdha në Berlin
  (1878) kishin si qëllim vëndosjen e një ekuilibri të
  ri në Ballkan në të mirë të popujve të krishterë. Në
  fakt zotërimet e Sulltanit (Thraka, Maqedonia,
  Epiri, Trojet Shqiptare), lakmoheshin nga shtetet
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:05

  fqinje, që përfaqësonin irredentizma: Greku
  kundër bullgarit në Thrakë, kundër bullgarit e serbit
  në Maqedoni, kundër shqiptarëve në Epir. Serbi
  kundër austro-hungarezëve, madje edhe kundër
  italianëve në Trojet Shqiptare. Për të realizuar këto
  objektiva “kombëtare” shtetet ballkanike kërkonin
  edhe mbështetjen e kësaj apo asaj Fuqie. Secila
  prej tyre ishte e gatshme të dilte në rolin e
  kujdestares për të realizuar edhe interesat e veta
  në këtë zonë. Gërshetimi i konflikteve etnike dhe
  i rivaliteteve imperialiste do ta bënin Gadishullin
  “fuçi baroti” të Evropës”. .
  Rendi i ri që po sendërtohet në Evropë. Parimet e
  saj që kanë fituar të drejtë qytetarie, prej idesë
  ëilsoniane të vetëvendosjes së popujve, Kartës së
  Atlantikut (14 gusht 1941) dhe konventave,
  rezolutave e akteve të shumta të së drejtës pozitive
  ndërkombëtare, e bëjnë plotësisht të mundur edhe
  ribashkimin e krejt popullit shqiptar e të trojeve të
  tij etnike në një shtet të vetëm kombëtar,
  demokratik e paqësor. Kjo është t e mundshme,
  në qoftë se në politikë e diplomaci do të sundojnë
  parimet demokratike e jo interesat, realpolitika e
  jo konjukturat, lidhjet, miqësitë dhe simpatitë
  tradicionale.
  Fronti për Bashkim Kombëtar Shqiptar (FBKSH),
  ky bashkim forcash politike, shoqatash
  joqeveritare, intelektualësh atdhetarë dhe i masave
  të gjëra popullore, pa dallim krahine, feje dhe ideje,
  i themeluar më 12-13 korrik të vitit 2002, i cili më
  17 shtator 2005, në Prizrenin Historik ka mbajtur
  edhe Kuvendin e Dytë Kombëtar, është interpreti
  i kësaj aspirate shekullore të parealizuar të
  shqiptarëve, që insiston në realizimin e saj, për të
  mirën e njërit prej popujve më të lashtë në
  Kontinent, por njëherazi edhe për paqën, qetësinë
  e sigurinë e Gadishullit Ballkanik dhe të Evropës.
  Ne gjykojmë se nëse vërtetë Evropa dëshiron të
  jetë e Bashkuar dhe e qetë e stabile, fillimisht kjo
  qetësi, kjo paqë dhe ky stabilitet duhet të sigurohet
  në këtë pjesë të Evropës, në Ballkanin “fuçi baroti”,
  epitet ky që mund t`i hiqet vetëm me krijimin e
  shteteve etnike, si: Shqipëria Etnike, Bullgaria
  Etnike, Greqia Etnike, pse jo edhe Serbia Etnike.
  FBKSH insiston për përcaktimin e të gjitha
  modaliteteve të zgjidhjes së çështjes shqiptare prej
  faktorit ndërkombëtar, sipas parimit etnik, sepse:
  Së pari, ishte vetë ky faktor që ka shkelur dhe
  shpërdoruar këtë parim.
  Së dyti, politikat zyrtare shqiptare (në Tiranë, në
  Prishtinë, në Shkup dhë në Podgoricë), aktualisht
  janë jo vetëm tepër difektoze, por gjithashtu janë
  të mbërthyera edhe pas proceseve të integrimit
  evropian dhe, mendojnë se nëpërmjet këtij
  integrimi vetëvetiu, automatikisht, do të rezultojë
  e zgjidhur edhe vetë çështja kombëtare (!?).
  Ne të FBKSH-së kërkojmë që fillimisht të
  realizojmë integrimin ndërshqiptar dhe pastaj të
  pasojnë edhe integrimet e tjera, qofshin këta
  ballkanike apo euro-atlantike. Themi se Evropa e
  dinastive, madje e shteteve kombëtare, po
  konsolidohet tani si Evropë e kombeve, prandaj
  edhe kërkojmë shtetin-komb, që edhe ne shqiptarët
  të afirmohemi në Evropën e Bashkuar me identitet
  dhe dinjitet adekuat, ashtu siç e konceptonte ate
  edhe njëri nga pionerët dhe ideatorët e saj, burri i
  shtetit Italian, De Gaspëri. Dëmet ekonomike,
  kulturore, shpirtërore e shoqërore që janë
  shkaktuar nga kjo status-quo e imponuar, janë të
  pallogaritshme. Vetëm kombi i bashkuar do të ketë
  dhe imazhin e vet të vërtetë.
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:09

  Nga
  Prof. Dr. Hulusi Hako
  PO SHTETI-KOMB PER SHQIPTARET?


  -REPLIKË RRETH LIBRIT “KURDHET E SHTETIT-KOMB” TË
  PROFESOR MEJDANIT

  Nuk është vetëm motivimi vetiak, por edhe
  vetë autori që, me korrektësi e sinqeritet, na
  fton për debat, mirëpret “çdo nxitje, vërejtje apo
  kritikë” (Parafjalë, f. 9), qasje kjo e denjë për
  intelektualë që mbeten gjithënjë krijues e kërkues.
  Ideja qëndrore e këtij libri është vënia e shtetit-komb
  përball globalizimit që karakterizon rendin e ri botëror
  dhe kurthet që i ngre a mund t’i ngrejë ai proceseve
  globalizuese e integruese. Na jepet kështu panorama
  dhe prognoza planetare, por pikërisht bazuar në
  sfodin e kësaj pëmbajtjeje, na lindi natyrshëm dhe
  pyetja : “Po një shtet-komb i pritshëm shqiptar, a do të ishte
  edhe ai një kurth i tillë, apo këto procese po synojnë ta fshijnë
  edhe nga mendja e shiptarëve, ta mbysin që në embrion?”
  Ja, kjo është dhe pyetja ngacmuese. Autori vërtet ka
  bërë strumbullar globalizimin botëror, por, në këtë
  sfond e kuadër, ai i hedh nga një sy edhe “çështjes
  shqiptare”, e ka vokacionin dhe përkushtimin që ajo
  të zgjidhet sa më drejt. Po si? Ideja dhe tabloja e
  paraqitur në këtë libër, posaçërisht rreth fateve
  historike të shtetit-komb në mbarë Planetin, është
  ajo e një misioni të tij gati të shterruar e të konsumuar.
  Prandaj dhe problemi i pazgjidhur i shqiptarëve për
  ribashkim kombëtar, sot e tutje, nuk qëndroka më si
  problem i shtruar për zgjidhje, atyre u mbetet vetëm
  të brohorasin: “Rroftë integrimi euro-atlantik!”,
  “Kalo në legjendë, ti moj aspirata jonë për ribashkim
  kombëtar!?” Të kuptohemi, në botën shqiptare, nuk
  është vetëm libri në fjalë që nuk tregon më ndonjë
  PO SHTETI-KOMB PER SHQIPTARET?
  -REPLIKË RRETH LIBRIT “KURDHET E SHTETIT-KOMB” TË
  PROFESOR MEJDANITinteres
  për ribashkimin e shqiptarëve në një shtet
  politik. Janë të vetëkënaqura e të pa interesuara vetë politikat
  zyrtare shqiptare, janë edhe jo pak intelektualë e
  qytetarë, të cilët kanë krijuar në mëndje postulatin e
  veçantë se të kërkosh sot ribashkimin e shqiptarëve
  në një shtet-komb, të synosh sot Shqipërinë Natyrale,
  do të thotë t’i vësh shkopinj rrotave të globalizimit e
  të integrimit, të pengosh realizimin e pavarësisë së
  Kosovës! Por është i pranishëm në botën shqiptare
  edhe një zë tjetër, i fuqishëm, po themi, në shoqërinë
  civile, në përfaqësues dinjitozë te mendimit e
  argumentimit, janë subjekte, shoqata e grupime të
  shumta, që e gjejnë legjitime e jetike synimin e
  ribashkimit kombëtar territorial. Edhe në këtë trase
  lëvizet, veprohet, përdoren disa instrumente
  demokratike drejt këtij qëllimi imperativ. Lexojmë
  librin e profesorit dhe na turbullohet mendja: “Mos e
  ka fare kot ky krahu i dytë, ku është përfshirë dhe
  vetë autori i shkrimit? Mos jemi duke rahur kot ujë
  në havan?”
  Shkurt, njëri opsion është për “një rrugë e dy punë” -
  me integrimin, që do të na sjell vetvetiu si pasojë edhe
  Bashkimin; kurse opsioni i dytë i mshon më parë
  Bashkimit për t’u integruar denjësisht. Nuk janë dy
  nuanca, themi se janë dy orientime me ndryshime të
  theksara të rezultateve.
  Një hallakatje dhe çoroditje e pakuptimtë. Nuk
  mundet të vazhdohet edhe më tutje me këto gërryerje

  të vetvetes, nuk ka kuptim që disa t’i bien gozhdës
  dhe të tjerët patkoit! A janë më në fuqi klauzolat
  kushtetuese dhe idetë e Platformës së Akademisë së
  Shkencave të Republikës së Shqipërisë (1998) etj.
  etj. apo ato u shkruan formalisht dhe tanimë janë
  bërë demode?! A i duhet bërë oponencë konstruktive
  politikave zyrtare, që nuk ngrihen dot në nivelin e
  interesave kombëtare, që e anashkalojnë apo e
  sfumojnë zgjidhjen adekuate të çështjes shqiptare?
  Le të triumfojë e të na udhëheqë platforma e qartë,
  bazuar në llogjikën e hekurt, e cila të përcaktohet
  bazuar në filozofinë tonë kombëtare!
  Në këtë kontekst, autorit tonë, intelektualit nga më
  potencialët, me aktivitet e përkushtim politik qytetar
  deri në postin e ish Presidentit të vendit bash në vitet
  kur u firmos Kushtetuta jonë (1998), në Preombolën
  e së cilës flitet edhe për “identitetin e bashkimin
  kombëtar”, i takonte të mos e lënte thjesht të
  nënkuptueshme, faktin, se shtetit-komb i paska
  mbetur sahati edhe për shqiptarët, por, duke mbetur
  ithtar i vendosur i globalizimit, t’u thoshte, më
  shkoqitur bashkëkombasve: “Vëllezër, është një fat i
  lumtur për ne që na erdhi epoka e globalizimit dhe
  integrimit, që po i afrohemi ditës të jemi vëllazërisht
  të bashkuar në Bashkimin Evropian, pa asnjë kufi të
  trojeve tona, të shërrojmë, kështu, një herë e
  përgjithmonë, plagën e brengës sonë shekullore”. Po
  jo vetëm kaq. Se deri këtu ai ka arritur. Duhej doemos
  të sillte sidomos argumentet bindëse pse pikërisht
  integrimi euro-atlantik i Ballkanit Perëndimor, do të
  jetë i mjaftueshëm dhe do të ezaurojë adekuatisht
  edhe vetë integrimin kombëtar të shumëdëshiruar,
  se do të jetë ai çelës i artë i zgjidhjes së problemit
  tonë jetik.
  Se ,vallë, të integruarit si komb unikë shtë njëlloj me
  atë hyrjen copa-copa të shqiptarëve nëpër trojet e
  kolonizuara? Atëhere, vallë, do t’u zgjidhet goja
  njerëzve e të flasin gjuhën amtare të shqipes në
  Manastir apo në Greqi? Dhe sa pretendime të tjera?
  Se, përsembull, në duart e shqiptarëve sot janë dy
  libra, që sfidojnë njeri-tjetrin në këtë pikë “Kurhet e
  shtetit-komb” dhe ideja e Shtetit-komb të munguar
  të “Shqipërisë Natyrale” të Koço Danajt, libër që për
  shqiptarët, mendojmë, duhet të jetë si Bibla e Kurani
  për besimtarët. Krijohet kështu kjo çoroditje
  konceptuale dhe ne shqiptarët vazhdojmë t’a mbajmë
  vetë veten mbrapa historisë. Edhe në konsideratën e
  vlerësimin sintezë që i bën këtij libri akademik Qosja,
  në faqen e fundit, nuk gjejmë ndonjë replikë, sado
  kalimthi, rreth kësaj çështjeje që ai i ka kushtuar kaq
  shumë prej jetës dhe veprës së vet, që meritoi dhe
  piedestalin e rilindasit.
  Po, ani. Le të plotësojmë njeri tjetrin. Duhet ta ndajmë
  prerë mendjen: “na takon apo nuk na takon ta kemi
  dhe ta synojmë shteti-komb?! Nuk e realizojmë dot
  se nuk na lejojnë forcat madhore, apo mund e duhet
  t’a ngrejmë edhe ne zërin deri në kupën e qiellit
  demokratikisht?! Këto i kërkohen, në radhë të parë,
  intelektualëve vizionarë! Duhet konceptimi unik në
  nivel akademik-intelektual, me llogjikë të hekurt,
  mandej edhe me injektimin e imponimin e tij edhe në
  nivelin politik, që të krijohet njësimi edhe me
  ndërgjegjen popullore!
  Autori ynë shtyn, me mendim, kudo dhe vetëm për
  integrimin.
  Relativizimi i pavarësisë dhe absolutizimi i
  ndërvarësisë së vendeve, popujve e shteteve-kombe,
  serviret si një domosdoshmëri historike, trajtohet në
  frymën e determinizmit, gati të një reaksioni fizik.
  Procesin e globalizimit e sheh aktualisht si mjaft
  premtues. Idetë dhe mesazhet merren, kryesisht, nga
  e ardhmja dhe i drejtohen gjithënjë asaj. Flitet për atë
  lloj rendi botëror të qytetarit të lirë e sovran, që ka
  për strumbullar dhe merrak të drejtat e njeriut,
  “internacionalizimin” e lirive dhe të drejtave
  njerëzore, të cilat, sugjerohet të ligjërohen e
  mishërohen edhe si “orientim politiko-filozofik i
  shekulit që jetojmë” (f. 215) etj. Bukur!
  Por, Planeti mbart aktualisht në shpinë gati tërë fazat
  social-politike të shtegëtimit të vet historik (përfshi
  dhe shkallën e maturimit dhe të ezaurimit të vetë
  shtetit, të kombit, shtetit-komb etj.), kështu që lëvizja
  dhe ndryshimi praktik i tablosë reale të tij, është shumë
  më i vështirë se sa operimi deduktiv me konceptet
  dhe kategoritë logjike. Jemi ende në një epokë kur jo
  më Planeti, por edhe vetë Evropa, ndonëse pararojë,
  nuk e ka perspektivën e vet në pëllëmbë të dorës!
  Me prognozën e mësipërme, shtetit-komb i atribuohet

  vijon
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:09

  roli i kurtheve.
  Po shteti-komb shqiptar i munguar, dëshirojmë të
  theksojmë në këtë debat, a nuk meriton trajtimin e
  vet konkret, pa u parë me atë sy, që shihen shtetekombet
  e tjera të stazhionuara, që u bënë dhe
  strumbullari e themelues të Europës së Bashkuar?
  Kjo do të thotë që në vend të metodës deduktive të
  trajtimit të realiteteve, do të duhej të vënim në
  përdorim mënyrën induktive, të themi, të shtjellimit
  konkret të dukurisë së shtetit-komb shqiptar e t’a
  ballafaqojmë atë, mandej, edhe më prirjet, parimet,
  funksionet dhe perspektivën përkatëse në trasenë
  integruese. Pse mos t’i themi: “Moj Evropa jonë e
  dashur, na shlyej padrejtësitë e mëdha historike të
  kohës tënde imperialiste, të të demonstrojmë të gjitha
  vlerat bashkëkohore komunitare!”.
  Pastaj, po iu dorëzuam pa kushte axhendave euroatlantike
  të fateve dhe perspektivave të Kombit
  Shqiptar, duhet të nënkuptojmë me këtë që ato të
  jenë njëherazi integrale e kufizës “europiane” dhe asaj
  “atlantike”.
  Parë në tërësi në libër spikasin qartë idealizmi dhe
  optimizmi, fisnikëria dhe humanizmi planetar i autorit,
  ndërsa kompetentët dhe koha do të dëshmojnë edhe
  për forcën shkencore apo për doza të utopizmit në
  prognozat e perspektivës.
  Autori i librit vëren se një nga kurthet, në mos dhe
  kryesori i tërë këtij vrulli demokratik e human të
  njerëzimit është shteti-komb. Në se duam të
  mishërojmë ëndrrën e lirisë dhe të barazisë njerëzore
  dhe rendin e vërtetë botëror, duhet të mos vazhdojmë
  ta konceptojmë atë më si një rend të shteteve-kombe.
  Sepse “Ky është dhe “kurthi” gati 400 vjeçar që ai na
  ka ngritur, duke vazhduar të mbijetojë me
  konservatorizëm deri në ditët tona...” (f. 218). Tani e
  tutje po hyjmë në erën e një pavarësie gjithënjë e më
  relative, kur po fitojnë të drejtë qytetarie ndërvarësia
  dhe përgjegjësia ndërkombëtare. Autori pohon se
  aktualisht realiteti vërtetë është ende ai i shtetevekombe,
  por ai konfirmon edhe atë “vështrim optimist
  e probabilitar që Europa e shteteve-kombe,... duhet
  e mund të jetë edhe realisht e para që ta zbehë deri në
  “zhdukje” këtë rend gjeopolitik” (f.103)
  Ja, në këtë kontekst, na rezulton sikur jemi ne
  shqiptarët ajo “dallëndyshja e parë” e sakrifikimit të
  shtetit-komb, e “zhdukjes” së tij pa arritur dhe pa
  mundur ta shijojnë e ta gëzojnë! Me një “shtet-komb”,
  ende të ëndërruar e të hallakatur, sikur po bëhemi ne
  shqiptarët më të përshtatëshmit dhe më të
  disponueshmit për globalizim e integrim! Shqiptarëve
  u thuhet tani në gjuhën evropiane : “Për deri sa nuk
  arritët ta bëni shtetin-komb, shumë mirë, nga sot e
  tutje, lëreni këtë mesele, kthehuni nga Integrimi e
  globalizimi!”
  Po a nuk do të jetë më e udhës, që ta kemi, më në
  fund, edhe ne shqiptarët shtetin-komb dhe të hyjmë
  denjësisht në familjen e kombeve europiane? Këtu
  ka hasur sharra në gozhdë! Mandej, është dhe një
  paradoks i mirëfilltë fakti që, ndërsa fqinjët tanë
  lakmojnë e synojnë vrullshëm për shumë ç’nuk u
  takon, i fryjnë tej mase, me tejkalim të theksuar të se
  drejtës, kompetencat e shtetit-komb të tyre, kurse ne
  nuk arrijmë dot të kërkojmë unanimisht, me plot gojën
  e nuk mbrojmë as të drejtën tonë legjitime!
  Pavarësisht nga këto sjellje të fqinjëve tanë,
  përgjithësisht mendoj se duhet t’i mshojmë jo asaj si
  na imponohet ne Globalizimi, por si duhet të jemi ne
  të përgatitur për të.
  Autori ynë, si bir i kombit të vet, për mbi një dyzinë
  herë i referohet në tekst edhe historisë e aktualitetit
  shqiptar, e përmend copëzimin krejtësisht të padrejtë
  të popullit shqiptar, kolonizimin serb, pushtimin grek
  të Çamërisë dhe dukuri të tjera; e thekson edhe
  procesin e pakthyeshëm të pavarësimit të Kosovës,
  por këto janë vetëm në formën dhe rolin e shembujve,
  të ilustrimit të kategorive dhe ideve më të
  përgjithshme me të cilat shtjellohet lënda.
  E udhës do të ishte që ky libër, në kuadrin e
  globalizim-integrimit, t’u afirmonte edhe shqiptarëve
  të drejtat të pa cënuara, kaq brutalsiht të cunguara.
  Opsionin radikal të kërkesës së shtetit-komb shqiptar,
  autori sikur don ta qetësojë me idenë e përgjithshme
  se “ndërvarrësia ndërkombëtare në rritje mund të
  mundësojë edhe mbijetesën apo formësimin e një
  kombi,... edhe pa ndonjë lidhje të drejtpërdrejtë me
  një territor të përbashkët” (f: 68). Së fundi, i mshon
  edhe idesë së ruajtjes, pasurimit e zhvillimit
  bashkëkohor të gjuhës së njësuar shqipe, si mishërim
  i idesë fishtiane se “ata që flasin shqip, janë të
  kombësisë shqiptare”; thekson dhe se populli i një
  gjuhe, mund të ketë dy shtete, që lidhen e afrohen,
  por jo më dhe dy kombe.
  Ka dhe më. Procesin e kombësimit të shqiptarëve
  autori na fton ta shohim “sot në një kënd të ri
  hapësiror-kohor, në kuadër të një procesi intensiv
  globalizues e integrues... e një ndërvarësie
  ndërkombëtare në rritje, mund të bëhet e mundshme
  dhe mbijetesa apo formësimi i një kombi , në bazë të
  identitetit kulturor apo komunitetit etnik edhe pa
  ndojë lidhje të drejtpërdrejtë me një territor të
  përbashkët” (f. 68). Sepse “në procesin e globalizimit
  kufijtë kombëtarë dhe territoret e humbasin
  gradualisht “logjikën” mbi të cilën ata janë ndërtuar
  apo mbështetur më parë” (f. 108). Se shqiptarët në
  këtë fazë kalimtare, para anëtarësimit të përbashkët
  në BE,...pavarësisht nga territoret në të cilat ata
  jetojnë,...mund të operojnë me marrëveshjet e
  tregëtisë së lirë, me bashkëveprim ekonomik shumë
  më të ngushtë me Maqedoninë, Kosovën, Serbinë,
  Malin e Zi, Greqinë, Italinë, etj” (f. 64).
  Se, arsyeton dhe me tej profesori: “i gjithë ky proces
  “betejash” për tregje globale e lëvizje të lirë mallrash,
  kapitalesh e njerëzish, nuk konvergon më me gjykimin
  e Smithit që çdo betejë për territorin ka të bejë me të
  drejtën për të formuar një shtet-komb në këtë territor”
  (f. 65). Në këtë kontekst, autori operon me një
  përkufizim të cunguar të Smithit mbi kombin; jo me
  atë të “mbështetur fuqishëm mbi hapësirën apo
  territorin” dhe shpall të vlefshme për bashkësinë
  etnike : “mitet e përbashkëta, gjuhën dhe memorien
  historike” (f. 68). Për më tepër, gjuhën e quan mjetin
  që garantoi mbijetesën kombëtare dhe ajo, e
  standartizuar, “duhet të mbetet edhe themeli i
  zhvilimeve të reja integruese e vetë-integruese” (f:
  155).
  Paradoks! Fqinjët tanë, anëtarë apo kandidatë
  komunitarë, shfaqen ende aktivisht si agresorë
  territorialë, kurse shqiptarët, për hatër të globalizimit
  e integrimit, duhet t’a abandonojnë e ta dhurojnë
  integritetitin e tyre territorial! I tillë ardhka për ta rendi
  i ri botëror? Se “Globalzimi, apo lëvizja e lirë e
  kapitaleve, mallrave, ideve e njerëzve, në rafshin
  praktik, nënkupton, - na kumton autori,- shkrirjen
  e kufijve midis vendeve, kombësive e kulturave edhe
  në kuadër të “garës” apo konkurencës midis tyre” (f.
  165-166) Po idetë, kultura, mallrat dhe imazhi i
  njerëzve, në ç’kushte dhe përmasa dë të mbajnë
  etiketën e identitetin “made in Shqipëria” (Albania),
  që i përkasin shtetit-komb t’i afirmojë institucionalisht?
  Me të gjitha këto dhe të tilla përkufizime, shqiptarëve
  u mbyllet goja përfundimisht për të kërkuar shtetin
  territorial. Atyre u jepet mesazhi: “Të nderuar
  bashkëatdhetarë të hapësirave etnike, sa vuajtëm, nuk
  do të vuajmë më, së shpejti do të jemi bashkë e të
  bashkuar në Bashkimin Europian!”
  Si përfundim, gjithënjë duke marrë spunto nga ky libër
  i profesorit tonë, themi se na duhet të gjykojmë jo si
  vjen globalizimi tek ne dhe t’i përshtatemi atij, duke
  ulur kurrizin, por si do të hyjmë e përfaqësohemi ne
  në këto procese të rendit të ri botëror me trupin drejt
  dhe me tregues dinjitozë të identitetit e vlerave tona!
  Pra, ideja është, pse të mos bëjmë parësor integrimin
  kombëtar klasik, mandej edhe atë euro-atlantik?!
  Është edhe kjo një pyetje që kërkon të zbërthehet në
  mënyrë sa më analitike! Vërtetë, në gjendjen
  globaliste-integruese shtet-komb i rudhen, i humbasin
  apo i shuhen disa nga atributet, funksionet klasike,
  po ato angazhime e detyrime që mbeten e duhen, a
  kanë ndonjë rol e vlerë? Po të shprehemi me një
  metaforë popullore : “integrimi po i ha mishin shtetitkomb,
  por do t’i ruaj kockën!”.Po “shteti-komb”
  shqiptar që nuk ka fare skelet, pa le më muskuj, si do
  të mund të përfaqësohet?!
  Nuk e di, mbase dhe kështu mund të na impohohen
  gjërat ne shqiptarëve, por kjo, them se i ngjan marrjes
  së nuses, nxënëse drejtpërrejt nga shkolla, në mos fare
  nga rruga, duke injoruar shtëpinë prindërore,
  ceremonitë dhe adetet përkatëse të dasmës! Një gjë
  është e sigurtë: me shtetin-komb të shqiptarëve, jo
  më Ballkani, por edhe Planeti do të jetë më i bukur!
  Le të shpresojmë për vazhdimin e debatit!...
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:11

  Nga Rajmonda MALEÇKA

  O P I N I O N


  PËRBRENDA-RIPUSHTIMI SERB NË
  KOSOVË…

  A ka arsye që Ahtisari t’i marrë në konsideratë
  të gjithë opinionet shqiptare, lidhur me
  qëndrimin që ato kanë mbajtur rreth njërit prej
  akteve më të shenjta dhe më të rëndësishme për
  gjithë këto 100 vjetët e fundit?
  Që në momentin e parë kur emri i tij doli në dritë,
  prej nga OKB-ja e kishte “statusuar” Ahtisarin si
  njërin nga njerëzit më të rëndësishëm, të njërës nga
  çështjet më delikate në Ballkan, veçmas të një
  çështje që në zhvillimet e Rendit të Ri Botërorë, do
  të ketë kuptimësinë dhe gjuhën e vet, shqiptarët,
  njëri nga popujt, i cili në kufinjtë e një shekulli ka
  patur më shumë viktima dhe suspendime se sa në
  një vend tjetër ku është zhvilluar luftë apo vazhdon
  që të zhvillohet përsëri luftë. Mbi gati një million
  shqiptarë janë përpirë nga “keqkuptimi” i madh dhe
  nacionalizmi shovinist serb në gati një shekull.
  Ahtisari, para se sa të vinte në Ballkan, do t’i duhet
  të dinte rrënjët e thella të konfliktit ballkanik,
  mënyrën, mjetet dhe mekanizmat se si është krijuar
  ajo çështje dhe për më tepër duhej të dinte mirë
  heshtinë e Evropës për gati një shekull për këtë
  çështje, e cila edhe pse ka qenë një llogore e hapur
  askush nuk denjoi ta bënte pjesë të zgjidhjes.
  Ahtisari duhet të dinte se kush kanë qenë aktorët e
  kësaj tragjedie të vërtetë, të cilën shqiptarëve u është
  dashur ta “luajnë” gjatë një shekulli të përgjakshëm
  në trojet e veta.
  Ahtisari duhet të kishte mësuar se kush ishin dhe
  janë etnikët e parë në gadishullin ballkanik, aq më
  tepër shqiptarët, të cilët janë luftuar me “armët” më
  barbare që mund të përdoret në historitë e popujve,
  të manipulimit historik.
  Ahtisari duhej të dinte se në historinë e pandershme
  të pushtuesit më tipik Serbisë, ka patur dhe vazhdon
  të ketë shërbim dhe që vazhdon të mbajë flamurin e
  shovinizmit, ka qenë dhe mbetet Kisha Orthodokse,
  e cila vazhdon të bëjë një betejë krejt ta papërligjur
  dhe pa asnjë realitet historik, lidhur me historinë e
  saj dhe atë të kishës orthodokse shqiptare, e cila në
  Kosovë dhe në të gjithë hapsirën shqiptare ka
  historinë e saj, të cilën ajo e njeh dhe e vlerëson si
  pjesë të qytetrimit të vet.
  Pse kundërshtohet pakoja Ahtisari, për të cilën
  shqiptarët ushqyen përsëri durimin e tyre të njohur
  si një popull me konsens dhe qytetari të dukshme?


  Pakoja Ahtisari për asnjë rrethanë dhe as lexim të
  thellë apo mes rreshtave, qoftë dhe në leximin
  diplomatik apo dhe të “dritës atje larg”, nuk e ka
  rrespektuar dinjitetin dhe cilësitë e njohura të
  shqiptarëve aq më tepër atë që u takon. Çështja
  shqiptare është kaq e lehtë për t’u “lexuar”, ashtu
  siç shihet Pashtriku apo Sharri në dritën e diellit.
  Ajo s’ka kurrfarë korrektivi të mundshëm për ta
  drejt-interpertuar në unitet me të gjithë aktet dhe
  marrëveshjet ndërkombëtare për vetëvendosjen dhe
  aktet e tjera normative, me të cilët bota e qytetruar
  i ka ndaluar shoqërisë njerëzore konflikte të
  përgjakshme jo të pakta.
  Pakoja Ahtisai e “fyen” dhe e lë në një mundim tjetër
  historic popullin shqiptar. Ajo e lë popullin shqiptarë
  në kurthin e një klime konfliktuale, ku sedrat etnike
  do të vihen përballë njëri-tjetrit në të gjithë
  evenimentet kombëtare si për shqiptarët ashtu dhe
  për serbët. Në të gjithë leximet që mund t’i bëhet
  dokumentit bazë, pa hyrë në gjërat të tjera të cilat
  janë dhe mbeten argumenta të specialistëve, Ahtisari
  rishpik një tjetër pushtim për shqiptrët nën petkun
  qytetërues të Kishës Serbe. Mënyra dhe gjuha,
  përcaktimet dhe “normativat” që ai kërkon ën këtë
  mardhënie, të kishës serbe me shqiptarët, se ajo nuk
  mund të jetojë në mes të Kosovës jashtë ardhënieve,
  Z. Ahtisari, me një korrektiv të ashpër, aspak realist,
  duket se “akuzon” shqiptarët. Sa herë që ai u tërheq
  vëmnedjen, me një gjuhë të lëmuar por korrektive,
  duket se i akuzon shqiptarët, lidhur me qëndrimin
  që ato duhet të mbëjnë me kishën orthodokse serbe
  në Kosovë.
  Kjo tregon se Z. Ahtisari e njeh pak Ballkanin,
  marrdhëniet ballkanike dhe etnitetet e tij. Kjo është
  e dhimbëshme për një popull si shqiptarët, të cilët
  presin drejtësi prej tij.
  Z. Ahtisari vazhdon ta lejë Perandorinë e hershme
  serbe mu në mes të Kosovës me një pushtet të cilin
  do ta kishte zili dhe një autoritet diplomatic apo i
  OKB-së në rendin tonë botërorë.
  Z. Ahtisari ia lë rreth 10% të tokës shqiptare, e cila
  është që nga kohët e para pagane shqiptare, Serbisë
  me një lehtësi të madhe sa vetë serbët besojmë se
  janë çuditur nga një diplomat i tillë, me zemërgjersinë
  dhe përdorimit të autoritetit që i ka dhënë atij
  bashkësia ndërkombëtare..
  Z.Ahtisari duhet ta dijë se ky është pushtim. Në
  rast se ai nuk e din historinë e marrdhënies së
  shqiptarëve, më të parët në Ballkan me serbët,
  ardhacakët e vonë, duhet ta mësojë.
  A do të mund të skllavërohet përsëri shqiptarët? Jo
  kurrë. Shqiptarët kanë dhënë gjithëçka për tokën,
  zakonet, për dashurinë për tokën…
  Nuk besohet se ka patur dhe do të ketë “PAKO”
  më të kontestuar se sa ajo që është bërë për Pakon
  Ahtisari. Duket se misionari i njohur dhe i besuar i
  OKB-së e ka parë Kosovën dhe çështjen e
  komplikuar dhe të nxehtë të Ballkanit me një “qetësi
  olimpike” sikur të mos kishte njohur as 1878, 1912-
  ”13, as 1920, as vitet “45-së, as të gjithë zhvillimet
  e tjera të sundimit 50 vjeçarë të Serbisë në Kosovë
  dhe të gjithë trojet etnika shqiptare. Ahtisari është
  krejt i pandjeshëm argumenti etnik, ai i gjuhës dhe i
  interpertimit që shqiptarët i japin çështjes së tyre.
  Të ngrihet një document për shqiptarët dhe çështjen
  e tyre dhe ato të mos jenë pjesë e argumentit, duket
  se nuk shkon. Për më tepër Ahtisari është krejt I
  pandjeshë dhe nuk ndikohet aspak nga ngjarjet e
  vitit 1999 në Kosovë he të gjithë trojet Etnike
  shqiptare, për të cilat u desh jo vetëm argument
  diplomatik, por dhe force dhe “argument” ushtarak,
  për të bindur serbët, se çështja shqiptare nuk ju
  përket më atyre.
  Askush nuk ka logjikë të besojë se Ahtisari, me
  mënyrën se si e “interperton” çështjen e Kosovës,
  duke mos e quajtur “status” (askush nuk din se
  ç’mund të quhet!?), po korrigjon ndonjë “gabim” të
  ndërkombëtarëve, me atë që ato bënë në 1999. Në
  rast se nuk është kështu, Ahtisari e injoron
  ndërmarrjen diplomatike, ushtarake dhe manaxhuese
  ekonomike të Perëndimit në Kosovë që nga 1999 e
  në vazhdim.
  Të nterpertosh një çështje shhekullore me një lehtësi
  të tillë diplomatike e për më tepër historike, nuk
  është serioze as ashtu sikur “komisionet” e hershme
  të pleqësisë shqiptare mblidheshin për të ndarë
  kullotat mes fshatrave për bagëtinë. JO! JO! JO!
  Tiranë, mars 2007
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  REFLEKSIONE MBI PAKON AHTISARI

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:13

  NGA KUDUSI LAMA (GJENERAL NE REZERVE),
  KRYETAR I KESHILLIT ORGANIZATIV TE KUVENDIT MBARESHQIPTAR:
  Duke u njohur me pakon Ahtisari, paraqitur
  ne Prishtine me 2 shkurt 2007 nen titullin
  “Propozimi Gjithëpërfshirës për Marrëveshjen
  për Statusin e Kosovës”, duket se me gjithe
  dispozitat e pranueshme ne permbajtjen e saj, duket
  se duhet sqaruar se ka edhe mjafte probleme, per te
  cilat duhet mbajtur qendrim. Ne menyren si eshte
  shprehur kjo dispozite serioze, duket se eshte nisur
  me teper per te marre me te mire Serbine.
  Te kuptohet nga te gjithe, qe Kosova nuk eshte vellai
  i shprishur i Serbise, te cilen ajo po e hedhe jashte
  nga shtepia. Jo, Kosova eshte ndare nga Serbia me
  lufte, me lumenje gjaku, me dhjetra mijera te vrare,
  me qindramije te shperngulur e masakruar. Kjo te
  kuptohet mire, pasi duket se po bisedohet sikur cdo
  gje mund te kalohet thjeshte. Mos harroni pronari i
  Kosoves eshte populli kosovar, askush tjeter. Degjoni
  c’thote pronari.
  Pretendimet qe shpreh per kete projekt jane si vijon:
  1. Qe ne fillim ne dokument shprehet se “Kosova do
  të jetë shoqëri shumetnike”. Dakort nese jane kushte
  nderkombetare per te gjithe. Por ketu po shprehemi
  per Kosoven qe shkeputet ne Serbia, po per Serbine
  qe mban brenda vetes rreth 500 mije shqiptare, pa
  folur per etni te tjera, a nuk eshte shoqeri shumetnike?
  A nuk duhen vene kushtet per te gjithe ne momentin
  e ndarjes?
  2. Ne vazhdim: “Kosova do të miratojë Kushtetutën
  ... e cila do të promovojë bashkëjetesën paqësore”.
  Me terheqe vemendjen nje kerkese e tille, prandaj
  edhe bej pyetjen: Po te tjeret si e kane kushtetuten?
  Kosova e di se do te shkoje ne rrugen e integrimit
  evropian, pa nje kushtetute demokratike nuk mundet
  te shkoje, pse ky kusht? A nuk eshte nje lloje si shtetet
  e tjera? Mendoj se ka nevoje per t’u sqaruar fakti pse
  eshte kushtezuar kjo detyre.
  3. Me poshte: “Gjuhë zyrtare në Kosovë do të jenë
  gjuha shqipe dhe serbe”. Perse? Kush eshte i
  interesuar te mesoje serbisht? Ne nuk ua ndalojme
  ate serbeve, por mjafte ua kemi diktuar shqiptareve.
  Ne Serbi a do te kete gjuhe zyrtare gjuhen shqipe,
  sepse atje ka shqiptare? Po keshtu duhet pare nese ky
  kusht bazohet ne ligjet nderkombetare, apo eshte
  thjeshte nje deshire per te perkdhelur serbet e Serine.
  4. Ne vazhdim dokumenti shprehet: “Kosova do të
  ketë simbolet e veta të veçanta kombëtare, përfshirë
  flamurin, stemën dhe himnin, të cilat pasqyrojnë
  karakterin shumetnik të saj”. Cdo te thote kjo, a mos
  ka nje kusht te tille ne Serbi? Po, do te bejme te gjitha
  ato, qe do te beje Serbia per shqiptaret ne trojet e tyre
  ne Serbi. Kjo per faktin se duket sikur Kosoves po
  tentohet ti zhduket morali i saj historik e kombetar.
  Nuk eshte e drejte kjo dhe nuk duhet lejuar edhe nga
  negociatoret, te cilet nuk jane pergjegjes te vetevetes,
  por te kombit dhe historise se kaluar e te ardhmshme.
  5. Nje nen tjeter shpreh: “Kosova nuk do të ketë
  pretendime territoriale ndaj asnjë shteti apo pjese të
  ndonjë shteti dhe nuk do të kërkojë bashkim me asnjë
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:13

  shtet apo pjesë të ndonjë shteti”. Duket sikur po
  vendosen disa dogma. Nuk mund te vihen kushte te
  tilla. Kush ka marre pergjegjesine te diktoje popullit
  te Kosoves? Ku eshte vetevendosja si institucion
  nderkombetar i te drejtes se njeriut? Apo per
  shqiptaret ka mendime ndryshe.
  6. Per kthimin e pronave dokumenti shprehet: “Të
  gjithë refugjatët dhe personat e zhvendosur nga
  Kosova do të kenë të drejtën e kthimit dhe kërkimit
  të pronës së tyre dhe posedimeve personale, në pajtim
  me ligjet vendore dhe ndërkombëtare”. Mirepo ku
  jane librat e pronave? A e di Kosova se sa abuzime
  mund te behen me ta? Ky mendoj se mund te
  shfrytezohet nga Serbia si nje kurth. Duhet bere
  kujdes, duhet pastruar mire kjo ceshtje. Duket sikur
  te shperngulur konsiderohen vetem serbet. Po
  shqiptaret qe jane rreth nje milion ne Evrope e
  Amerike? Edhe ata do te kthehen.
  8. Me vjene keq kur lexoje qe me kerkesen e me
  poshtme dokumenti e ve Kosoven ne nje nivel me
  Serbine: “Kosova dhe Republika e Serbisë, në pajtim
  me normat dhe standardet vendore dhe
  ndërkombëtare, do të ndërmarrin të gjitha masat e
  duhura për të përcaktuar dhe ofruar informata sa i
  përket identitetit, vendndodhjes dhe fateve të
  personave të zhdukur, në bashkëpunim të plotë me
  Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (KNKK)
  dhe partnerët tjerë relevantë ndërkombëtarë”. Besoj
  se askush nuk eshte kunder bashkepunimit, sidomos
  per ceshtje te tilla humane. Por si mund te
  bashkepunohet me Serbine e cila i di mire te zhdukurit
  se i ka zhdukur vete, jo nje nga nje por si ne kohen e
  fashizmit me mjiera njeheresh, duke i transportuar
  me trena. Ndersa shqiptaret nuk e di si mendohet se
  mund te kene zhdukur serbet. Megjithate
  bashkepunimi duhet te jete ne nivelin me te larte.
  Ama mos mendoni se do te beje te njejeten gje Serbia.
  Prandaj edhe me vjene keq qe ky problem trajtohet
  si shume paqesor per agresorin.
  9. Per mua eshte trajtuar ne menyre te gabuar dhe
  duhet korigjuar ceshtja e fese dhe ne menyre te
  vecante e kishes orthodokese te Kosoves. Le te
  citojme sa thuhet ne nje nen: “Kosova do të sigurojë
  autonominë dhe mbrojtjen e të gjitha konfesioneve
  fetare dhe tërësisë së objekteve fetare brenda territorit
  të saj”. Pse nuk sqarohet, kjo do te jete vetem per
  interesin e Kosoves, jo per interesin e Serbise.
  Ndoshta mund te kihet parasysh dhe te sqarohet qe
  ato institucione do te ruhen per interesin kulturor te
  Kosoves dhe per shfrytesim sipas perkatesise fetare
  nge komuniteti i popullit te Kosoves.
  Me poshte: “Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë
  (KOS), përfshirë klerin dhe pjesëtarët, aktiviteteve
  dhe pronave të saj, do t’i ofrohet siguri shtesë dhe
  masa tjera mbrojtëse për gëzimin e plotë të drejtave,
  privilegjeve dhe imuniteteve të tyre, siç parashihet
  me Aneksin V të kësaj Marrëveshjeje”. Nuk me duket
  fare normale. Nuk ka kishe serbe ne Kosove. Por ka
  kishe orthodokese te Kosoves, sic ka edhe kishe
  katolike dhe xhami te myslimaneve. A mos do te duhet
  qe ne te ardhmen te arrihet ne themelimin e kishes
  orthodokse te Kosoves? Pse keshtu, kur mund te
  themelohet tani bashke me shtetesine e Kosoves? A
  mos duhet te thuhet edhe kishe katolike serbe dhe
  gjami serbe? Duhet te shpjegohen ata qe jane marre
  me keto formulime. Keto formulime realisht jane
  abuzive. Theksoj arthodoksia ne perkete me shume
  ne shqiptareve se sa serbeve, te cileve ne ua kemi
  dhene. Cdo te thote ne Kosove Kishe Orthodokse
  Serbe?
  Ose ne vijim: “Kisha Orthodokse Serbe do të jetë e
  vetmja pronare e pronës së saj në Kosovë”. Pse kush
  eshte kjo kishe serbe qe dashka prona ne Kosove? A
  mos duhet te kete kisha orthodokse shqiptare prona
  ne serbi? Ndoshta po pasi mjafte prej siperfaqeve
  serbe jane ish troje shqiptare. Pra te fiksohet edhe
  kjo ne ligj. Duket sikur kisha serbe dashka te behet
  pronare e Kosoves. Me duket pa vend te jepen
  definicione te tilla. Me vjene keq per ata negociator
  te Kosoves qe nuk e kane sqaruar zotin Ahtisari per
  kete problem, dhe e kane lene te sjelle nje propozim
  te tille.
  Prandaj ne dokument shkohet deri atje sa te
  theksohet: “Përfaqësuesi Civil Ndërkombëtar (PCN)
  do të themelojë një Këshill Implementues dhe
  Monitorues (KIM), i cili do të monitorojë dhe
  ndihmojë zbatimin e plotë të dispozitave dhe masave
  mbrojtëse të posaçme të cilat i ofrohen KOS dhe
  lokacioneve fetare e kulturore Serbe, siç parashihet
  me Aneksin V të kësaj Marrëveshjeje”. Interesant,
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:13

  po si ka mundesi qe nuk themelohet nje Këshill
  Implementues dhe Monitorues per te gjetur pronat
  shqiptare por ato serbe, kush e kishte pushtuar ate
  toke serbia apo Kosova e kishte pushtuar Serbine? A
  shikohet se c’gabime te medha po behen vetem se
  zoti Ahtisari nuk eshte sqaruar? Jame i bindur se po
  te sqarohet ai do te kuptonte mire se ne Kosove
  gjithecka i perkete Kosoves, qe nga historia, kultura,
  pasuria, etj.
  10. Besoj se gjithekush e kupton sa qesharak eshte
  neni qe ka permbajtjen si vijon: “Të gjitha borxhet e
  Republikës së Serbisë të cilat i ngarkohen Kosovës,
  si rezultat i procesit të alokimit të borxheve, siç
  parashihet me Aneksin VI të kësaj Marrëveshjeje, do
  të konsiderohen detyrime financiare të Kosovës”. Ne
  duam qe Serbia te na ktheje ato qe na ka grabitur e qe
  na ka borgj, ndersa ketu flitet qe Kosova do te marre
  persiper te paguaj borgjet e Serbise. Seriozisht nuk e
  kuptoj llogjiken e ketij neni dhe ajo qe me shqeteson
  me shume nuk e kuptoj llogjiken e negociatoreve te
  Kosoves, si e kane pranuar nje fakt te tille qe eshte
  shume abuziv. Dihet qe per kete ceshtje eshte
  diskutuar ne bisedime. Kurre nuk kisha menduar se
  mund te dilte dikush e te formulonte ne nen te tille
  per Kosoven qofte ky edhe i nderuari zoti Ahtisari.
  11. Me duket e pranueshme dhe shume logjike
  kerkesa: “Kushtetuta e Kosovës do të konfirmojë që
  Kosova nuk ka fe zyrtare dhe që do të jetë e paanshme
  në çështjet e orientimeve fetare”. Eshte shume e drejte
  per arsye se atje ka tre fe dhe asnjera nuk mund te
  jete zyrtare sepse dominon mbi te tjerat, por nuk
  kuptohet, cdo te thote “Kosova nuk ka fe zyrtare”,
  ndersa duhet te jete pergjegjese per themelimin e nje
  feje zyrtare serbe ne Kosove? A mund te konsiderohet
  normalitet ky fakt? Mendoj se ata qe e kane pranuar
  nje fakt te tille duhet te bejne korigjimet perkatese.
  12. Me tej lexojme ne dokument: “Do të parashikojë
  të drejtën e të gjithë qytetarëve të ish Republikës
  Federative të Jugosllavisë të cilët kanë qenë banorë
  të përhershëm të Kosovës më 1 janar të vitit 1998
  dhe pasardhësve të tyre të drejtpërdrejtë për ta fituar
  nënshtetësinë e Kosovës, pavarësisht nga vendbanimi
  i tyre i tanishëm dhe çfarëdo nënshtetësie tjetër që
  ata mund të kenë”. Shume dakort, por duhet bere
  pyetja: Po ata shqiptare qe kane marre rruget e botes
  si te perndjekur politike nga Serbia gjate 100 vjeteve
  te kolonizimit qe kane pronat e tyre ne Kosove dhe
  ne Serbi si do te trajtohen? Pse merren vetem serbet
  ne mbrojtje? Kush do ti mbroje shqiptaret? Me duket
  se eshte nje arsyetim i njeanshem. Mendoj se eshte
  nje problem qe duhet te jete ne vemendjen e
  negociatoreve per zgjidhje, pasi do te na ndodhe si
  me pronat e Cameve ne Greqi, qe nuk po gjene zgjidhje
  akoma, prej 100 vjetesh.
  13. Kur flitet per veprimtarine e parlamentit, nder te
  tjera me shume terheqe vemendjen formulimi: “Për
  miratimin, ndryshimin apo shfuqizimin e ligjeve të
  paraqitura si në vijim do të kërkojnë shumicën e
  anëtarëve të pranishëm të Kuvendit gjithashtu edhe
  shumicën e anëtarëve të Kuvendit të cilët mbajnë
  ulëse të rezervuara apo garantuara për përfaqësuesit
  e komuniteteve të cilat nuk janë në shumicë”. Shikoni
  me vemendje sa interesant duket ky kusht, kur shihet
  se eshte ndertuar ne menyre te tille, qe po nuk deshen
  serbet kuvendi nuk mund te miratoje asnje ligj.
  Normalisht mund te kete edhe momente qe
  minoriteteve tu jepet force ligjore, por kjo mund e
  duhet te ndodh vetem ne rastet kur ligji ne fjale lidhet
  direkt me jeten e veprimtarine vetem te minoritetit.
  14. Citojme nga ligji: “Kosova do të ndërmerr të gjitha
  masat e nevojshme për të mbrojtur personat të cilët
  mund të jenë objekt i kërcënimeve apo veprave të
  diskriminimit, armiqësisë apo dhunës si rrjedhojë e
  identitetit të tyre kombëtar, etnik, kulturor, gjuhësor
  apo fetar”. Shume mire kjo per kushte normale. Por
  nuk kuptohet, si do te ndodhe, kur ne Kosove do te
  vendoset, ai qe deri dje ka vrare shqiptare, ai qe njihet
  nga te gjithe per krimet e tij dhe tani vjene te banoje
  prane atij, qe i ka vrare gjithe familjen. A ka mundesi
  te ruhet gjakftohtesia, kur hidhet ideja se ai nuk do te
  mund te preket as nga ligji pasi do te kete mbrojtje te
  vecante sipas ketyre ligjeve qe na referohen ne kete
  pakete statusi? Me thene te drejten duhet pare ky
  problem pasi nuk me duket se cdo gje do te shkoje
  normalisht. Nese do te tentohet qe Kosova te behet
  strehe e krimineleve serbe, nuk mund te jepet siguri.
  15. Jam dakort te kete kopetenca pushteti lokal. Por
  kopetencat duhet te jene deri ne ate mase, sa mos te
  cenojne strategjine e qeverise se Kosoves per
  zhvillimin ekonomik, zhvillimin e planifikimin urban,
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:14

  Përdorimin dhe zhvillimin e tokës, Implementimin e
  rregulloreve të ndërtimit dhe standardeve të kontrollit
  të ndërtimit, mbrojtjen e mjedisit, etj. Ndersa sic eshte
  shprehur projekti, decentralizimi, duket se hyne shume
  ne kopetencat e qeverise dhe prishin ekuilibre
  strategjike. Mendoi qe negociatoret ti kushtojne
  vemendje edhe ketij problemi.
  16. Me gjithe konsideraten per te nderuarin Ahtisari,
  ne vazhdim te ketij drafti duket se kur vjene puna
  per procesin arsimor te serbeve ne gjuhen serbe ne
  Kosove, ligjerohen disa praktika qe do te jene
  problematike per te ardhmen, Konkretisht thuhet:
  “Shkollat të cilat vijojnë mësim në gjuhën serbe mund
  të zbatojnë planprograme apo tekste shkollore të
  hartuara nga Ministria e Arsimit të Republikës së
  Serbisë, pas njoftimit ndaj Ministrisë së Arsimit,
  Shkencës dhe Teknologjisë të Kosovës. Negociatoret
  duhet te kene parasysh se ne praktiken serbe per
  shqiptaret ndonjehere nuk eshte thene ndonje fjale
  qe te jete miqesore. Ne gjithe historine njihet vetem
  propaganda antishqiptare e denigrimit shqiptar, e
  mohimit te historise shqiptare e mohimit te kombit
  shqiptar e mohimit te intelektit shqiptar, etj. Pra edhe
  kur Serbia te perpiloje tekste si ato qe ka aktualisht
  me pjese te konsiderueshme kunder shqiptare dhe te
  mbjelljes se urrejtjes nderetnike, ne Kosove sipas ketij
  drafti do te jepen per shkollat ne komunat serbe.
  Eshte vertete nje premise per nje te ardhme gjithe
  konflikte ne Kosove midis etnive, si rrjedhoje e
  nderhyrjeve te Serbise ne punet e brendeshme te
  Kosoves, duke e patur te ligjeruar.
  17. Me poshte lexojme: “Komunat (eshte fjala per
  komunat me popullsi serbe) do të kenë të drejtë të
  bashkëpunojnë, brenda kompetencave të tyre, me
  komunat dhe institucionet, përfshirë agjencitë
  qeveritare, të Republikës së Serbisë. Bashkëpunimi i
  tillë do të merr formën e ofrimit të asistencës financiare
  dhe teknike nga ana e institucioneve të Serbisë në
  implementimin e kompetencave komunale”. Mendoj
  se duhet sqaruar sepse nuk ka mundesi qe per
  filozofine e ndertimit te shtetit do te punoje shteti i
  Kosoves, ndersa per ta implementuar do te punoje
  ne Kosove shteti i Serbise? Ky eshte paradoks. Nese
  ka dicka qe vertete duhet bashkepunuar le te
  bashkepunohet, por duke sanksionuar gjithecka sakte
  dhe qarte. Ndoshta dikush do te mendoje se ka hapsire
  duke u bazuar tek shpjegimet ne draft si vijon:
  “Komunat do të njoftojnë Ministrinë për
  Administrimin e Pushtetit Lokal të Kosovës
  paraprakisht për çfarëdo qëllimi për t’u angazhuar në
  një bashkëpunim të tillë. Njoftimi do të përfshijë draft
  marrëveshjen ndërmjet të komunës dhe institucionit
  partner të propozuar të Serbisë”. Por kjo eshte nje
  lloje sikur njoftojme komshiun se do te leme shtepine
  vetem e te kujdesen qe mos te na demtohet gje. A
  keto do te jene marrdhenjet e shtetit te Kosoves me
  Banoret e Kosoves? Me ata qe seriozisht jane banore
  te Kosoves?
  18. Sipas ketij projekt ligji jane krijuar gjashte komuna
  te pastra me popullsi serbe. Mendoj qe negociatoret
  duhet te jene te kujdeseshem pasi vertete me duket
  se keto krijesa jane bere artificialisht e ne shqiptareve
  gjithnje na kane sjelle probleme pikerisht
  artificializmat. Eshte a normale te kerkosh sot ne
  Kosove zona te pastra per serbet apo me serbet. Nuk
  mendoj se do te vazhdoje akoma kolonizimi serb ne
  Kosove. Tashme eshte detyre ti thuhet mjafte Serbise
  e gjithkujt qe i behet bisht. Negociatoret Duhet ta
  sqarojne mire kete problem pasi nuk me duket normal
  e do te sjelle probleme ne te ardhmen.
  19. Ne nenin ku krijohet Këshilli Gjyqësor i Kosovës
  me 15 anetare te bene pershtypje qe komuniteti
  shqiptar do te kete 5 gjyqtar, por qe duhet te
  perzgjidhen qe te jene te pranueshme per strukturat
  nderkombetare ne Kosove. Ndersa 6 do ti kene
  minoritetet dhe 2 nderkombetaret. Domethene
  shqiptaret me 92% popullsi do te perfaqesohen vetem
  38%. Eshte vertete shume e cuditeshme kjo praktike.
  Dhe me poshte: “Të gjithë anëtarët e KGJK-së duhet
  të posedojnë kualifikime relevante profesionale dhe
  përvojë të nevojshme për punën e KGJK-së”. Po nese
  pretendohet se nuk ka persona te specializuar ne
  shkallen e duhur nga minoriteti serb, mos duhet te
  merren nga Serbia sic kemi marre Janollatosin ne ne
  Greqi?
  20. Edhe nje here per Kishen Orthodokese, pasi per
  cudi ze nje vend shume te gjere ne kete draft,
  konkretisht drafti shprehet: “Kisha ortodokse serbe
  (KOS) e Kosovës do të gëzojë mbrojtje dhe gëzim të
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:14

  të drejtave të veta, privilegje dhe imunitete, ashtu siç
  parashikohet me këtë Aneks”. Duhet te kihet
  parasysh se Kisha orthodokse eshte pasuri kulturore
  e Kosoves. Termi “Kisha Orthodokse Serbe” eshte
  abuzim, sic po tentohet te quhet greke kisha
  orthodokse shqiptare ne Republiken e Shqiperise. A
  mos ne Evrope ka ndonje semundje antishqiptare qe
  duan ta quajne popullin shqiptar inekzistent, apo
  ndoshta ndonje pjese populli pa origjine? Me thene
  te drejten nuk duhet lejuar nje dukuri e tille pasi po e
  rendon mjafte moralin e popullit shqiptar ne hapsiren
  shqiptare ballkanike. Kisha orthdokse, kisha katolike
  dhe xhamia jane pasuri e Kosoves dhe do te
  administrohen, shfrytezohen dhe ndertohen vetem
  nga populli i Kosoves. Apo sipas ketij koncepti do te
  vije te marre Vatikani kishen katolike e Iraku apo
  dikush tjeter xhamite. Shaka te tilla me kulturen tone
  nuk duhen lejuar. Nese u bene disa veprime kuptohet
  jo normale me disa kisha orthodokse te ndertuara
  nga Miloshevici edhe atje ku nuk duheshin, kjo nuk
  do te thote se duhet ti merret krejt kisha Kosoves e ti
  jepet Serbise.
  Dhe ne vazhdim thuhet: “Kosova do ta njeh Kishën
  ortodokse serbe të Kosovës, duke përfshirë
  manastiret, kishat dhe objektet tjera që shfrytëzohen
  për qëllime fetare, dhe si pjesë integrale e Kishës
  ortodokse serbe me seli në Beograd”. Si ka mundesi
  te arrihet seri atje sa te tentohet te shkaterrohet nje
  kulture popupore per hire te interesit te Beorgadit? A
  ka moter kjo praktike qe te pranohet per Kosoven?
  A ka ndonje vend tjeter qe kishen ta kete me strukture
  dhe seli jashte vetes?
  Lexoni nenet qe shihen qarte se jane paradoksal:
  “Kosova do ta respektojë emrin edhe organizimin e
  brendshëm të Kishës ortodokse serbe, duke përfshirë
  këtu edhe hierarkinë dhe aktivitetet e saj”. Ose me
  poshte: “Kosova garanton që prona e luajtshme dhe
  e paluajtshme si dhe pasura tjetër e Kishës ortodokse
  serbe, është e paprekshme dhe nuk do të jetë objekt
  i eksproprijimit”. Kisha eshte ndertuar ne token e
  Kosoves per popullin e Kosoves dhe do ti sherbeje
  atij populli prandaj edhe eshte prone e tij jo e dikujt
  tjeter sic pretendohet te nxiret ne kete draft. Sepse
  keshtu po na del qe vetem nepermjet kishes po i leme
  Serbise te drejten e pronesise mbi 10% te siperfaqes
  se tokes se Kosoves. Kjo eshte si puna e gozhdes se
  Nastradinit. Jo, askush nuk duhet lejuar te jete pronar
  i tokes se Kosoves jashte kosovarevet.
  Duke vazhduar me Kishen Orthodokese prap
  lexojme: “Kisha ortodokse serbe në Kosovë do të
  ketë diskrecion (liri të plotë veprimi) të plotë në
  menaxhimin e pasurisë së vet dhe qasjes në objektet
  e veta. Autoritetet e Kosovës do të kenë qasje në
  objektet të cilat janë pasuri e Kishës ortodokse serbe
  të Republikës së Serbisë, vetëm me pëlqimin e dhënë
  nga Kisha, në rastet e urdhrit gjyqësor të lëshuar në
  lidhje me aktivitetet ilegale, ose në rast të rrezikut të
  drejtpërdrejtë për jetën dhe shëndetin”. Pse serbet e
  Kosoves konsiderohen ne kete propozim si nje
  strukture jashte Kosoves? A mos po duket se po
  bejme nje mashtrim e arrnim? Ne cdo rast per serbet
  flitet si per dike jashte Kosoves, jo nje lloje si per
  gjithe popullin e Kosoves. Eshte detyre e grupit
  negociator te Kosoves te mos binden per arrnime te
  tilla shume problematike. Deklarim me te rende per
  Kosoven e pronen e saj se shpreja “...objektet të cilat
  janë pasuri e Kishës ortodokse serbe të Republikës
  së Serbisë” nuk ka. Pra nese negociatoret nuk jane ne
  gjendje te mbrojne pronesine e Kosoves le te therrasin
  popullin ne ndihem. Populli nuk eshte vetem per te
  brohoritur, por edhe per te ndryshuar gjendjen kur
  ajo degradon, si ne kete rast.
  A eshte normale te thuhet: Kosova do t’i ofrojë Kishës
  ortodokse të Serbisë privilegje doganore dhe tatimore,
  krahas atyre privilegjeve të cilat i gëzojnë të gjitha
  fetë e Kosovës”, Pse feja orthodokse a nuk eshte fe e
  Kosoves?
  Ose me poshte: “Kishës ortodokse serbe, manastireve
  dhe kishave të saj, dhe objekteve tjera fetare dhe
  kulturore të rëndësisë të veçantë për komunitetin serb
  të Kosovës, do t’i ofrohet siguria e nevojshme”. Te
  jete e qarte se nuk mund te kete asnje ruajtje e siguri
  nga askush nese nuk quhen keto objekte si pjese e
  kultures kosovare. Kultura e nje vendi te huaj sipas
  ketij koncepti nuk ka pse instalohet ne Kosove dhe
  ne asnje vend tjeter. Ky eshte nje lloje abuzimi per
  hater te Serbise. Nese lejohen ligjerime te tilla do te
  kete probleme te vazhdueshme.
  Pse duhet te jete ne ligj kjo kerkese: “Kosova do të
  garantojë lirinë e lëvizjes për klerin dhe anëtarët e
  Kishës ortodokse serbe brenda Kosovës dhe sipas
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:15

  nevojës do të ofrojë aranzhime të nevojshme sigurie
  për këtë lëvizje”. Mendoj se nuk ka fare nevoje.
  Askush nuk do te merret me kleriket. Por me kleriket
  e Kosoves, jo me kleriket e Serbise. Serbia le ti mbaje
  kleriket e saj ne serbi. Ne Kosove kleriket le te jene
  nga serbet e Kosoves dhe nga shqiptaret e Kosoves
  ose te tjeret por vetem te Kosoves. Instalime fallse
  nuk kemi pse bejme.
  Jane pikerisht fallsitetet ne kete fushe qe arrihet deri
  atje sa te shprehet: “Këshilli implementues dhe
  monitorues (KIM) do të themelohet, dhe do të thirret
  rregullisht për të monitoruar dhe lehtësuar zbatimin
  e dispozitave të kësaj Marrëveshjeje, që ka të bëjë
  me mbrojtjen e trashëgimisë kulturore dhe fetare
  serbe në Kosovë”. A nuk eshte ky veërtete nje
  skandal? C’do te thote mbrojtje e trashgimise kulturore
  serbe ne Kosove? Nuk kuptoj si ka mundesi te kete
  llogjike te tille? A mos dyshohet per autoktonine dhe
  lashtesine e popullit shqiptar ne trevat e Kosoves?
  Dhe prap: “Përveç kryesuesit, KIM do t’i ketë shtatë
  (7) anëtarë tjerë. Nder ta edhe “Kisha ortodokse
  serbe”. Ne asnje menyre nuk mund te ndodhe kjo.
  Kisha ortodokse serbe nuk mund te jete prezente ne
  mbrojtjen e vlerave kulturore te Kosoves. Kosova
  nuk ka asnje lidhje me Kishen ortodokse serbe, kisha
  orthodokse eshte e Kosoves, duhet te sqarohet mire
  ky problem e te hiqet nga mendja se mund te mbahen
  vartesi te Kosoves nga Beogradi, qofte kjo edhe Kisha
  Orthodokse Serbe. Kjo ceshtje ka per te sjelle
  probleme te pa fund.
  21. Drafti ligjor i Zotit Ahtisari merr persiper te ligjorje
  qe Kosova te marre persiper te paguaj edhe borgjet e
  Serbise. Me duket interesant ky moment per faktin
  se Kosova paska borgje pse ka qene e pushtuar, paska
  borgje pse eshte shfrytezuar, paska borgje pse eshte
  vrare e masakruar, paska borgje pse eshte tjetersuar
  ne nje siperfaqe te madhe te tokes se saj, paska borgje
  pse asgje nuk eshte investuar mbi te, jo nga borgjet,
  por as nga pasuria e saj.
  22. Persa u perkete kufijeve te Kosoves thuhet:
  “Territori i Kosovës do të definohet nga vija kufitare
  e Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës brenda
  Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë ashtu
  siç kanë qenë këto vija kufitare më 31 dhjetor 1988,
  përveç ndryshimit të vijës kufitare nga marrëveshja e
  demarkacionit në mes të Republikës Federative të
  Jugosllavisë dhe Republikës Federative të
  Maqedonisë më 23 shkurt 2001”. Me duket se nuk
  eshte me vend te veme dore mbi ate teritor qe eshte
  lare me gjak nga UCK-JA. Nuk eshte e arsyeshme te
  ti lihet e drejte Serbise te marre vendime per Kosoven
  pas vitit 1999.
  23. Thuhet qe do te krijohet Forca e Sigurise se
  Kosoves. Mire kjo. Po pse thuhet qe: “TMK-ja do të
  shpërbëhet”. A eshte normale te kerkohet nje e tille
  shperberje? Per mendimin tim kjo eshte nje lloje si te
  besh tradheti kombetare. TMK dihet publikisht qe
  eshte pasardhese e UCK-se. Nuk eshte e fshehte kjo.
  Prandaj edhe nuk duhet pranuar. Nuk mund te
  shperbejme vlerat tona. UCK-ja eshte vlere
  kombetare. Kush e ka frike le te largohet nga politika
  e nga terreni qe i perkete asaj. TMK-ja ka 7 vjete qe
  stervitet dhe i sherben Kosoves. Ajo kete moment
  ka pritur qe te kthehet ne ushtri te Kosoves. Ndersa
  ne sot tentojme ti themi qe ti TMK nuk do te jesh
  me, ti nuk do te ekzistosh. Kjo Jo.
  24. Se fundi lexojme ne draftim e zotit Ahtisari qe
  vihet detyre te perpilohen ligje per probleme nga me
  te ndryshmet. Shume mire edhe “ligj per themelimin
  e zonave te mbrojtura” sic kerkohet le te behet. Por a
  nuk duhet ligj edhe per: Per statusin e Familjes Jashari;
  Per statusin e Luftes Clirimtare te Kosoves; Per
  statusin e Ushtrise Clirimtare te Kosoves; Per statusin
  e veterantit te Luftes Clirimtare te Kosoves; Per
  statusin e invalidit te Luftes Clirimtare te Kosoves;
  Per statusin e Deshmorit te Atdheut; Per veprimtaret
  dhe luftetaret per ceshtjen kombetare nga viti 1912 e
  deri 1981, etj.
  Tirane, 10 shkurt 2007.
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Prof.Dr.Mehdi HYSENI

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:16

  B A R O M E T R I D I P L O M A T I K
  Prof.Dr.Mehdi HYSENI
  NUK JANË FAJTORË “KËNGËTARËT” GREK, POR
  GREQIA “DEMOKRATIKE-EVROPIANE” DHE
  POLITIKA E KORRUPTUAR DHE E
  DEFAKTORIZUAR E SHQIPËRISË NË BALLKAN


  * Nuk thuhet kot në popull, “ Kur vdes i Zoti
  i shtëpisë, edhe minjtë lozin valle”!
  Nuk është tragjike se çfarë këngësh
  antishqiptare këndojnë nacional-shovinistët
  grekë në Greqi, por është abusrde, e papranueshme
  dhe tragjike se si në heshtje dhe haptazi ka vërshuar
  me të madhe vala e greqizimit përbrenda në Shqipëri,
  duke ndërtuar kisha të panumërta dhe shkolla jo
  vetëm në mjediset e banuara me minoritetin grek,
  por edhe në ato vise (fshatra dhe qytete) ku nuk
  ekzisotn asnjë pjesëtar i minoritetit grek. Gjithashtu,
  tragjike dhe e pakuptueshme është se si në krye të
  Kishës Ortodokse Autoqefale Shqiptare, qe dy
  dekada është “fronëzuar” peshkopi grek, Anastas
  Janullatos. Po ashtu, tragjikomike dhe iracionale është
  se si Anasatas Janullatosi është shpallur “qytetar
  nderi” i Tiranës nga ana e disa autoriteteve qeveritare
  shqiptare. Krahas këtyre të të gjitha diefketeve dhe
  të metave, gabimi më i madh dhe i pafalshëm politik
  dhe diplomatik i qeverisë së Shqipërisë është
  normalizimi i marrëdhënieve ndërshtetërore me
  Greqinë në vitet e 90-ta të shekullit XX, kur dihet se
  (as atëbotë e as sot) Greqia gjenocidale nuk e njeh
  problemin çam dhe të Çamerisë shqiptare?!
  Shikuar në këtë prizm të këndvështrimit tonë, nolens
  volens shtrohen edhe këto pyetje qenësore: (1) Pse
  B A R O M E T R I D I P L O M A T I K
  Prof.Dr.Mehdi HYSENI
  NUK JANË FAJTORË “KËNGËTARËT” GREK, POR
  GREQIA “DEMOKRATIKE-EVROPIANE” DHE
  POLITIKA E KORRUPTUAR DHE E
  DEFAKTORIZUAR E SHQIPËRISË NË BALLKAN
  qeveria shqiptare e Tiranës ka lidhur marrëdhënie
  diplomatike me Greqinë, para se të zgjidhet problemi
  i Çamerisë? (2) Pse qeveria e Tiranës qe pothuajse dy
  dekada nuk ka qenë e interesuar që të zgjidhë
  problemin e emigrantëve shqiptarë në Greqi, duke
  krijuar dhe hapur vende pune në Shqipëri në mënyrë
  që t’i shpëtonte ata në aspektin ekonomik, material,
  social dhe ekzistencial etj.? (3) Pse qe 20 vjet në
  Shqipëri nuk është ndërtuar asnjë fabrikë , asnjë
  kombinat i industrisë së lehtë të prodhimit dhe të
  përpunimit të frutave, të perimeve, si dhe të
  produketeve të tjera nga fusha e bujqësisë, e blegtorisë
  dhe e turizimit etj., ku do të gjenin punë me qindra
  dhe mijëra punonjës shqiptarë? (4) Pse qe 20
  qëndrojnë të mbyllura, të braktisura, nuk
  funksionojnë dhe, ende nuk janë rinovuar dhe
  modernizuar fabrikat dhe uzinat e industrisë së rëndë?
  (5) Pse fuqia punëtore shqiptare dhe Shqipëria qe 20
  vjet të “mbijetojnë”, të varura dhe të ndërvarura nga
  ekonomia dhe tregtia e Greqisë, kur dihet se Shqipëria
  nuk ka 30 milionë banorë, por mbi 3 milionë sish? (6)
  Edhe sa dekada nevojitet të kalojnë, që qeveria
  shqiptare të vendosë për fatin e çdo qytetari shqiptar,
  e jo ata t’i lërë në “ mëshirën” e keqtrajtimit dhe të
  torturës së shtetit grek? (7) Pse qe 20 vjet asnjë nga
  qeveritarët shqiptarë nuk treguan kurrfarë aftësie, as
  kapaciteti intelektual, politik, kombëtar dhe shtetëror,
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:16

  që me veprat dhe me të arrirat e tyre konkrete, t’i
  bindin shqiptarët se shpëtimi dhe e nesërmja e tyre e
  lumtur dhe ndritshme, duhet kërkuar vetëm në
  Shqipëri, jo në Greqi, në Serbi, në Mal të Zi, në
  Maqedoni, në Evropë, në Amerikë, në Argjentinë,
  në Australi, në Kinë dhe në Rusi etj. ? Përderisa në
  mendje dhe në praktikë, të manipulohet me fatin dhe
  me ekzistencën e shqiptarëve, nën parullën
  demagogjike të “reformatorëve” dhe të
  “demokratëve” të korruptuar të “elitës politike”
  zyrtare të Tiranës, se “emigrimi ekonomik (me theks
  të posaçëm në Greqi!) është i vetmi shpëtim i
  shqiptarëve”, kuptohet as Greqia me aleatët e saj
  kolonialistë sllavë dhe, asnjë shtet tejtër në botë nuk
  do të na “bëjë hesap”, nuk do të çmojë, as respektojë
  si partner serioz dhe të denjë, në asnjë aspekt të
  zhvillimit të bashkëpunimit dhe të marrëdhënieve
  të ndërsjella ekonomike, politike, diplomatike dhe
  tregtare etj. Ndër të tjera, të gjitha këto deformime
  dhe devijime kardinale të politikës së qeveritarëve
  “demokratë” dhe “reformistë” të Tiranës (drejtazi dhe
  zhdrejtazi) kanë ndikuar negativisht, edhe në
  marrëdhëniet ndërshtetërore ndërmjet Tiranës dhe
  Athinës, si rrjedhim i mungesës së ndërtimit të
  mirëfilltë të staregjisë së objektivave prioritare të
  politikës së brendshme dhe të jashtme në favor të
  mbrojtjes dhe të avancimit të interesit të përgjithshëm
  kombëtar dhe shtetëror të Shqipërisë.
  (1) Jo befasi, as frikësim e as kanosje nga “bregu i
  fildisht”, por vigjilencë dhe veprim konkret kundër
  së keqes greke dhe grekomane në Shqipëri
  Ne, nuk duhet të shqetësohemi, as të befasohemi
  tej masës se çfarë këndojnë ushtarët grekë gjatë
  stërvitejve ushtarake nëpër poligonet e kazermave
  të tyre në Greqi, sepse, fundja, ata janë në shtëpinë e
  tyre. “Mësuesit” e tyre e dijnë se çfarë këngësh
  antishqiptare apo antiturke, duhet të këndojnë ata.
  Ajo është “çështje e tyre e brendshme”(!).
  Mirëpo, ne mbajmë përgjegjësi dhe e kemi për detyrë
  që të interesohemi jetësisht se çfarë “këngësh
  patriotike dhe demorkatike shqiptare” janë duke
  kënduar qe dy dekada me radhë në Tiranë, peshkopi
  grek, Anastas Janullatos dhe minoriteti grek në
  Himarë, në Gjirokastër etj., sepse ndodhen brenda
  territorit të shtetit shqiptar dhe, si të tillë e kanë për
  detyrë që t’i respektojnë ligjet dhe Kushtetutën e
  Republikës së Shqipërisë e jo të veprojnë në
  shpërputhje me to, duke tentuar që t’i fajësojnë
  shqiptarët për qëndrimet e tyre destruktive dhe për
  veprimet e tyre antishqiptare, në saje të mbështetjes
  dhe të instruksioneve grekomëdha të shërbimeve të
  ndryshme të politikës zrytare të Greqisë.
  Prandaj, ne duhet të interesohemi seriozisht dhe
  denjësisht se si të gjejmë rrugën e arsyeshme dhe të
  drejtë të preventivës për t’i ndaluar përzierjen,
  ndërtimin e shkollave dhe të kishave greke. të
  panevojshme grekekëngët, brohortijet, parullat dhe
  veprimet antishiptare të politikës zyrtare greke, e cila
  ka penetruar në të gjitha hapësirat e Shqipërisë.
  Sipas gazetës greke “Ta Nea”, qëmoti qenka bërë
  “zakon i detyrueshëm” që në radhët e ushtrisë greke
  (gjatë ushtrimit të stërvitjeve të ushtarëve të saj në
  terren) të këndohen këngë me moto antishqiptare
  dhe antiturke etj. Së fundi, këtë dukuri të shëmtuar,
  gazeta “Ta Nea” e ka nxjerrë në dritë përmes rënies
  në gjurmë të tri viedokasetave të tilla ekzistuese, ku
  ndër të tjera, ushtarët grekë këndojnë edhe kështu :
  “litar do të bëjmë nga zorrët e shqiptarëve, kurse
  këpucë do të bëjmë nga lëkura e turqve.”
  (www.liriakombtare.com, 4.03.2007).
  Lidhur me “eurekën” e këtij fenomeni “racist” të
  ushtrisë greke, siç është shprehur edhe shkrimtari ynë,
  Sabri Godo, kohëve të fundit, me të drejtë po
  debatohet me të madhe në opinion publik shqiptar.
  Mirëpo, deri tani, si duket, trajtimi i këtij problemi
  është bërë në mënyrë tejet simplifaktive dhe, madje
  edhe euforike, si rrjedhim i pushtimit të emocioneve
  spontane kundër “ befasisë së çastit” të ushtrisë greke.
  S’ka dilemë se këndimi i këngëve të ushtarëve grekë
  me përmbajtje antishiqptare është për çdo gjykim,
  sepse nxit dhe apostrofon ringjalljen e urrjetjes dhe
  armiqësinë ndërnacionale dhe ndërshtetërore mes dy
  popujve, të armiqësuar me shekuj për shkak të
  politikës pushtuese hegjemoniste dhe kolonialiste të
  Greqisë mbi territorin dhe mbi popullin etnik shqiptar
  (Çameria dhe Epiri). Pra, në rastin konkret, shkaku
  dhe pasoja duhet kërkuar në një sfond më të thellë,
  më të gjerë dhe më kompleks të historisë gjeopolitike
  të marrëdhënieve të derisotme midis Greqisë dhe
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:16

  Shqipërisë.
  Kuptohet, e drejtë e çdo inidividi apo kolektiviteti
  është që, kur vjen në shprehje cenimi dhe fyerja e
  rëndë e tyre qoftë mbi bazën e dinjitetit njerëzor,
  qoftë mbi bazën kombëtare, fetare, etnike etj., të
  reagojnë atypëraty edhe si individ, edhe si kolektivitet
  i organizuar, sepse e keqja, shpifja dhe e pavërteta
  nuk duhet pranuar kurrë, pavarësisht nga çmimi dhe,
  pavarësisht se kush qëndron pas tyre (individi, grupi,
  populli apo shteti).
  Pse gjatë periudhës së viteve të pushtetit popullor
  socialist në Shqipëri, në ushtrinë, as në shoqërinë e
  Greqisë nuk këndoheshin këngë me “nota”
  antishqiptare? – Sepse, Shqipëria nuk ishte e varur
  nga Greqia, duke kërkuar nga ajo shpëtim, punësim,
  pensione, kredi, investime dhe mallra të ndryshme
  etj., për të greqizuar shqiptarët dhe Shqipërinë, ashtu
  siç po ndodh qe 18 vjet me regjimet antipopullore
  dhe antidemokratike të Shqipërisë, të drejtuara nga
  individë, grupe dhe haranga të ndryshme politike, që
  lufotjnë vetëm për të qëndruar sa më gjatë në pushtet,
  jo për të mirën e interesit të përgjithshëm të popullit
  dhe të shtetit shqiptar, por për ledverdinë e interesit
  të tyre personal, grupor, partiak, ideologjik,
  ekonomik, tregtar dhe karrierist.
  Pra, edhe në këtë kontekst, duhet të vështrohet
  “fenomeni i ri” paradoksal i këndimit të këngëve
  antishqiptare nga ushtria greke. Neve nuk kemi
  nevojë të angazhohemi, as të shpenzojmë kohë për
  t’i gjetur se cilët janë ata ushtarë, që paskanë kënduar
  apo që do të këndojnë edhe në të ardhmen “parodi”
  me nota muzikore antishqiptare, por për ne, e
  rëndësishmja është që, t’i indetifikojmë dhe t’i
  neutralizojmë me kohë, interesat dhe veprimet
  subversive të parapavijës së thellë të politikës
  pushtuese shekullore të “kompozitorëve” dhe të
  “dirigjentëve” të “korit diplomatik” ndërsyes të
  qeverisë greke, e cila qe 18 vjet rresht është infilturar
  në çdo segment të jetës ekonomiko-politike dhe
  shoqërore të shtetit shqiptar, me të vetim qëllim të
  fundit që, përmes “reformave demokratizueseintegruese”
  politike, ekonomike dhe tregtare
  (natyrisht, duke manipuluar para bashkësisë
  ndërkombëtare, edhe me minoritetin grek në Shqipëri,
  ashtu sikurse Serbia me minoritetin serb në Kosovë,
  kinse janë të “ndrydhur nga padrejtësitë” e shumicës
  dërrmuese shqiptare), ta realizojë strategjinë e
  interesave të saj prioritare në asmilimin e numirt sa
  më të madh të shqiptarëve. Këtë strategji dhe taktikë
  perfide në kurriz të greqizimit të territoreve të
  caktuara shqiptare, e provojnë edhe ndërtimi i qindra
  kishave e mejtepeve greke jo vetëm në Jug, por edhe
  në pjesët e tjera të Shqipërisë.
  Interesat vitale të kombitr shqiptar në Ballkan dhe të
  Shqipërisë nuk mund të mbrohen me “standadet
  demorkatike” greko-serbe dhe, në saje të profitit
  antihuman të “tregut të lirë”, sepse shqiptarët dhe
  Shqipëria Etnike nuk janë mall konsumi as i Greqisë,
  as i Serbisë e as i partnerëve të tyre tradicionalë
  hegjemonistë sllavë. Këtë fakt të rëndësishëm dhe
  jetik, duhet ta kenë mbajtur parasysh si shtetet
  kolonialiste fqinje (Greqia, Serbia, Mali i Zi dhe
  Maqedonia), ashtu edhe politikat e falimentuara
  kollaboracioniste shqiptare me “pazarxhinjtë” dhe me
  “nudistët” e tyre në krye, të tipit Edi Rama.
  Gjithashtu, edhe trazirat e paradokoshme në Himarë
  (ku minoriteti grek përmes formave të ndryshme
  shantazhiste antishqiptare, natyrisht, sipas mësimeve
  politike të Athinës dhe “bekimeve fetare” të Anastas
  Janullatosit në Tiranë, ka kënduar dhe po këndon
  këngë antishqiptare, duke brohoritur se “Himara
  është greke” etj.) refelektojnë thellësisht se Greqia
  është ndërlikuar në mënyrë flagrante në destabilizimin
  e rendit politkko-shoqëror dhe shtetëror të
  Shqipërisë. Kjo strategji dhe taktikë e fshehtë dhe e
  hapur e politikës antishqiptare e Greqisë në Shqipëri,
  është bërë e njohur që nga shfaqja e organizatës
  subversive dhe famëkeqe “Omonia” (pjesëtarët e së
  cilës, edhe pse në mënyrë misterioze e patën vrarë
  një ushtar shqiptar në gjumë në kazermën ushtarake
  shqiptare, ata nuk u ndëshkuan nga gjyqi shqiptar i
  Tiranës, si rrjedhim i ushtrimit të trsynisë së politikës
  ndërkombëtare) në vitin 1994 të dekadës së fundme
  të shekullit XX.
  Vërtet, politika zyrtare e Shqipërisë, duhet ta dënojë
  botërisht aktin skandaloz të ushtarakëve grekë, të cilët
  kanë kënduar këngë antishqiptare. Mirëpo, kjo nuk
  mjafton, që qeveria greke të ketë marrë ndonjë mase
  ndëshkuese kundër “këngëtarëve” ushtarake grekë,
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:18

  pavarësisht nga përgjigjet e saj premtuese “notave”
  dhe “prememorieve” të qeverisë së Shqipërisë,
  drejtuar qarqeve dhe institucioneve më të larta të
  shtetit grek.
  Për të parandaluar të keqen greke, e cila qe 20 vjet pa
  asnjë arsye valide ka vërshuar në Shqipëri (me
  tendencë që të krijojë pakëaqësi te përfaqësuesit e
  minoritet grek), politika e jashtme dhe dipomacia
  shqiptare, duhet të ndërmarrin hapa energjikë dhe
  racionalë, duke paralajmëruar Greqinë, se po qe se
  ajo edhe më tej injoron zgjidhjen e drejtë të çështjes
  koloniale të Çamërisë, si dhe nëse vazhdon me
  krijimin e “inicidenteve” të tilla antishqiptare, duke
  pretenduar që, edhe më tej, të përzihet në çështje të
  brendshme të Shqipërisë, do të vijë në shprehje prerja
  e marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe
  Greqisë, pavarësisht nga fakti se ajo është anëtare e
  Bashkimit Evropian(BE) dhe, pa marrë parasysh
  faktin se, edhe Shqipëria është duke ëndërruar dhe
  shpresuar se “me nidhmën” e Greqisë së Anastas
  Janullatosit, do të ketë fatin, të aderojë në BE, si
  anëtare me të drejta të plota.
  NJOFTIM PËR
  SHTYP I KËSHILLIT
  ORGANIZATOR TË
  KUVENDIT
  MBARËSHQIPTAR
  1. Komisionin për përgaditjen e të gjitha projektdokumenteve
  (Projekt-Platformës së Bashkimit Kombëtar
  dhe Projekt-Statutit të Asamblesë Kombëtare Shqiptare);
  2. Komisionin për kontakte me të gjitha institucionet, partite
  politike, organizatat, shoqatat dhe intelektualët atdhetarë
  në të gjitha hapsirat e Shqipërisë Natyrale dhe në diasporë;
  3. Komisionin për përgaditjen, mbajtjen, zhvillimin dhe
  përfundimin me sukses të Kuvendit Mbarëshqiptar.
  Pëmes këtij NJOFTIMI PËR SHTYP, gjithë opinionin
  publik kombëtar dhe ate ndërkombëtar e njoftojmë se
  detyrat kryesore të Këshillit Organizator të Kuvendit
  Mbarëshqiptar janë :
  1. Të përgadisë të gjitha pojekt-dokumentet që do të
  miratohen në Kuvendin Mbarëshqiptar, siq është Platforma
  e Bashkimit Kombëtar dhe Statuti i Asmablesë Kombëtare
  Shqiptare;
  2. Të marrë kontakt me të gjitha institucionet shtetërore të
  Republikës së Shqipërisë dhe të Kosovës, me të gjitha partite
  politike, organizatat, shoqtatat dhe intelektualët shqiptarë
  në të gjitha hapsirat shqiptare dhe në diasporë, si dhe të
  kërkojë prononcimin e tyre pro ose kundër mbajtjes së
  Kuvendit Mbarëshqiptar;
  3. Të përgadisë, në një afat kohorë sa më te shpejtë, mbajtjen
  e Kuvendit Mbarëshqiptar, në të cilin, pos miratimit të
  Platformës së Bashkimit Kombëtar dhe të Statutit të
  Asamblesë Kombëtare Shqiptare, do të zgjidhen edhe të
  gjitha organet drejtuese të saj.
  Tiranë, 25 NËNTOR 2006.
  KRYESIA E KESHILLIT ORGANIZATOR
  TË K U V E N D I T M B A R Ë S H Q I P T A R ;
  K R Y E T A R I, Gjeneral KUDUSI LAMA (d. V.)
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:22

  Orfe@ shkruajti:Nga Rajmonda MALEÇKA

  O P I N I O N


  PËRBRENDA-RIPUSHTIMI SERB NË
  KOSOVË…

  A ka arsye që Ahtisari t’i marrë në konsideratë
  të gjithë opinionet shqiptare, lidhur me
  qëndrimin që ato kanë mbajtur rreth njërit prej
  akteve më të shenjta dhe më të rëndësishme për
  gjithë këto 100 vjetët e fundit?
  Që në momentin e parë kur emri i tij doli në dritë,
  prej nga OKB-ja e kishte “statusuar” Ahtisarin si
  njërin nga njerëzit më të rëndësishëm, të njërës nga
  çështjet më delikate në Ballkan, veçmas të një
  çështje që në zhvillimet e Rendit të Ri Botërorë, do
  të ketë kuptimësinë dhe gjuhën e vet, shqiptarët,
  njëri nga popujt, i cili në kufinjtë e një shekulli ka
  patur më shumë viktima dhe suspendime se sa në
  një vend tjetër ku është zhvilluar luftë apo vazhdon
  që të zhvillohet përsëri luftë. Mbi gati një million
  shqiptarë janë përpirë nga “keqkuptimi” i madh dhe
  nacionalizmi shovinist serb në gati një shekull.
  Ahtisari, para se sa të vinte në Ballkan, do t’i duhet
  të dinte rrënjët e thella të konfliktit ballkanik,
  mënyrën, mjetet dhe mekanizmat se si është krijuar
  ajo çështje dhe për më tepër duhej të dinte mirë
  heshtinë e Evropës për gati një shekull për këtë
  çështje, e cila edhe pse ka qenë një llogore e hapur
  askush nuk denjoi ta bënte pjesë të zgjidhjes.
  Ahtisari duhet të dinte se kush kanë qenë aktorët e
  kësaj tragjedie të vërtetë, të cilën shqiptarëve u është
  dashur ta “luajnë” gjatë një shekulli të përgjakshëm
  në trojet e veta.
  Ahtisari duhet të kishte mësuar se kush ishin dhe
  janë etnikët e parë në gadishullin ballkanik, aq më
  tepër shqiptarët, të cilët janë luftuar me “armët” më
  barbare që mund të përdoret në historitë e popujve,
  të manipulimit historik.
  Ahtisari duhej të dinte se në historinë e pandershme
  të pushtuesit më tipik Serbisë, ka patur dhe vazhdon
  të ketë shërbim dhe që vazhdon të mbajë flamurin e
  shovinizmit, ka qenë dhe mbetet Kisha Orthodokse,
  e cila vazhdon të bëjë një betejë krejt ta papërligjur
  dhe pa asnjë realitet historik, lidhur me historinë e
  saj dhe atë të kishës orthodokse shqiptare, e cila në
  Kosovë dhe në të gjithë hapsirën shqiptare ka
  historinë e saj, të cilën ajo e njeh dhe e vlerëson si
  pjesë të qytetrimit të vet.
  Pse kundërshtohet pakoja Ahtisari, për të cilën
  shqiptarët ushqyen përsëri durimin e tyre të njohur
  si një popull me konsens dhe qytetari të dukshme?


  Pakoja Ahtisari për asnjë rrethanë dhe as lexim të
  thellë apo mes rreshtave, qoftë dhe në leximin
  diplomatik apo dhe të “dritës atje larg”, nuk e ka
  rrespektuar dinjitetin dhe cilësitë e njohura të
  shqiptarëve aq më tepër atë që u takon. Çështja
  shqiptare është kaq e lehtë për t’u “lexuar”, ashtu
  siç shihet Pashtriku apo Sharri në dritën e diellit.
  Ajo s’ka kurrfarë korrektivi të mundshëm për ta
  drejt-interpertuar në unitet me të gjithë aktet dhe
  marrëveshjet ndërkombëtare për vetëvendosjen dhe
  aktet e tjera normative, me të cilët bota e qytetruar
  i ka ndaluar shoqërisë njerëzore konflikte të
  përgjakshme jo të pakta.
  Pakoja Ahtisai e “fyen” dhe e lë në një mundim tjetër
  historic popullin shqiptar. Ajo e lë popullin shqiptarë
  në kurthin e një klime konfliktuale, ku sedrat etnike
  do të vihen përballë njëri-tjetrit në të gjithë
  evenimentet kombëtare si për shqiptarët ashtu dhe
  për serbët. Në të gjithë leximet që mund t’i bëhet
  dokumentit bazë, pa hyrë në gjërat të tjera të cilat
  janë dhe mbeten argumenta të specialistëve, Ahtisari
  rishpik një tjetër pushtim për shqiptrët nën petkun
  qytetërues të Kishës Serbe. Mënyra dhe gjuha,
  përcaktimet dhe “normativat” që ai kërkon ën këtë
  mardhënie, të kishës serbe me shqiptarët, se ajo nuk
  mund të jetojë në mes të Kosovës jashtë ardhënieve,
  Z. Ahtisari, me një korrektiv të ashpër, aspak realist,
  duket se “akuzon” shqiptarët. Sa herë që ai u tërheq
  vëmnedjen, me një gjuhë të lëmuar por korrektive,
  duket se i akuzon shqiptarët, lidhur me qëndrimin
  që ato duhet të mbëjnë me kishën orthodokse serbe
  në Kosovë.
  Kjo tregon se Z. Ahtisari e njeh pak Ballkanin,
  marrdhëniet ballkanike dhe etnitetet e tij. Kjo është
  e dhimbëshme për një popull si shqiptarët, të cilët
  presin drejtësi prej tij.
  Z. Ahtisari vazhdon ta lejë Perandorinë e hershme
  serbe mu në mes të Kosovës me një pushtet të cilin
  do ta kishte zili dhe një autoritet diplomatic apo i
  OKB-së në rendin tonë botërorë.
  Z. Ahtisari ia lë rreth 10% të tokës shqiptare, e cila
  është që nga kohët e para pagane shqiptare, Serbisë
  me një lehtësi të madhe sa vetë serbët besojmë se
  janë çuditur nga një diplomat i tillë, me zemërgjersinë
  dhe përdorimit të autoritetit që i ka dhënë atij
  bashkësia ndërkombëtare..
  Z.Ahtisari duhet ta dijë se ky është pushtim. Në
  rast se ai nuk e din historinë e marrdhënies së
  shqiptarëve, më të parët në Ballkan me serbët,
  ardhacakët e vonë, duhet ta mësojë.
  A do të mund të skllavërohet përsëri shqiptarët? Jo
  kurrë. Shqiptarët kanë dhënë gjithëçka për tokën,
  zakonet, për dashurinë për tokën…
  Nuk besohet se ka patur dhe do të ketë “PAKO”
  më të kontestuar se sa ajo që është bërë për Pakon
  Ahtisari. Duket se misionari i njohur dhe i besuar i
  OKB-së e ka parë Kosovën dhe çështjen e
  komplikuar dhe të nxehtë të Ballkanit me një “qetësi
  olimpike” sikur të mos kishte njohur as 1878, 1912-
  ”13, as 1920, as vitet “45-së, as të gjithë zhvillimet
  e tjera të sundimit 50 vjeçarë të Serbisë në Kosovë
  dhe të gjithë trojet etnika shqiptare. Ahtisari është
  krejt i pandjeshëm argumenti etnik, ai i gjuhës dhe i
  interpertimit që shqiptarët i japin çështjes së tyre.
  Të ngrihet një document për shqiptarët dhe çështjen
  e tyre dhe ato të mos jenë pjesë e argumentit, duket
  se nuk shkon. Për më tepër Ahtisari është krejt I
  pandjeshë dhe nuk ndikohet aspak nga ngjarjet e
  vitit 1999 në Kosovë he të gjithë trojet Etnike
  shqiptare, për të cilat u desh jo vetëm argument
  diplomatik, por dhe force dhe “argument” ushtarak,
  për të bindur serbët, se çështja shqiptare nuk ju
  përket më atyre.
  Askush nuk ka logjikë të besojë se Ahtisari, me
  mënyrën se si e “interperton” çështjen e Kosovës,
  duke mos e quajtur “status” (askush nuk din se
  ç’mund të quhet!?), po korrigjon ndonjë “gabim” të
  ndërkombëtarëve, me atë që ato bënë në 1999. Në
  rast se nuk është kështu, Ahtisari e injoron
  ndërmarrjen diplomatike, ushtarake dhe manaxhuese
  ekonomike të Perëndimit në Kosovë që nga 1999 e
  në vazhdim.
  Të nterpertosh një çështje shhekullore me një lehtësi
  të tillë diplomatike e për më tepër historike, nuk
  është serioze as ashtu sikur “komisionet” e hershme
  të pleqësisë shqiptare mblidheshin për të ndarë
  kullotat mes fshatrave për bagëtinë. JO! JO! JO!
  Tiranë, mars 2007


  Nga: Shyhrete Gosalci, Zv. Kryetare
  e Këshillit Organizativ të Kuvendit
  Mbarëkombëtarë


  BESIMI FORCON BINDJEN DHE PASTRON
  SHPIRTIN E NDËRGJEGJES


  Pavarësisht të të gjithë zhvillimeve të çështjes
  sonë kombëtare, duket se ajo që quhet historia
  jonë kombëtare është prezente në të gjithë cilësitë
  shqiptare dhe për të cilën është e domosdoshme
  të mos harrohet. Në lëmin e ideve dhe raporteve
  të reja, që njerëzit kanë krijuar me njëri-tjetrin, po
  ashtu dhe të kodeve të reja të politikës dhe të
  diplomacisë, e gjithë ajo që vjen nga fryma e
  globalizmit, të cilin bota e qytetëruar, ku shtete të
  fuqishme përveçse imponojnë modelin e tyre nuk
  humbasin asgjë, shqiptarët kanë një vend të
  pakonsiderueshëm.
  Pavarësisht angazhimit të madh, që ato i kanë vurë
  integrimit të tyre në rrugë krejt të çuditshmes,
  integrim i cili shpallet vetëm si një prani, nuk do
  t’i shërbente vendit dhe çështjes në rast se në të
  gjithë këtë mardhënie që shqiptarët kanë krijuar
  me botën nuk do të kishte “pigment”, d.m.th
  esencë dhe ngjyrë shqiptare.
  Në një pamje tjetër, gjykoj se ka shumë punë dhe
  nevojë të kihet një “formatim”, në rast se do të
  mund të shpreheshim me një term të tillë, lidhur
  me qëndrimin që shqiptarët duhet të mbajnë për
  qytetrimin e tyre përbrenda vetes, kur flitet se po
  ndërtojnë shoqërinë përbrenda kodeve etike dhe
  qytetare të kohës.
  Jo pak, në media dhe të gjithë nivelet e debatit
  social, shoqëria shqiptare, në të gjithë hapsirën e
  vet ka “promovuar” sëmundjet e tavolinave, prej
  nga marrin rrugën pastaj keq-interpertimet dhe
  abuziviteti etik.
  Në këto rrethana unë gjykoj se ëndërra shekullore
  e shqiptarëve, që të jenë të lirë pëson një deformim
  të dukshëm.
  Ai që në pushtetin që ka në botë sot, “globaliteti”
  ka zënë shumë terren, në popujt e vegjël, aq m
  ëtepër në kushtet shqiptare, duket se i zbeh idelaet.
  Idealet janë vlera dhe janë besim i vlerave. Në këto
  kushte dhe në këtë llojë koncepti dhe mardhënie
  popujt e mëdhenj kanë hyrë në detin e madh të
  “globalizmit”, prej të cilit po arrinë të marrin
  maksimumin e fitimeve.
  Historia shqiptare në unikalitetin e vet është një
  shembull i vërtetë, me çfarë shpjegohet dhe është
  e vërtetë se shqiptarët janë një popull me cilësi,
  enërgji dhe të aftë që ta bëjnë veten. Në këtë
  kuptim kërkohet vetëm të vihet në punë dhe në
  “korsinë” e duhur energjia positive njerëzore.
  Në tregun e ideve, të integrimit dhe të globalizmit,
  ne shqiptarët kemi se çfarë t’i ofromë botës së
  qytetruar. Shqiptarët janë kampionët e mëdhenj të
  marrdhënies ndërqytetare. Lufta e Kosovës,
  pavarësisht abuzivitetit që i është bërë dhe po i
  bëhet, si dhe vonesës që po i bëhet Statusit të
  Pavarësisë, qe një nga luftërat, e cila i shërbeu
  qytetrisë së botës në kohën e Rendit të Ri Botërorë.
  Keq-përdorimi i luftës, ku në të shumtën e rasteve

  vjen përmes një kombinimi të heshtisë së
  Perëndimit dhe faktorëve politik shqiptarë të
  stepur nga ideja e “artë “ e globalitetit tregon se ka
  një krizë idesh, prej nga shpjegohet dhe kriza e
  idealeve në segmente të veçanta antishqiptare.
  Në të gjithë atë që ne shqiptarët kemi lënë pas,
  d.m.th historinë tone, ka një realitet të dukshëm
  në të cilin bien në sy mardhëniet, jo vetëm në
  marrdhëniet e ngushta të njerëzve mes njëri-tjetrit,
  por në to zë vend hapsira e dukshme dhe konceptet
  tepër korrektive dhe të praktikueshme. Që nga
  kodet e vjetra zakonore–dokesore e deri në
  marrdhëniet e sotme qytetare të shqiptarëve, ka
  patur një raport të qartë dhe të çiltërt për ta
  modeluar, por pa cënuar për asnjë arsye cilësitë
  autentike të tij.
  Në qëndrimin e dukshëm, që mund të thuhet në
  këtë rast, sepse dhe tema ka një specifikë sa sociale,
  po kaq psikologjike, ideologjike, politike dhe
  bashkëkohore, normalisht kërkohet një qasje e
  materializuar dhe e argumentuar shkencërisht, por
  dhe besimi vetë është qytetari në vetvete. Në këtë
  konceptim dhe mardhënie, unë mendoj se ndodhen
  të gjithë shqiptarët, integrimi i të cilëve më së pari
  nis tek unifikimi i vetes.
  Prishtinë, mras 2007.
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  BLERIM NAMANI

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:23

  Ç A M Ë R I A
  Tokë e dashur, jona Çamëri,
  Ah, sa e bukur je;
  Jo, kurrë nuk të harrojmë,
  Për Ty do të luftojmë!
  Me AKSH-në, në ballë,
  Tokat tona do t´i çlirojmë,
  Shovenistët, pushtuesit grekë,
  Nga trojet tona do t´i dëbojmë.
  Rroftë Kosova heroike,
  Rroftë Shqipëria Etnike;
  Së bashku me Çamerinë,
  Do ta gëzojmë ardhmerinë.
  Jo, se harrojme Manastirin,
  Shkupin, Preshevën, Plavën e Gucinë,
  Gurin e kufirin shqiptar në Toplicë,
  Tjetri, ai i vjetri, në jug te Çamërisë!
  Holandë,17.03.2006
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:25

  LUFTA TJETËR
  “Lufta tjetër” është një libër i një stili krejt të veçantë, me anë të cilit autori Sejdi
  VESELI, i sjell një tjetër informacion të vlefshëm jo vetëm shqiptarëve dhe
  Ballkanit, por të gjithë Rendit të Ri Botërorë.
  Me një stil krejt konçiz, i cili i afrohet shumë “konceptit matematikorë” dhe të
  kronikës, për vërtetësinë e tyre, na bën me dije se rreth tokave shqiptare dhe
  tashmë kur në Kosovë ka një forcë ushtarake ndërkombëtare të mandatuar
  nga NATO-ja, kundërshtarët e përjetshëm të tyre, kanë afruar dhe kërkojnë të
  venë në punë makinën vrasëse të një ushtrie të sofistikuar, për ta bërë përsëri
  Ballkanin shesh lufte.
  Në aspektin kumtues, autori i tregon me faktet autentike se sa vullnet vrasës
  vazhdon të ushqejë një nga shtetet më shoviniste të Ballkanit, siç njihet Serbia.
  Libri vendoset në kohë dhe në marrdhënie diplomatike, politike dhe
  konvencinale të korrenteve të kohës nga një sprovë e gjatë e Mr. Gafurr Adili.
  Adili ka gjetur terren dhe mundësi të shpalosë dhe të vërë në kohë dhe një
  herë konfliktin e njohur ballkanik, prej nga merr rëndësi të pashmangëshme
  zgjidhja drejt e çështjes sonë kombëtare.
  Libri përveçse sjell njohje, është dhe apel i botës së qytetruar për të reagur dhe
  mbajtur qëndrim koherent.
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Nga Fadil Shyti

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:26

  DEMONSTRATAT E MARSIT 1981 .


  «Josip Broz Tito nuk ka vdekur prej më shumë se një vit,
  por “bashkim-vëllazërimi” jugosllav ushqyer prej tij
  taminë ka zhvilluar çarje në një krah të ndieshëm të saj,
  krahinën serbe me shumicë shqiptare, Koso-vën», shkroi
  më 19 prill 1981, David Binder, në gazetën
  amerikane “New York Times”, në artiku-llin
  domethënës i titu-lluar, “Një furtunë kaloi, por
  tjerat janë duke mbledhur në Jugosllavi”, duke
  u referuar në ngjarjet tronditëse të demonstra-tave
  mbarëpopullore të shqiptarëve nga Kosova.
  Një paralajmërim që u dëshmua më së e
  vërtetë në vitet për vazhdim.
  Demonstratat e vitit 1981 mbeten një ngjarje
  madhështore në historinë e çlirimit kombëtar
  të shqiptarëve, të cilëve troje, në mënyrë
  antinjerëzore, poshtëruese e gjenocidale u
  ndryshuan gjatë më shumë se 80 vjetëve në një
  kamp të vërtetë të përqendrimit, si pasoje e vënies
  në aplikim të planeve koloniale serbomëdha.
  Zinxhirët rreth trupit të pushtuar, por kurrë të
  nënshtruar të Nënës Shqipëri, në vazhdim do të
  kishin e kanë një nga një për të shkëputur
  përfundimisht, deri në ribashkimin e plotë të
  trojeve shqiptare dhe të gjithë popullit që jeton në
  to, në një shtet të vetëm kombëtar.
  Duhet theksuar se, në fakt, “bashkim – vëllazërimi”
  në Kosovë e trojet e tjera shqiptare, kurrë nuk u
  pranua nga populli shqiptar. As nuk mund të
  pranohej, nga moment që komunistët jugosllavë e
  shqipfolës dëshiruan t’i impononin popullit më
  forcë këtë koncept, përmes një politike e rreptë të
  represionit, sllavizimit-serbizimit e ndalimit të çdo
  DEMONSTRATAT E MARSIT 1981 . . .
  Nga Fadil Shyti
  manifestimi të lirë të identitetit kombëtar shqiptar
  dhe të kërkesave të tij të drejta për shkëputje nga
  sundimi e kolonializmi sllav.
  “Bashkim-vëllazërimi” u përqafua vetëm nga
  titistët shqipfolës, nga shërbyesit e puthadorët e
  regjimit kolonial jugosllav, të cilat gjatë
  demonstratave, me kamxhik a tanke, me dhunë,
  burgosje, vrasje e terrorizëm shtetëror menduan se
  mund të mbyllën zërin unik të popullit që i jepte një
  mesazh të qartë xhelatit serb: “KOSOVA
  REPUBLIKË!”, “DUAM KUSHTE MË TË
  MIRA!”, “NDALONI SHFRYTËZIMIN E
  TREPÇËS!”, “MBRONI TË DREJTAT E
  SHQIPTARËVE JASHTË KOSOVËS!”,
  “NDALONI REPRESIONIN, LIRONI TË
  DENUARIT POLITIKË!”, “POSHTË
  SHOVINIZMI SERBOMADH!”, “JEMI
  SHQIPTARË, JO JUGOSLLAVË”, “DUAM
  SHQIPËRINË E BASHKUAR!”. Këto parulla ishin
  manifestin më e qartë, më e pastër, më e njomë për
  çlirim shoqëror e kombëtar të një populli të tërë të
  revoltuar, në kushtet e burgut të llahtarshëm,
  poshtërues e çnjerëzor jugosllav.
  Demonstratat e vitit 1981 filluan më 11 mars, kur
  studentë të universitetit të Prishtinës nisin të
  kërkojnë përmirësimin e ushqimit në menzën e
  shkollës dhe kushte më të mira në konvikte. Këto
  demonstrata involvuan përafërsisht 2000 studentë,
  që qëndruan grumbull në rrugë disa orë deri në dy
  ditë, deri kur policia i shpërndau. Ditën e
  pastajshme, agjencia zyrtare (propagandistike)
  jugosllave Tanjug, përshkroi demonstratat ashtu siç
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:27

  do të ishin provokuar nga “elementë armiqësore
  që orvatën të shfrytëzojnë pakënaqësinë e
  studentëve të caktuara mbi cilësinë e ushqimit nga
  menza e shkollës”
  Pas dy javëve, më 25 mars, demonstratat rifilluan
  në Prizren dhe sërish në Prishtinë, më 26 mars. Ato
  nuk ishin tani veç një proteste studentore, por
  revoltë e masave të gjera popullore, që u shpërnda
  në gjashtë qytete të Kosovës. Mijëra e mijëra
  punëtorë, profesorë, studentë, mijëra shqiptarë nga
  të gjitha rafshët e jetës dolën në protesta.
  Menjëherë, serbët e titistët shqipfolës u alarmuan.
  Qeveria federale dekretoi gjendje e emergjence,
  duke sjellë ushtrinë të patrullojë qytetet, rrugët
  kryesore e kufijtë. Edhe autoritetet shqipfolëse të
  të ashtuquajturës “Krahine Socialiste Autonome”
  të Kosovës reaguan, duke denoncuar demonstratat
  si “kundërrevolucionare”, “armiqësore”,
  “irredentiste” e “separatiste” – këto epitete vinin
  nga goja e gospodinit Azem Vllasi. Nëpunësit e
  regjimit ushtruan boll dhunë kundër civilëve
  shqiptarë, duke përdorur gaz lotsjellës e madje
  armë zjarri. U ndërmorën arrestime të
  demonstruesve, ndaj të cilave nëpunës e UDB-së
  u vërsulen për t’i rrahur e torturuar. Për rezultatet
  e represionit kundër demonstruesve gjatë ngjarjes
  së pranverës dramatike të vitit 1981, historiani
  anglez, Noel Malcom në librin “Kosova: një
  histori të shkurtër” se: “numri i shqiptarëve të vrarë
  mund të jetë diku rreth 1000. Pastaj, më shumë se 2000
  shqiptarë u arrestuan në kohën e protestave, kurse numri
  tërësor të shqiptarëve që u burgosën ishte, sipas të dhënave
  të kohës, më i madh se sa 4000 persona”. (f. 335).
  Të vërtetat e “Pranverës Shqiptare” janë
  dëshmi e pashlyeshme të guximit dhe
  trimërisë mbarëpopullore shqiptare, por edhe
  të aksionit të aparatit represiv të udhëhequr
  nga veglat më të poshtra të shqipfolësve,
  “Vllasë” e “Bakallë” pa shpirt e pa mend që
  urdhëruan, dirigjuan e kryen akte represive
  kundër demonstruesëve, që i gjykuan nëpër
  procese politike të rrejshme dhe i torturuan
  shtazarakisht.
  Këto ngjarje nuk duhet t’i harrojmë, as
  heronjtë e tyre, as xhelatët, sepse një popull
  që harron historinë e vet është i dënuar të
  përsëritë gabimet, e përfundimisht të
  zhduket... Kjo shihet aq më shumë kur vëmë re
  situatën e tanishme, në të cilën udbashët e djeshëm
  janë politikanët e sotëm e “këshilltarët” e
  politikanëve të sotëm. Ata riciklojnë në gjithçka
  që po bëjnë konceptin e vjetër të bashkimvëllazërimit,
  duke filluar nga një largim nga politika
  e shëndoshë për çlirim dhe ribashkim kombëtar.
  Po shfaqen si “modernistë”, që duhet të integrohen
  në Evropë, duke pasur “dialog” e “negociata” me
  Beogradin apo “duke u puthur” me antishqiptarë
  të tërbuar si Koshtunicën, Çoviçin, Cërvenkovskin,
  në kuadrin e “Ballkanit Perëndimor”. Që
  bashkëpunojnë me xhelatët serbo-sllavomaqedonase
  për karriget e tyre të pista, gjoja për
  krijimin e “një shoqërie multietnike” e që vijnë me
  teza që kanë qëllim të ç’veshin shqiptarët nga
  identiteti i tyre kombëtar - siç është ajo për krijimin
  e një “kombi kosovar”. Duke mos brengosur farë
  për familjet e dëshmorëve dhe për invalidët e luftës,
  duke mos u interesuar për gjendjen e mjerueshme
  ekonomike, shoqërore, kombëtare, bile duke
  dhënë në shumë raste urdhra për likuidimin,
  burgosjen, vrasjen e shumë atdhetarëve që nuk
  pajtohen me situatën e mjegullte në të cilën edhe
  po ndodhet sot kombi shqiptar, këta po
  dëshmohen të njëjtat ujqër antishqiptar, që
  vetën kanë ndryshuan qimet, por jo zakonet.
  Gjenerata e demonstratave të vitit 1981 është edhe
  ajo që ka marrë pjesë në organizimin e Ushtrisë
  Çlirimtare të Kosovës (UÇK). Veprimtaria e saj e
  guximshme, vetëmohuese dhe e përkushtuar ka
  kalitur popullin nëpër betejat çlirimtare, të
  zhvilluara në trojet shqiptare (Kosovë të ngushtë,
  Luginë të Vardarit, Luginë të Preshevës) në
  dhjetëvjeçarin e fundit. Kjo përvoje politikoushtarake
  e fituar me armë në dorë, me gjithë
  prapakthimet e ngecjet në avancimin e
  zgjidhjes së çështjes shqiptare për shkak të
  politikës ditore e të devijimeve, krijon kushte
  për bashkimin e të gjitha potencialeve të
  kombit, rreth një Platforme të vetme
  kombëtare për çlirimin e njësimin e Shqipërisë.
  Kryengritja gjithëpopullore e marsit dhe prillit të
  avatar
  biligoa
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 308
  Join date : 08/01/2009
  Location : MK. DIBËR

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga biligoa prej Tue 03 Feb 2009, 20:27

  vitit 1981 shënon një periudhë të re të historisë, një
  vit madhështor-vendimtar në historinë të popullit
  shqiptar, pavarësisht se ende nuk e gjet vendin e
  merituar të historisë sonë të lavdishme, pavarësisht
  Dhe kjo kryengritje, lëvizje ilegale çlirimtare plot
  16 vite, ka çuar deri në një organizim më të fuqishëm
  gjithëpopullor, pra deri në luftën e armatosur e UÇKsë,
  për t’u çliruar nga robëria shekullore serbe.
  Fatkeqësisht shqiptarët nga Kosova janë ende të
  robëruar, si pasoje e disa krerëve të lartë politikë e
  ushtarakë, që sot janë në kolltuk, me të njëjtin regjim
  antidemokratik, kolonial, vetëm me një emër tjetër
  tani, UNMIK, që në të gjitha vendimet e rregulloret
  të saj ka dëshmuar së është kolona e pestë të Serbisë
  në Kosovë.
  Të njëjtit politikanë shqipfolës të asaj kohe, titistët
  Vllasi, Ali Shukria e të tjera, që egërsisht shtypin
  demonstratat gjithëpopullore, që vranë, burgosin
  demonstruesit, nuk kanë “ngordhur” nga politika e
  nga jeta publike e pasluftës. Kjo dëshmon se ata që
  janë vënë sot në shërbim të një sistemi terrorist
  antipopullor, antidemokratik të kundërvullnetit të
  popullit, po e vazhdojnë të njëjtën politikë
  shfarosëse, diskriminuese ndaj popullit shqiptar e
  ndaj Lëvizjes VETËVENDOSJE!, që udhëhiqet
  nga djem e cuca që nuk pajtohen me rikolonizimin
  në veshje “demokratike” të “pavarësisë” së Kosovës
  me kokën nën Serbi, ashtu siç nuk u pajtuan shumë
  gjenerata të asaj kohe, pra të vitit 1981, me
  robërimin serb. Akoma rrugët e Prishtinës po vaditen
  me gjak shqiptari, sepse populli nuk duron më të
  bëhet pazar me lirinë e tij. Akoma po bien dëshmorë,
  akoma po plagosën e rrahin djem e cuca sipas ligjeve
  të ish-Jugosllavisë vrasëtare, gjë e lehtësuar nga
  politika antipopullore e regjimit të UNMIK-ut që
  po ndihmohet nga shqipfolës servilë tij, që sot janë
  këshilltarë e ministra kukulla që këshillojnë si të
  shtypet egërsisht populli. Këtyre duhet t’u themi
  qartë se karriget e tyre nuk janë të përjetshme, se po
  u ngritët populli ende një herë, do të bien si flluskë
  sapuni nga kolltukët e tyre të mbuluar me turp!
  Amaneti e gjaku i dëshmorëve nuk harrohet e
  nuk mund të harrohet, në kurrën e kurrës.
  Rumani, 11 mars 2007

  Sponsored content

  Re: Revista "KUVENDI"

  Mesazh nga Sponsored content


   Ora është Fri 14 Dec 2018, 16:58