RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk . PER ANTARSIM NE FBKSH-AKSH JU LUTEM JEPNI TE DHENAT NE E-mail : fronti-web@hotmail.com

identifikimi

Harrova fjalkalimin

Tema Fundit

» PER SHQIPEN
Wed 30 Mar 2011, 23:21 nga erald nuhaj

» KU JANE POETET
Wed 12 Jan 2011, 20:37 nga shaban cakolli

» NJE GJAKE, NJI GJUHE
Sat 11 Dec 2010, 14:57 nga biligoa

» Alarm Ne IJRM gjendja kaotike
Wed 17 Feb 2010, 23:10 nga refik

» emblema e UKSH-se
Thu 17 Dec 2009, 02:12 nga UKA

» Faton Osmani dënohet tre vjet burgim si pjestar i AKSH-së !!
Thu 26 Nov 2009, 00:21 nga UKA

» REAGIM I AKSH-SË
Wed 28 Oct 2009, 23:52 nga AKSH

» A na duhet aleanc shqiptaro-kroate.
Tue 27 Oct 2009, 02:49 nga urani29

» MOSKOORDINIMI I FORCAVE VEPRIMTARE
Mon 26 Oct 2009, 02:06 nga AGU

RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk   Free counter and web stats

                                                               Free counter and web stats

  ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Share
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Mesazh nga AGU prej Tue 13 Jan 2009, 06:38

  ÇAMËRIA APO ARBANIA?  SE kujtdreqit i ra ndërmend ta ndryshojë emrin e shqiptarëve të pushtuar robër nën shtetin grek, nga etninomi (nomi etnik,emri etnik, shqip) - arban (arban, gege dhe arbër, toske) dhe nga toponomi - ARBANIA edhe me çfarë qëllimi e bën atë ndryshim shumë drastik dhe të pakapshëm origjinalisht (anipse përsëri me domethënie shqipe), në etninomin - çam (çami, çamja, çamët) dhe toponomin - Çamëria - kjo kjo është bërë përqëllime të caktuara!

  Kur në greqishte është etninomi - arvan (arvani, arvanja, arvanitët) dhe toponomi - Arvania dhe shkronja greke - v, është - b edhe krejt në shqip si gjuha amtare det të jetë etninomi - arban (arban, arbani, arbana), kurse toponomi - ARBANIA. Pra, arban, arbani, arbana, arbanët - Arbania dhe assesi nuk bën - arvanit, arvaniti, arvanitët e Arvania. Ky është një gabim a keqpërdorim drastik i krejt emërtimit! Dihet historikisht edhe nga authorë grek se në Greqi jetojnë mbi tre milion shqiptarë, ku pjesa dërmuese janë asimiluar me diskriminime ekonomike, sociale, e politike...

  Pse të thohet mbrapsht, e naivisht - arvanitët, arvanitasit, kur ata janë ARBANËT E ARBANISË, ku edhe vet shkenca sllave i ka thirrë dhe i thirrë - arban, arbanasi, domethanë se ma afër janë emërtimet sllave se sa vet shqipe?

  Mendoj se shumëma mirë dhe ma afër origjinës gjenetike e antropologjike e linguistike do të ishte edhe emërtimi - ARBANIA për emërtimin - Albania, ngase thohet se ka ekzistuar një fis me emrin - alban, albanët në Albaninë e sotme, kurse nuk dihet asnjë princ alban, asnjë histori albane, vetëm një qytet - Albanopolis, Albanoi, nga një hartë gjeografike e gjeografit antik Ptolemeut shek.II p.e.s ku edhe ai emërtim ështëma shumë greqisht se sa shqip edhe ështëngatrruar edhe me emërtimin e albanëve dhe Albanisë së Kaukazit - anipse edhe atje ishte historiografi hillire pellgazgjike!!!

  Pra, a duhet të jetë origjinal etninomi - çam, (çami, çama, çamët) dhe toponomi - Çamëria, apo krejt shqip e me histori të lashtë paraindoeuropiane - etninomi - ARBAN (ARBANI, ARBANA, ARBANËT) DHE TOPONOMI - ARBANIA?

  ARBANIA me arbanët është vet trungu i Shqipes (Arbanishtes së lashtë), pra është vet origjina e Gegnisë dhe Tosknisë, si Ama e popullit të sotëm shqiptar dhe njëherit edhe vet Arbanishtja asht Ama e dy dialekteve tona - gege e toske!

  Arbanishtja e lashtë ishte krejtsisht e folmja e sotme gege dhe vonë u formua toskërishtja, ku lidhet vet emri me emërtimet latine-romake: Toskana, toskan, toskani etj.

  Arbanishtja asht gjuha e lashtë shqiptare, me të cilën mund të bëjmë të gjitha gjurmimet historiografike, linguistike, etnografike, gjeopolitike, historike - me shkua deri tek burimi i gjuhëve indo-europiane dhe vet Indoeuropianishtja asht vet - Hillirishtja, illirishtja e lashtë pellgasgjike trekontinentale afriko-azio-europiane që njihet BOTA ANTIKE E ANTIKUITIT (që sllavisht quhet - Antikitet!

  Do të ishte me interes historiografik e linguistik, poqëse dikush mund të kontribuojë në këtë themë!
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Mesazh nga AGU prej Tue 13 Jan 2009, 06:40

  Nezir Myrta / SHPJEGIMI I EMRIT – ÇAMËRIA  AMË E
  ÇAME – ÇAMËRIA
  Emri –
  Çamëria që përcakton toponomin në fjalë, si krahinë e ndame
  shqiptare, nga Trungu Amtar dhe që formohet në bazë të etninomit –
  çam (çami, çamët), derisot, nuk është hasë të jetë
  shpjeguar me një ethymologji të sigurtë, sipas linguistikës
  gjenetike domethënia e vet emrit, vetëmse, thohet se vie nga fjala
  – t’ çam, nga emri i lumit – Kallama (Thyamis) dhe dihet si
  territor dhe popullësi shqiptare (abëreshe), me aneksimin që iu bë
  Greqisë, me një histori të dhimbshme, me një kulturë të lashtë.  Përkundër asimilimit të dhunshëm nga grekët, Çamëria arrinë të
  mbijetojë, me të gjitha forcat shpirtërore kulturore, duke ruajtur
  fshehtas: gjuhën shqipe (arbërishte), dokët e zakonet shqiptare,
  me një përbërje numerike banorësh, mbi tre milion shqiptarë, që
  njihen si arvanitas (arbanitas), arbëreshë të Greqisë.


  Sipas studjuesit, V. Rafailidhis prezenca arvanite në Greqi,
  fillon me mendimin e shprehur të
  tij, se: “Arvanitët, kjo farë e ashpër dhe krenare, e cila
  përllogaritet të jetë rreth tre (3) milion në shtetin e sotëm
  grek”, vazhdon të mbijetojë dhe të bëjë historinë, si një pjesë
  vitale e këtij vendi, mes stuhive të asimilimit dhe ruajtjes së
  origjinës’ - e vijon thënien studjuesi, Irakli Koçollari,
  për Arvanitët.


  Ndërsa, emri – arvanitas, si thirrje greqishte, është
  vet emri – arbanitas, arbanit (arban), i shqipes gege, që në
  mungesë të theksimit të tingullit – b, në greqishte, rrodhi
  theksimi i tingullit – v (b=v), në emrin tonë, që njihen sot –
  arvanitasit. Kjo fjalë gegënishte – arbanitas (arvanitas), si
  rrënjësore e lashtë illirishte, iu mbeti pikërisht, popullësisë
  shqiptare arbëreshe në Greqi, e cila e flet një gjuhë me idioma të
  lashtësisë, me një fonetikë historike që kërkon gjurmim të thellë
  linguistik, e që sot duket sikur një e folme gege e toske bashkë,
  si një tërësi uniteti të shqipes së hershme, një Toskërishte e
  përzier me rrënjet e ruajtura shumë më të hershme
  illiro-pellagsishte, nga sa i kanë sot vet dialektet e Gegënishtes
  dhe Toskërishtes së sotme, - sikur rrënjë të mbetura të një gjuhe
  të gjallë paraballkanike dhe PIE dhe e mbetur gjithmonshëm gjuhë e
  gjallë arbanite. Në arvanishte (arbërishte) të Çamërisë, sot mund
  të vërehet gërshetimi i dy elementeve gege-toske, sikur një lidhje
  koherente (anipse e tëholluar sa s’ka më ku të shkojë), na duket
  sikur shihet si një dritë e largët linguistike kryebote, apo
  fillbote të të folurit të njeriut – aqë janë ruajtur rrënjet e
  hershme pellgasishte.

  Gjuha shqipe e folur në Çamëri, mund të theksojmë se është
  pikëtakimi, apo pikëpjekja e dy dialekteve tona, gege e toske, me
  elemente të lashtësisë historiko-linguistike, si gërshetim
  dialektesh e nëndialektesh shqipe, si një gjuhë e ruajtur me
  elemente origjinale të rrënjeve illirishte. Ndoshta, kjo formë e
  ruajtjes së origjinalitetit rrënjësor linguistik në të folur, u
  ruajt në vetvete, ngase nuk u bë kurrfarë aplikimi i gjuhës së
  njësuar shqipe, si ndalim arbitrar hegjemonist grek, për tu
  shprehur zyrtarisht si gjuhë amtare e arbanitëve. Nuk pati një
  zyrtarizim të Arbanishtes, ngase është bija e Pellgasishtes, së
  lashtë, prej së cilës rrodhi vet kjo greqishtja e lashtë, duke
  mbuluar rrënjet arbanishte me ato greqishte të reja me sufiksalet
  – os. Nuk pat


  një formë dirigjimi nga askush për ta zyrtarizuar si gjuhë
  arbanite as krahas gjuhës greke dhe mbeti si dhunëti e natyrës në
  të folurit e çamëve (arvanitëve-arbanitëve), ku rrënjet e fjalëve
  shqipe në të folur popullor të çamëve, sikur xhveshin rrënjet
  greqishte dhe na lidhin me gjuhën e lashtë pellgazgjike. Gjuha e
  folur çame, duhet të shkruhet në origjinalin e saj të natyrës
  linguistike, sepse aty janë rrënjet e gjuhës Amë Pellgasishte
  shqipe, si gjuhë e natyrës shqipe të lashtë, ku kemi shumë burime
  studimesh në të folmen arbanishte (arvanishte), për thema të mëdha
  në gjurmimet illiristike PIE.


  Vlen të paraqesim shembuj të të folurit arbanitas (arvanitas), në
  shprehjet e dokeve e zakoneve të lashta, të shqiptimit të
  emërtimeve të sotme onomastike - qoftë antroponome, toponome,
  hidronome, epinome, apo edhe në lirikën dhe epikën popullore,
  sikurse mund të vërehet gërshetimi elementar gegë-toskë, në këto
  vargje të një kënge popullore arvanite: “Di fjalë çova Djevit /
  Të fala të të thetë, / Po Djevi nuk ta tha, / Se nuk e lanë retë”.
  Numrori – di (dy fjalë), folja – thetë (thotë), shprehja –
  ‘nuk ta tha’ dhe folja e vargut të fundit – lanë (nuk e lanë),
  janë veçoritë e illirishtes së lashtë, ku zëvëndësimi i zanores –
  y, me – i (y=i) sot është theksim i të folmes dibranishte, e cila
  është një e folme shumë e hershme illirishte, por që në gjuhë
  gërshetohet elementi gegë i foljes lanë (e lanë) si theksim i
  zanores hundore – a^ (se nuk e lanë retë), do të thotë se ende
  nuk e lanë retë, sikurse edhe në trajtën – nuk e lan (lanë).
  Kjo folje shqipe – la, si çështje e hapur fono-morfologjike shqipe
  ( la – lamja, e la – lanja, me la, e me lanë – për të larë, e për
  të lënë), edhepse janë bërë studime lidhur me to, ende nuk është
  arrijtë një shpjegim i plotë.
  Të folmen arvanite, unë e quaj – Arbanishtja e Lashtë PIE, gjuha
  e Dardhanusit, birit të Zojsit (Zeusit 2690-2615 p.e.r.), është
  gjuha e Hillionit, gjuha Trojane, illirishtja e fillit të të
  folurit dhe të të shkruarit të gjuhës së njeriut - Kuniformit,
  është filli i Pellgasishtes – e mbetur sot edhe në rrënjet e
  fjalëve të të folurit të Çamëve, në atë gjuhë të sotme natyrore,
  pa ndonjë rregullore të re, që duket një gjuhë e lirë, e
  trashiguar nëpër filizat arbanite, sikur një gjuhë e paprekur, si
  një gjuhë e lirë e natyrës shqipe, gjuhë e Natyrës Thotishte, si
  Geni gjenealogjik i gjuhës - Geni i Guhës Gege, që është themeli i
  çdo gjuhe indo-europiane (për atë edhe grekët nuk i quajnë çamët –
  arvëritas-arbëritas, por – arvanitas). Arbanishtja është filli i
  gjuhëve PIE.


  Arbanishtja është burimi kuniform i Linguistikës Gjenerale, e cila
  me plot të drejtë fuqimisht quhet – Arbanistika (që sot arbëreshët
  e Greqisë e kanë si shkencë linguistike – Arvanistika), sepse nga
  Arbanishtja burojnë të gjitha emërtimet: arabike, aramike,
  indo-europiane e më gjërë. Në Arbanishte, si gjuhë illiro-
  pellgasishte, sot gjinden jovetëm fillet e greqishtes së vjetër,
  por edhe fillet e indishtes së lashtë, sanskritishtes, fillet nga
  soni i skroles – soni i skrimit – që është zoni i shkrimit
  të shkroles së gjuhës së njeriut – shkrimi i shkronjes së zërit,
  apo i zërit të shkronjes abecedike (alfabetike).
  Emërtimet – arbanitas (arvanitas) dhe arbëresh, si dy forma
  gege-toske, ku e para njihet zyrtarisht, si arvanitas - ndërsa e
  dyta si njohje për arbëreshët e Greqisë dhe arbëreshët e Italisë,
  jovetëm që, reflektojnë një burim të përbashkët të shqipes, por
  edhe na e ofrojnë më afër syve të mendjes shqiptare vet
  illirishten pellgazgjike – ku, këto dy emërtime, lidhen direkt me
  kuniformin (arban-arbër), që vet forma e kunit, vie në shprehje
  edhe për atë njeriun që ban-bën arën (arbani-arbëri) – kuni si
  forma e parë e lavrimit të arës me ku^ (parmendë), poashtu edhe si
  formë kuni (lapsi), për shkrimin e shkrolës shqipe pellgasishte –
  Kuniformi, si Arbanishte illiro-pellgasishte.
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Mesazh nga AGU prej Tue 13 Jan 2009, 06:42

  vjon -

  ETHYMOLOGJIA
  E FJALËVE – GEGË E TOSKË


  Sipas
  mendimit tim, etninomet – gegë dhe toskë, të cilët përbëjnë
  etninomin e sotëm gjeneral – shqiptar, ende janë pa një
  ethymologji të sigurtë dhe sikur duken si koncepte të veçuara
  gegënishte e toskërishte të shqipes, mendoj se kemi arritur në një
  ethymologji të sigurtë me këtë theori:

  Arbanishtja është Gegënishtja e cila formohet nga etninomi – gegë,
  që ka kuptimin – gjegjë, ai që gjegjet (Gega geget), gjegjet,
  përgjegjet, ku edhe u formua toponomi – Gegënia e Dradhanisë
  illire.


  Kurse – Arbërishtja është Toskërishtja, e cila fjalë vie nga
  fjala – toskë, me prejardhje nga Etruskishtja, që ethymologjia e
  fjalës – etrosk-etrusk, vie nga shprehja – e trojës (E Trojës,
  Troja illire – Hillioni – Illioni i Dardhanisë PIE), ku nga
  shprehja – e trojes, me kuptimin – ajo popullësi e Trojës
  Hillire, është thirrë – e Trojës – etrojes – etroske – etruske,
  nga rrënja fono-morfologjike - etrosk - etrusk
  (etruskan – Etruria, sot krahinë në Italinë e lashtë).
  Mbase, nga fjala e formuar – etrosk-etruskë, rrodhi fjala e
  shkurtë emërtuese – tosk – toskë – Toska – Toskëria e sotme
  shqiptare dhe (Toskana, toponom i sotëm në Itali), nga
  etninomi - toskë, toskan), si dhe toponomi i lashtë –
  Etruria, nga gjuha etruske (etroske – e trojes), në lidhje
  gjenealogjiko-linguistike me Amën illirishte paraballkanike, që
  sot është rrënja e saj – Toskërishtja, dialekti i Shqipes. Sepse
  Trojanët, pas Luftës së Trojës u shpërngulen sëpari në Ballkan nga
  Troja (Hillioni hillirian) dhe vijuan shtegëtimin në Apenine, ajo
  popullësia e Trojes – etroskët (etruskët), ku edhe formuan
  gjuhën dhe kulturën etruske të lashtë, e cila në realitet është
  një Arbërishte e lashtë.


  Fjala – toskë, sipas kësaj theorie, vjen duke u formuar në
  etapa kohore linguistike nëpër këto faza të të folurit: e
  Trojes –>
  e trosk –> etrosk (etrusk) –> trosk –> tosk –> toskë –> toska –>
  Toskëria -> Toskërishtja.
  Pra, emri – toskë, lidhet me Trojën PIE, me zgjërim onomastik
  dhe onomasiologjik në ujdhesat: Sicilia, Sardenja e Korzika, nga
  jugu italian i sotëm, me përhapje të gjërë Apenine, si rrjedhë e
  popullëzimit illiro-pellgazgjik, ku na dalin disa emërtime
  etninomesh – etrosk (etrusk) – arbëresh – latin – romak – ital
  (Italia e sotme), tëvona vijnë zgjërimet demografike – gal, galët
  (Galia - Franca e sotme) – sak (sakët, saksonët - Saksonia) - dhe
  – skot (skotët – Skotllanda e sotme), – si formë e arritjes
  dykrahëshe historike, përmes vijes gjenealogjike ballkanike dhe
  apenine, duke u takuar historikisht me rrënjet gjermanike
  (saksone, istveone dhe allemane) – nga përhapjet dardhane gege
  përmes Ballkanit, në zemër europiane me gjermanikët, e deri në
  pjesën veriore europiane të sotme.


  ETHYMOLOGJIA E EMRIT – ÇAMËRIA


  Etninomi – çam - i cli formoi pra
  toponomin - Çamëria , linguistikisht lidhet me hidronomin
  – Thyamis – që është emërtimi i lumit – Kallama, që sipas
  shpjegimit të shqipes, duhet të jetë me prejardhje nga fjala –
  kallam, kallamishte, si kuptim i konceptit – Thyama kallamishte,
  me shpjegim të emërtimit të kallinjve të kallamit, bimë barishte
  ujësore. E tash, kah e ka ethymologjinë e vet emri i hidronomit –
  Thyamis, i greqishtes së lashtë, mbetet për tu gjurmuar në këtë
  theori, si hipothezë linguistike, të cilën do ta shtrojmë në këtë
  studim.

  Emri –
  Thyamis, si emër lumi, mendojmë se përbëhet nga dy pjesë
  linguistike: thy + am + is (ku pjesa fundore – is, është
  sufiksi, prapashtesa e kompozitës), të cilat janë krejtësisht dy
  fjalë shqipe – një folje shqipe dhe një emër shqip.


  Pjesa e
  parë e emërtimit – thy – është folja shqipe – thy –
  thye – thyer (prej foljes me thye – për të thyer), në kuptimin
  e vetes së tretë të vetorit të shqipes – (u) thy (ai, ajo), në
  numrin njajës – kurse në shumësin e shqipes – (u) thyen (ata,
  ato), veta e tretë e vetorit dhe poashtu edhe e diftorit – (u)
  thyen (këta, këto), në formën e kohës së foljes në aoristit (e
  kryera e thjeshtë), ku sipas zgjedhimit të foljes në gramatikën
  shqipe duket kështu:
  Folja – thyer –
  aoristi – thy

  Koha e kryer e thjeshtë
  Numri
  njajës...............................................Numri shumës  (u)theva(unë)
  ............................................ (u) thyem (na)


  (u)theve(ti)
  ................................................(u)thyet(ju)


  (u)thy(ai,ajo)............................................
  (u) thyen (ata, ato)

  Pra, pjesa e
  parë e kompozitës – thyamis – thy, është folja shqipe,
  kurse, pjesa e dytë – am, (thy + am = thyam), është emri
  shqip illirisht – amë, ama (a^më, a^ma), ëma, në kuptimin
  amtar, e cila si formë fjalëformuese, bie në përfundim logjik të
  shprehjes shqipe – thy amë, thy ama (ëma), Ama e thyer, (u) thy
  ama e lumit (vendi kryesor esencial i shtratit të lumit), ku
  na rrjedhë emërtimi – thy+am(ë) = thyam(ë) – thy ama – Thyama,
  nga kuptimi i thyerjes së Amës pellgazgjike illire, si
  kompozitë e formuar – Thyam+is (nga sufiksi – is) = Thyamis.
  Mendojmë se, kjo ethymologji shqipe e emrit
  të hidronomit – Thyamis, lidhet linguistikisht shqip, me formën
  tjetër poashtu të shqipes, ku nga shprehja – thy amë, thy ama,
  rrodhi synonomi tjetër me kuptimin e njejtë – ça amë, ça ama,
  ku në vet foljen shqipe – thy, si fillesa e kompozitës – Thy + am
  + is = Thyamis, përgjigjet poashtu folja tjetër shqipe – ça
  (me ça, çamë, çamje, të çamit, të shkyemit – thyerja e amës,
  çarja e amës-ëmës), të thyemit e amës, thyemja e amës, apo
  çamja e amës (në kuptimin e njejtë: çamja e amës së lumit) –
  sipas shprehjes shqipe – ça am(ë), (u) ça ama. Pra, edhe
  ashtu sikurse tek hidronomi – Thyam(is), është synonomi –
  Ça+amë, (ça ama, ama e çame, ëma e çarë, e ndarë, nga një
  tërësi amtare – Ça (a)më = Çamë, ku me rënien e njerit
  tingull, zanores – a, si shëmangie fonetike shqipe, për të
  shprehur një emërtim më të shkurtë, të natyrshëm, sipas natyrës së
  gjuhës shqipe, rrodhi emërtimi – çamë (ça+amë). Kurse,përmes përcaktimit sufiksal, iu dha prapashtesa – ri,
  në trajtën e pashquar të emrit, respektivisht të toponomit –
  Çamëri (ça+amë+ri), kurse në trajtën e shquar të emrit-toponom
  mori fundesën a sufiksin – a, Çamëri+a = Çamëria, (ça+më+ri+a).
  Prej shprehjes – thy amë, në synonomin tjetër të shprehjes së
  njejtë – ça amë, vetëm me një ndryshim fonetik nga ai
  sufiksal i lashtë illirishte (is), në këtë – ri-a, na rrjedhë i
  njejti kuptim sikurse – Thyamis, poashtu edhe – Çamëria.  Nga kuptimi
  i shprehjes – ça ama (nda ama – ndarë ëma-çarë ëma), si kuptim
  filozofik, i ndamjes së Amës pellgazgjike illire, mbeti si
  plotfuqishmëri linguistike edhe vet etninomi – çam (çami,
  çamët) – Çami i Çamërisë, Çamët e Çamërisë, Çamëria – si pjesë
  e ndarë, e çame nga trungu i hershëm pellgazgjik me Thanën illire
  (Thana –Ethana, Ethëna – Athenne – Athinë-a), poashtu edhe si
  pjesë e çame (e ndarë), edhe më vonë nga trungu illir – Shqipëria.  Çamët, janë
  autoktonë në trojet e tyre paragreke, si pasardhës të përzierjes
  dardhane-etruske, ku na dokumentojnë shumë argumente të gjuhës së
  lashtë me elemente të përziera gege-toske, të dokeve e zakoneve,
  lirikës e epikës popullore dhe të cilët sot janë në tehirë të
  asimilimit e zhdukjes së pamëshirshme nga gjenealogjia amtare
  pellgazgjike, prej grekëve edhe sot si arbëresh të Greqisë, duke e
  ruajtur me shpirt ndërdhëmbë gjakun, gjuhën dhe kulturën arbërore!
  Ndërsa, disa studjues i marrin Çamët si ardhës, pas grekëve, që
  kjo theori është krejtësisht e pabazë shkencore, sepse aty, në ato
  troje shqiptare-illire, dembabadem është e ruajtur rrënja
  pellgazgjike – ku edhe si ilustrim robërie, authori, Tasos
  Vurnasi, duke na dhënë një përshkrim psiko-fizik dhe toponomastik,
  shprehet për këtë vend (atëbotë) të paçamë, të pandarë nga trolli
  arbëror, kështu: “është një vend sa një Grusht Dhe, i mbushur
  me shkëmbinj, hone e burime të ftoftë...Njerëzit, që banojnë në
  këto vende, ngjajnë shumë me tokën e tyre, janë të ashpër, të
  veshur hollë dhe hijerëndë”- ngase ajo hije e rëndë jo e tokës
  abërore, sa e pushtuesve shekullorë, i bie Çamërisë dhe të gjitha
  trojeve shqiptare ballkanike të çame (të ndara) dhunshëm, si hije
  e rëndë e pushtuesve, e mishëruar me hijen e rëndë të tokës
  arbërore dhe e skalitur në figurën psiko-fizike të çamit
  (arbëreshit, shqiptarit), arbanitit (arvanitasit), të të gjitha
  kohëve e deri sotekësaj dite...
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Mesazh nga AGU prej Tue 13 Jan 2009, 06:44

  ETNINOMI - ÇAM

  Etninomi – çam, nomi etnik, emri etnik i
  çamëve, sot gjindet i çamë dhunshëm, i ndarë dhunshëm nga trungu
  arbëror i lashtë, ndërmjet dy periudhave historike dhe (para)historike,
  si synonom i drejtësisë pa shpatë në dorë (si aneksim Greqisë), duke
  marrë nëpër kohë emërtime të ndryshme – arvanitas, çam, arbanit,
  arbëresh, duket sikur në përflakje duke e ruajtur etnogjenezën amtare,
  por, që të gjitha janë fjalë shqipe të pastra ethymologjikisht.
  Arbanitët (arvanitasit), që duke e menduar vet fjalën, si emërtim kanë
  synonome edhe kulturore gjenealogjike, ku fjala – arban, rrodhi në
  fjalën – arvan, që arvanitët nuk munden ta ndryshojnë zyrtarisht mbase
  ia ndryshuan grekët, përmes tingullit – v (b=v), duke mbajtur emrin e
  hershëm – arbanit, me një ndryshim fonetik. – Kurse, etninomi – serv
  (servis), që poashtu grekët iu dhanë – serbëve, u ndryshua në të
  kundërten e kuptimit – serv (serb), duke e ngritur fonetikisht nga
  kuptimi – sherb (shërbëtor), serv (servis), në serb (serv=serb), kurse
  tek emri arban – arbanit, rrodhi e kundërta fonetike, duke e ulur
  karakterin substancial të emrit ne formën fonetike – arvan – arvanit,
  në vend që të mbetet në origjinal të emrit - arban – arbanit. Fjala –
  arvanitas, si fjalë në greqishte, nuk mund të ketë kurrfarë kuptimi në
  këtë formë, as nuk ka ndonjë ethymologjie tjetër (si fjalë e pakuptimtë
  e greqizuar), por, vetëm si fjalë shqipe – arbanit – arbanitas
  (arban-arbër), që nënkuptohet, banori i Arbërisë!

  Tash, etninomi – çam, i cili përkufizohet me një krahinë arbëreshe ë
  Greqi - Çamëria, a do të ishte më natyrshëm të thirret, etninomi –
  arban, (që grekët i thonë – arvan-arvanitas, ashtu sikurse edhe sllavët
  i thonë - arbanas), ngase etninomi – arban (Arbania), përfshinë të
  gjithë shqiptarët në jovetëm në Greqi, por, ashtu sikurse etninomi –
  shqiptar (alban), që përfshinë të gjithë shqiptarët ballkanik. Tre
  etninome – arban – arbëresh – shqiptar, përfshijnë të gjithë shqiptarët
  e botës, apo thjeshtë – Botën Shqiptare!
  Arbanishtja është Thotishtja – Illirishtja – Atllantishtja –
  Pellgasishtja, të cilat sot mund të përkufizohen a përcaktohen me një
  emër gjeneral – Shqipja.

  Etninomi – çam, është vetëm një emërtim i banorit të Çamërisë, që nuk
  përkufizon numrin e përgjithshëm të shqiptarëve nën pushtimin grek,
  ngase arbanët, arbërit shtrihen sot në mbi gysmën e Greqisë, e deri në
  Athinë, të shpërndarë e të asimiluar nëpër gati të gjitha ujdhesat
  egjeane, ku vet emërtimet e atyre ujdhesave, si toponome, janë
  krejtësisht me ethymologji të sigurtë shqipe. Arbanët, arbërit,
  shtrihen deri tek Gryka e Dardhanelleve dardhane, si pasardhës
  illiro-pellgazgjik, ku edhe në vet kulturën historiografike greke, janë
  ata arbanët-arbërit e lashtë e të vonshëm, që themeluan jovetëm
  historiografinë greke, por edhe vuan vet themelet e shtetit modern
  grek, ashtu, sikurse edhe e thotë edhe studjuesi arbëresh Aristidh Kola
  (Kolia), në veprat e veta, të cilat sikur po ngurrojnë të përhapen në
  gjuhën shqipe të sotme (ngase janë shkruar në greqishte), e ndoshta
  edhe për arsyena tjera. Authori, A. Kola, i cili edhe u helmua dhe
  vdiq, për veprimtarinë e tij famoze në lidhje me paraqitjen reale
  onomasiologjike dhe onomastike arbërore të “botës greke”, ashtu edhe
  sikur studjuesit më të hershëm edhe të huaj, që edhe vet perënditë
  greke i nxierrin me ethymologji të sigurtë shqipe, Kola ynë në veprat,
  e sidomos në atë ‘Gjuha e Perëndive’, na jep një studim
  shumëdimenzional të shpjegimit antroponomik dhe toponomastik shqip, apo
  siç e thotë ai, në Arbërishte. Authori, Kola, është i zhgënjyer me
  rastin e rënies në dekadencë kombëtare ekzistenciale të arbëreshëve të
  Greqisë, nën asimilimin e dhunshëm nga grekët, i cili edhe vet thotë:
  “ne i kemi çorruar vet sytë tanë me duart tona, duke e humbur
  identitetin tonë kombëtar shqiptar- arbëror...”, situatë kjo e cila
  edhe sot e kësaj dite, e dëmton imazhin e shqiptarit duke iu nënshtruar
  interesave politike greke, gjoja për fitimin e ekzistencës, jovetëm nga
  arbëreshët atje, por edhe nga shqiptarët pas rënies së komunizmit.  SHPIRTI I ARBËRIT

  Etninomi – çam, është më i përvuajturi, më i dhëmbshmi rreth copave të
  çame, apo të ndara arbërore te etniteteve e tokave të pushtuara
  shqiptare ballkanike. Hijerarkitë politike, të cilat na çojnë deri në
  pesimizëm të madh, rreth ringjalljes së gjuhës e kulturës arbëreshe në
  Greqi (sikurse, dallon ringjallja në të gjitha aspektet e jetës
  kulturore tek Arbëreshët e Italisë, me një ruajtje etnogjenetike
  arbërore) – tek arbëreshët e Greqisë, sikur po zmadhohet edhe më tutje
  ky pesimizëm yni, nga niveli i ultë, i ngritjes politiko-ekonomike të
  shtetit shqiptar.

  Etninomi çam, është i flijuar, por kurrë i shkrirë tërësisht, sepse
  gjuha e kultura arbërore, do të mbijetojë në trojet e veta autoktone
  dhe të gjitha ato personalitete kulturore e historike të lindura nga
  Shpirti i Arbërit, si Anastas Kullurioti, Melina Merkuri etj., e deri
  tek shqiptari i lavdishëm, Merkur Bua (1517), Petro Bua Sklepa
  (Topalli) 1453, Theodor Buhali, Dhimiter Muhli, Centurion Zaharia
  (1448), Petro Bua (1397), Komneno Bua (1770) etj., ku siç thonë edhe
  historianët, si Marino Sanuto, njofton se: “Zoti dërgoi këtë masë
  shqiptare, nëpër këto territore të Thesalisë, vend në të cilin kohë më
  parë, po nga kjo rracë,ishin aty – rracë arvanitësh, siç thirren”.
  Mirëpo, shqiptarët arvanitas, gjithmonë i përdorën grekët për nevojat e
  tyre, më shumë se sa për vet nevojen shqiptare, sikurse bizantinët,
  turqit dhe grekët gjithmonë duke parë rrezik, i përdorën arvanitët,
  gjoja po luftojnë për tokën e tyre, derisa i shfrytëzuan në të mirën
  greke dhe kurrë më nuk i përmenden si shqiptarë, figurat arbanite
  (arvanitase).

  Çamëria përbëhet kryesisht nga katër krahina kryesore: Joanina,
  Thesprotia, Arta dhe Preveza, të cilat shpjegohen linguistikisht, si
  emërtime krejtësisht me ethymologji shqipe: Jonina, nga fjala emërtuese
  e pronorit të shqipes – jon(ë), Jona, si synonom me emërtimin e detit
  Jon dhe theksohet me një ndryshim fonetik – Janina (Jonina);
  Thesprotia, vjen nga fjala shqipe, emër – thes-i, ku përcaktohet vendi
  i tregëtisë, bartjes së mallrave (protothes), ku lidhet fonetikisht me
  foljen e lashtë të thotishtes shqipe të parë, me diftongun – the
  (thes), që përkufizon të thënurit, se çka ke ne thes, the, të thënurit
  për komunikim; Arta, vjen nga diftongu – ar, i arbërishtes, me kuptimin
  – ar, që gërshetohet artistikisht shkurt – Arta; Preveza, është kuptimi
  pregjenetik i toponomit, ku përcaktohet lashtësia e arbërit, ku edhe
  sot është pikëmbështetja e fillit të atdheut etnik shqiptar.

  Megjithë, ndërrimet e toponomeve arbërore illire: Spatani (Trikofaro),
  Galbaqi (Ella), Picari (Aetos), Varfanji (Parapotume), Arpika
  (Perdhika) etj., edhepse toponomastika arbërore është zbehur e
  greqizuar në përmasa të mëdha kohore, pas zhvendosjes me dhunë të
  arbëreshve nga trojet e tyre, popullëzimi me grekë, masakrat masive
  deri më 1936, në Paramintha, Filat, Pituljete, Gumenicë, Margellec,
  Pargë, Prevezë etj., ku me dhjetra mija arbërorë janë vrarë, masakruar
  nga pushtetarët grek dhe i kanë internuar me spastrim etnik, nëpër
  ishujt egjean – me qëllim, që grekët qeveritarë, t’i bindin fuqitë, se
  atje në ato toka nuk ka pasë kurrë shqiptarë, por grekë dhe sidomos me
  shkembimin e popullësisë arvanite (arbanite) me Turqinë, ku afër një
  milion çamë (mbi 870.000), i internuan në trojet turke, si shkëmbim me
  grekët – përsëri në trojet e Çamërisë ndihet e gjallë fryma arbërore,
  me gjuhë e kulturë të ruajtur, por ende pa një liri të fjalës, gjuhës e
  shkollimit amtar edhe as fillor, se lëre më universitar. Shqipja as që
  guxohet të flitet haptazi, lirisht sot në Greqi!

  Toponomet arbërore: Thiva, Livadhjavi, Ethana (Athina), Thesalia,
  Kërkyra, Beotia (Bardhia), Atika, Korinthi, Argolidha, Pelloponezi
  etj., edhe më 1373, ishin toka e popullësi shqiptare arbëreshe edhe
  sipas dokumenteve të arkivave europiane. Tëvona, njohim toponomet në
  zonën e Llias: Kagadhi, Kakaruka, Karatula, Kokla, Kurtesi, Kriekuqi,
  Likuresi, Gortina, Lopesi, e deri tek katundet e Korinthit: Mazaraqi,
  Mezi, Gerbeshi, - në Arkadia: Bedeni, Borgji, Sguro-hori, Basta, Suli,
  Spata, - në Petra: Kavashi, Likuresi, Maneshi, Basta, Haikali, Lopsi
  etj. Shqiptarët arbanitas, arbëreshë (arvanitas) gjithmonë të vendosur
  në këto treva illire. Nga Beotia, dokumentojnë toponomet e katundeve:
  Qirjaqi, Zerki, Zagara, Mazi, Martini, Elikona, Hostja...(mbi 30 soshë)
  – ku siç njoftojnë edhe studjuesit, A. Rubio, K. Biri - më 1383, kemi
  një numër të madh antroponomesh shqiptare, kur më 1377, gjinden
  dokumente të evidentuara me mbiemra shqiptarë, si: Kola, Noti, Pano,
  Panushi, Nushi, Tane, Nasho, Thaçi, Gogo, Dede, Laska, Laskari, Leka,
  Xhima, Llako, Ziko, Maro, Vjena etj.
  Konsulli freng Pukevilli, në Athinë (1687), thekson: “në Athinë banojnë
  4.000 arvanitë. 3.000 grekë dhe nja 3.000 turq e të tjerë”, ku
  shqiptarët e lagjës Plakë të Athinës, thirreshin Plakej, ndërsa vet
  emri shqip – Athinë, është nga emri i përshtatur Ethanës illire – e
  thinë, e thime, e plakur – athinë, them për kuriozitetin historik,
  ngase edhe ishte vendi i të thinjurve (filozofëve, shkrimtarëve) dhe ky
  epitet – e thinë (a thinë), ka kuptimin e lashtësisë dhe të mënçurisë –
  e thinne (e thinme) e plakur me mënçurinë, si përvojë e diturisë së
  lashtësisë. Përveç, emërtimit Lagja Plakë, në Athinë kemi edhe tjera
  lagje të tilla me emërtime shqipe: Varri, Qifisja, Imito etj. Në
  Athinë, Atikë, Mesogjio e në rrethina periferike hetohet gjuha shqipe
  në emërtimet: e katundeve, vendkalimeve, emërtime urash, emra arash,
  livadhesh, kodrash, malesh, grykash, deri në zonat jugore e juglindore,
  sikurse janë katundet: Spata, Lopsi, Koroti, Kaliva, Qeratea,
  Markopullo, Kuçi, Thaçi, Sikamina, Bujati, Kamateru, Hasi, Avlona etj.
  Kah veriu: Liosha, Skurta, Krora, Kavasila, Kakonishkiri, Shkurta etj.
  Në rrugën lindje-perëndim (Thive-Elefsine) janë katundet: Mazi,
  Kriekuqi, Asopo, Kundura, Elefsina, Mandra etj. Në ishullin Hidra, sot
  banorët e lashtë shqiptarë arbëreshë, i ruajnë mbiemrat e tyre të
  lashtësisë, ku nga fillimet e shekullit 16. është banuar , ku kemi edhe
  sot poata mbiemra shqiptarësh të sotëm si: Manesi, Pepiza, Dale-s,
  Lale-ja, Lalejani, Tolias, Toja, Krie-la (kryelart), Mazi, kumis, Guma,
  Tunda, Valma, Gjika, Gjikaqis etj., si dhe mbiemra të banorve shqiptarë
  të ishujve tjerë kështu: në Zaqintho, Zguro, Matosi, Makri, Dushmani,
  Marmori, Doksara etj. Në Qefaloni: Kladha, Menaja, Lukisa, në Korfuz:
  Buo, Buziqi, Barbasi, Veruha, Golemi, Gerbeshi etj. Këto dokumente i
  gjejmë edhe janë disa nga arkivat Venedikase, ku ndër të tjera edhe
  shkruhet se evidentohet prezenca edhe e kolonëve shqiptarë, nga Kreta,
  e deri më thellë në Mesdhe, në ishullin e Qipros, ruhet një vendim i
  Senatit (30 Prill, 1541), “...të vendosen katër njësitë ushtarake të
  kalorësisë shqiptare, me komandantët, prijësat: Pavllo Bua, Repush
  Buziqi, Jorgji Gerbeshi dhe Aleksandër Gabriera...dhe të urdhërohen
  funksionarët tonë në Qipro, Kretë, Zaqintho, Qefaloni dhe ishuj të
  tjerë...”, ashtu sikurse edhe vet një këngë popullore arbëreshe, për
  zotërimin e tokave nga vet shqiptarët thotë:

  Të çanje diert e hekurta
  Ndë kastelle E Anapullit (Nafplios)
  E të vë flamurin tim
  .................................................. ....
  te kastelli Anapullit
  Te Anapullit e Methonit
  E të Koronit fushëmirë!

  (Folklori shqiptar)


  Ky është malli i arbanitëve (arvanitëve, arbëreshëve të Greqisë) nëpër
  shekuj, për ta kurorëzuar mbrojtjen e identitetit kombëtar shqiptar.

  Vet edhe fjala – Atikë, atika, vie nga fjala shqipe – at, ati, babai,
  si vendi i Atit – Atika, vendi i etërve, baballarëve. Shqiptarët i
  gjejmë në lashtësi, gati nëpër të gjithë ishujt egjean, apo sipas
  theorisë sime, ata janë ishujt egean – ishujt e Geges së Lashtë të
  Dardhanisë illire – e ge gega ( e gje gjegja) e gjenë Gega, si në
  ishujt: Zaqintha, Qefalonja, Kriekali, Lefkadha etj., ku sado që janë
  greqizuar emërtimet, përsëri rënjet ethymologjike janë
  shqipe-illirishte. Toponomet: Hasja, Kuçi, Thaçi, Mallakasta, Inofita,
  Kapandriti, Spata, Palini, Thiva, Beotia, Livadhjasa, Qiparisja, Hosja,
  Qifisja-ja, Minidhi, Kamatruja, Dafni etj., jovetëm që kanë qenë të
  banuara me shqiptarë gjithmonë, por ka dominuar elementi arbëresh, në
  trojet e veta autoktone, deri në formimin e shtetit modern grek, kur
  edhe vet shqiptarët sot njihen si arkitektët e atij shteti edhe nuk
  njihen as si shqiptarë nga grekët.

  Çamëria, sot është vetëm një krahinë shqiptare, që vuan mizorisht nën
  kthetrat greke, që edhe më fort vuan për pdrejtësinë e fuqive pas
  luftës së dytë botërore, që iu shkëput dhunshëm atdheut shqiptar.
  Mirëpo, një aspekt optimizmi na shton sot, Filli i shkencës linguistike
  Arvanitika, nga forcat intelektuale arbëreshe, anipse në gjuhën greke,
  premtojnë në përmbushjen e përkushtimit të mirëfilltë shkencor, me
  veprimtarinë botuese, lidhjet kulturore shqiptare, me studimet
  ethymologjike etj., ku të gjitha këto të dhëna dokumentojnë se në
  qendër të kulturës greke, ballëpërballë fallsifikimit të paskrupulltë
  të historisë së lashtë illiro-pellgazgjike, po shihet se po përtrihet
  sot e po ngritet i gjallë Shpirti i Arbërit!

  Shpirti i Arbërit Rron!...
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Mesazh nga AGU prej Tue 13 Jan 2009, 06:46

  Asnjë shkenctar nuk vulosi gjithçka, që mos të vijohet, po tha:deri këtu e pruna unë, e vijoni ju, çonie ma larg! Asgjë në këtë botë nuk është absolute, madje as liria e njeriut. Nuk ka gjë absolute - as aurora.

  Arbania është emri që na bashkon!

  Emri arvanitas, nuk është shqip, po greq. që shqip është - arban - Arbania. Kush po bashkon e kush po ndanë?

  Dihet se Shqipja e hershme, nuk kishte tingullin y, tek fjalët: ylli, thyer, dylli, hyn, hymja-hyrja etj. por ishte: hilli-illi, thie, dilli, hin-himja - me hii - me hy - për të hyrë... askush nuk është kundër Çabejit, por na duhen theori - e cila ishte theoria?

  aurora, nëse mund të thuash diç të fortë thuaje!

  Arbania asht emni që na bashkon!

  Sponsored content

  Re: ÇAMËRIA APO ARBANIA?

  Mesazh nga Sponsored content


   Ora është Sat 17 Nov 2018, 14:57