RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk . PER ANTARSIM NE FBKSH-AKSH JU LUTEM JEPNI TE DHENAT NE E-mail : fronti-web@hotmail.com

identifikimi

Harrova fjalkalimin

Tema Fundit

» PER SHQIPEN
Wed 30 Mar 2011, 23:21 nga erald nuhaj

» KU JANE POETET
Wed 12 Jan 2011, 20:37 nga shaban cakolli

» NJE GJAKE, NJI GJUHE
Sat 11 Dec 2010, 14:57 nga biligoa

» Alarm Ne IJRM gjendja kaotike
Wed 17 Feb 2010, 23:10 nga refik

» emblema e UKSH-se
Thu 17 Dec 2009, 02:12 nga UKA

» Faton Osmani dënohet tre vjet burgim si pjestar i AKSH-së !!
Thu 26 Nov 2009, 00:21 nga UKA

» REAGIM I AKSH-SË
Wed 28 Oct 2009, 23:52 nga AKSH

» A na duhet aleanc shqiptaro-kroate.
Tue 27 Oct 2009, 02:49 nga urani29

» MOSKOORDINIMI I FORCAVE VEPRIMTARE
Mon 26 Oct 2009, 02:06 nga AGU

RIBASHKIMI I SHQIPËRISË... e vetmja alternativë! www.fbksh-aksh.tk   Free counter and web stats

                                                               Free counter and web stats

  KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK

  Share
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK

  Mesazh nga AGU prej Sun 05 Apr 2009, 23:34

  KODI I DREJTIMIT TË FJALORIT ALBANISTIK


  E pse ju thua këtyre fjalëve sipër: temë, tezë, diotezë, teori,
  teatër, teo, teolog, antonim, sinonim, partonim, etnonim, pseudonim,
  toponim, antroponim, (kështu i kemi në shkencën shqiptare, e mos çoni
  pluhur, se as i keni ditur as shkruar drejtë as spjeguar drejtë).

  Në këto fjalë e fjalëformime (terma e kompozita), mungon tingulli shqip
  - th dhe folja THE (prej foljes me thanë, për të thënë) edhe nuk ka
  kurrëfar mundësia spjegimi, kur sot kemi spjegimin shqip!

  Jo, miko, se ta kanë futë zanafillen e shkences në SHQIP me
  direktiva: pelazg, temë, teori, teatër, teo, teolog, teologji, tezë,
  metatezë, anitezë, diotezë, antonime, sinonime, etnonim, patronim,
  antikitet ...ti je i rreshtuar pas tyre, përderisa flet si ata këto
  termine.

  Unë i flas shqip nga fjala pellg (jo pelag), ku mungon folja THE, zanorja y, tingulli LL, tingulli dh...:

  - pellgas, Pellgasishtja, pellgazgjike

  illir, illirian Illiria (jo, ilir, ilirian iliria)

  etninom - nom etnik, emër etnik (jo etnonim)

  thezë (ajo që thohet, the thezë, the me zë)

  themë, (the gjatë një subjekt, përmblodhe thëniet, themë)

  theori,

  theatër,

  Theo-Zot

  Thot-i (jo toti)

  theo,

  theolog,

  theologji,

  thezë,

  metathezë,

  antithezë,

  diothezë,

  kathedër (jo katedër-a)

  Promethe,(jo Promete)

  antinom, (jo antonim)

  toponom (jo toponim)

  antroponom (jo antroponim)

  synonom, (jo sinonim)

  sympozium (jo simpozium)

  symbol (jo simbol)

  etninome, (jo etnonim)

  patronom, (jo patronim)

  ethymolog, ethymologji-a (jo etimolog, etimogjia)

  Dhodhonë, Dhodhona (jo dodona)

  Dardhania, etninomi dardhan

  Thrakishtja, thrrak, thrrakasit... (jo, trakishtja, trak, trakasit)

  antikuit (antikuni, kundër kuniformit pellgasisht Cuneiform Language) -
  ju po flisni e po rreshtoheni pas sllavëve ashtu sikur derisot edhe me
  shkencë e fjalor shkencor albanistik! Sllavët e kanë përshtatur në
  gjuhët e tyre - pelazgi - pelag, arkipelag - ti ece pas tyre - jo unë -
  a po ta kap rradakja tash?

  symbol (që është sy, që bie në sy, shihet i pari)

  sympozium (symësy,në diskutim shkencor)

  therror (therrje në masë, masakër) terror sll.lat.

  Për tu drejtuar historia shqiptare, duhet drejtuar shkenca shqiptare, se nuk bën mbrapsht gjith historinë!
  avatar
  AGU
  Toger
  Toger

  Numri i postimeve : 114
  Join date : 05/01/2009

  Re: KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK

  Mesazh nga AGU prej Mon 06 Apr 2009, 06:46

  KODI I DREJTIMIT TE FJALORIT ALBANISTIK
  E pse ju thua këtyre fjalëve sipër: temë, tezë, diotezë, teori, teatër, teo, teolog, antonim, sinonim, partonim, etnonim, pseudonim, toponim, antroponim, (kështu i kemi në shkencën shqiptare, e as i keni ditur as shkruar drejtë as spjeguar drejtë).

  Në këto fjalë e fjalëformime (terma e kompozita), mungon tingulli shqip - th dhe folja THE (prej foljes me thanë, për të thënë) edhe nuk ka kurrëfar mundësia spjegimi, kur sot kemi spjegimin shqip!

  Jo - miko, se ta kanë futë zanafillen e shkences në SHQIP me direktiva: pelazg, temë, teori, teatër, teo, teolog, teologji, tezë, metatezë, anitezë, diotezë, antonime, sinonime, etnonim, patronim, antikitet ...ti je i rreshtuar pas tyre, përderisa flet si ata këto termine. Kuptohet se është vështirë të thohet drejtë fjala, kur u folëe shkrua gjatë kohë më parë, por duhet mësuar e vepruar drejtë shqip! I kemi fjalët tona të bukura shqipe, ku vijnënga folja the (me thanë, për të thënë, me thonë), kemi tingujt shqip: y, ll, th, dh!

  Unë i flas shqip nga fjala pellg (jo pelag), aty ku mungon folja THE, zanorja y, tingulli LL, tingulli dh, th...:

  - pellgas, Pellgasishtja, pellgazgjike

  illir, illirian Illiria (jo, ilir, ilirian iliria)

  etninom - nom etnik, emër etnik (jo etnonim)

  thezë (ajo që thohet, the thezë, the me zë)

  themë, (the gjatë një subjekt, përmblodhe thëniet, themë)

  theori,

  theatër,

  Theo-Zot

  Thot-i (jo toti)

  theo,

  theolog,

  theologji,

  thezë,

  metathezë,

  antithezë,

  diothezë,

  kathedër (jo katedër-a)

  Promethe,(jo Promete)

  antinom, (jo antonim)

  toponom (jo toponim)

  antroponom (jo antroponim)

  synonom, (jo sinonim)

  sympozium (jo simpozium)

  symbol (jo simbol)

  etninome, (jo etnonim)

  patronom, (jo patronim)

  ethymolog, ethymologji-a (jo etimolog, etimogjia)

  Dhodhonë, Dhodhona (jo dodona)

  Dardhania, etninomi dardhan

  Thrakishtja, thrrak, thrrakasit... (jo, trakishtja, trak, trakasit)

  antikuit (antikuni, kundër kuniformit pellgasisht Cuneiform Language) - ju po flisni e po rreshtoheni pas sllavëve ashtu sikur derisot edhe me shkencë e fjalor shkencor albanistik! Sllavët e kanë përshtatur në gjuhët e tyre - pelazgi - pelag, arkipelag - ti ece pas tyre - jo unë - a po ta kap rradakja tash?

  symbol (që është sy, që bie në sy, shihet i pari)

  sympozium (symësy,në diskutim shkencor)

  therror (therrje në masë, masakër) terror sll.lat.

  Për tu drejtuar historia shqiptare, duhet drejtuar shkenca shqiptare, se nuk bën mbrapsht gjith historinë!  NORMA NUK PIKU NGA QIELLI -
  GJUHA EMROI - TOKË E QIELL


  Unë dua të flasim e shkruajmë drejtë shkurt e trup shqip, që mos tëkemi fjalë boshe pa kuptim brënda shqipes, kur kemi gjuhën mëtë pasur indo-europiane e më gjërë... Norma nuk piku nga qielli, as ka normë që i sfidon fuqisë së mendimit të drejtë, të ditur e të guximshëm! Norma kur nuk është në rregull, duhet ndryshuar me rrënje, ka normë e normë - që ndryshon vitaliteti i veprimit, gjallëria e të menduarit, nisma e veprimit - nëse është dikush gjallë!

  Respekti reciprok krijon vlerën! Na kërkojmë rishqyrtim dhe do ta bëjmë patjetër, përndryshe e bën koha! Çdo kohë ka njerëzit e vet dhe çdogjë që nuk përsoset, destinohet, fatkeqësohet të bie vetiu - sepse gjuha është gjallë - përderisa populli është gjallë! Kaloi më koha e shablloneve dhe dominimeve, duke vuajtur me shekuj për shkak të normave e normimeve!

  Norma nuk është prefekte, por don përsosje, ngritje, stimulim, gjak të ri të gjuhës, pikërisht nga rrënjet e lashta, aty ku bulëzon shpirti i fjalës dhe jo që është mëkat, por është dhunë e shtypje, kur mbeten fjalët e një gjuhe botërore të kohës, si gjuhë e Natyrës, si gjuhë e Zotit - dhanëti njeriut e të zhduken nëpër gjenerata edhe të flasim e mos të dijmë çfarë flasim - kur kemi mundësi e nuk ia dijmë kuptimin fjalës së përdredhur, të falsifikuar, të detyruar, të imponuar!

  Ti po flet për normen, e janë në hall edhe vet ata që bënë normen, se kur nuk munden të bëjnë diç, duhet ndihmuar - dikush duhet ta bëjë normen, e persosi, ta spikati - asgjë as norma nuk persoset vetiu, se thash: norma nuk piku nga qielli! A ka ma mjerim, se ta flasësh fjalën, e mos të ia dijsh kuptimin - por të orientohesh si i vërbëri me shkop, duke pyetur: kush e paska, kah erdhi, pse erdhi, kah po shkon...?! Kur e kemi në Shqipen madhore! Është mallkim i Shqipes, nëse nuk e bëjmë!

  *Te fjala pellgazgjike, është ai tingulli gj, ngase del pellgazike, ku tingujt s,z, evolojnë sipas theksimit në të shprehurit, (letargjike, kirurgjike, morfologjike, biologjike, fiziologjike, ...) ndoshta u bë për dallim nga tjerat gjuhë panevojë, ashtu sikur është përdorimi (përgojimi) i tingullit ë, vendepavend, gjoja si theksime shqipe, që sotetutje kemi probleme studimi e njohjeje të drejtë botërisht - e ai gj, si forcë theksimi fuqizimi fonetik, sikurse kemi joevoluim tingujsh s,z (tiranas, prishtinas, dukagjinas, janinas, makedhonas, epirotas...), bën të jetë edhe - pellgasike.

   Ora është Fri 14 Dec 2018, 16:58